O şansă pentru Victoraş

Hulubaşii lui Victoraş care îi alină singurătatea

Apelul unui tată care luptă pentru viaţa fiului: „Ajutaţi-mă să-mi salvez copilul”

Nu mai are ce vinde, nu mai sunt persoane de la care ar putea să împrumute bani, băncile refuză să-i mai ofere credite, unica speranţă a lui Gheorghe Stan din Lozova, Străşeni, este mărinimia persoanelor care nu vor rămâne indiferenţi faţă de viaţa fiului său. Victoraş poate fi salvat dacă fiecare din cei care vor citi acest articol va face o pomană.

Un tată care plânge, dar luptă în fiecare zi, bate la toate uşile în speranţa că îi va deschide cineva care va putea să-i dăruiască o şansă pentru fiul lui Victoraş. Când ne vede, pe faţa lui Gheorghe Stan se strecoară un zâmbet de speranţă. Îşi cere iertare că a întârziat cu vreo zece minute.

„Am fost la o bancă din raion ca să mai iau un credit, dar mi-au refuzat. Când aud că banii sunt folosiți pentru un copil bolnav, le este teamă că nu voi putea întoarce creditul”, explică tatăl dezamăgit, conducându-ne spre gospodăria sa.

Intrăm în ogradă păzită de căţeaua Linduţa. „Nu vă temeţi. Nu latră. De când s-a îmbolnăvit Victoraş, ea este tristă”, ne spune Gheorghe şi ne invită să intrăm în casă. Observăm că nu este finisată. Deşi şi-au dorit o casă mare şi frumoasă, construcţia s-a stopat din ziua în care medicii l-au diagnosticat pe Victoraş cu o boală care nu poate fi tratată decât peste hotarele ţării: „malformație arterio-venoasă în emisfera stângă”.

Această boală s-a dovedit a fi de la naștere, dar a fost depistată abia anul trecut, când băiatul de zece ani a căzut la pământ cutremurându-se de convulsii. Medicii au presupus iniţial că micuţul suferă de epilepsie, după câteva tomografii, tratamente care nu-şi aveau efectul, s-a demonstrat că boala este cu mult mai gravă şi salvarea poate fi doar în clinicile din străinătate. Gheorghe a căutat mult timp un spital în care intervenţia chirurgicală pentru fiul său l-ar costa mai ieftin. Aşa au ajuns la Kiev, Ucraina.

A îngenuncheat în faţa medicilor

De când s-a îmbolnăvit Victoraş, căţeluşa Linduţa nu mai este jucăuşă. „O avem de vreo trei ani. Ne-au adus-o nişte cunoscuţi în stare gravă. Era mai mult moartă decât vie. Au renunţat la ea. Eu, fiind veterinar, am tratat-o şi acum e ca membru al familiei”, povesteşte Gheorghe Stan.

Au luat trenul și au plecat spre Kiev imediat ce au reușit să acumuleze suma de bani necesară pentru a începe tratamentul. „Când am ajuns, de la intrare ne-au spus că nu mai sunt locuri libere în spital. Am căzut în genunchi şi i-am rugat cu lacrimi în ochi să-mi primească fiul. Ne-au dat un pat… în coridor”, îşi aminteşte tatăl îndurerat. Timp de două săptămâni, tatăl şi fiul au stat pe coridor până în ziua în care Victoraş a fost dus în sala de operaţie. Au urmat trei zile de aşteptare apăsătoare.

Medicii nu-i spuneau tatălui ce e cu fiul lui care stă în reanimare conectat la aparatele de respiraţie. „Când auzeam că alţi copii nu şi-au mai revenit după operaţie, credeam că înnebunesc. Nu am mai rezistat. Am intrat în salonul în care era fiul meu şi am început să-i sărut mânuţele. N-o să mă credeți, dar când a simţit că sunt alături, Victoraş a început să respire de sine stătător”, relatează tatăl băiatului.

Victor urma să mai stea în spital încă două săptămâni, însă când tatăl i-a spus medicului că nu mai are bani pentru a achita spitalizarea, doctorul a strâns din umeri şi a spus că nu-i mai poate ajuta cu nimic. Foarte slăbit, Victoraş a fost adus acasă.

Pentru prima intervenţie chirurgicală familia a cheltuit peste 30 mii de euro, bani pe care nu i-ar fi putut colecta dacă nu le-ar fi sărit în ajutor oameni care nu au rămas indiferenţi.

„Le-am rugat pe toate cunoștințele mele, vecinii și chiar străinii să-mi împrumute bani ca să-mi fac băiatul bine. Am vândut tot ce am putut din casă, acum însă, pentru a doua operație, nu mai am nimic, doar datorii”, spune resemnat tatăl.

Cu toţii vom lupta pentru viaţa ta

Victoraş fuge în camera vecină pentru a ne arăta cum poate să cânte la cobză. De când s-a îmbolnăvit, acest instrument stă mai mult atârnat de un cui. Acum un an, în această casă răsunau cântece populare, acum e linişte. Părinţii, văzându-şi fiul cum strecoară degetele printre strune, nu-şi pot stăpâni lacrimile. Se pare că plânge şi cobza din mâinile băiatului.

Noaptea, mama lui Victoraş, Victoria, nu închide un ochi, se apropie adesea de patul în care doarme fiul său şi îşi apleacă urechea ca să asculte dacă copilul ei respiră. Medicii i-au interzis băiatului orice efort fizic, o mişcare forţată ar putea să-i pună viaţa în pericol. Victoria a renunţat la serviciul său pentru că trebuie să aibă grijă de fecior, iar salariul lui Gheorghe care lucrează profesor de biologie la Şcoala-internat din Strășeni nu este suficient nici pentru strictul necesar.

Când tace cobza. Victoraş speră că va învinge boala şi îi va bucura pe părinţi cu noi cântece interpretate la cobză. Din cauza bolii a fost nevoit să abandoneze şcoala de muzică

„Luna aceasta nu mi-a ajuns bani să-i cumpăr nici vitaminele de care are nevoie băiatul”, adaugă Gheorghe. Ca să-i aline singurătatea fiului, tatăl i-a adus doi hulubaşi. Îl întrebăm pe Victor ce meserie ar vrea să practice pe viitor: „Vreau să fiu medic ginecolog, să salvez vieţile mamelor şi ale nou-născuţilor”, spune Victor şi îşi îndreaptă privirea spre pământ.

Viitorul lui Victoraş este astăzi în mâinile persoanelor cu inimă mare. Părinţii speră că până în august, când a fost stabilită următoarea intervenţie chirurgicală, vor reuşi să colecteze suma necesară de bani. Persoanele care vor să dea o mână de ajutor familiei Stan ne pot contacta la numărul de telefon 069456968 sau să ne scrie pe adresa electronică cotidian@jurnal.md.

Ludmila Marian

 

 

Cum puteţi să-i oferiţi o şansă lui Victoraş

Părinţii lui Victoraş le mulţumesc anticipat tuturor celor care vor pune mână de la mână pentru a salva viaţa unui copil. Intervenţia chirurgicală costă 45 mii de euro. Dacă fiecare va dona o sumă cât de mică, Victoraş va supravieţui. BC Victoriabank SA, CB: VICBMD 2X473 Beneficiar: Stan Gheorghe CF:0982503336928 Cont:22330232270 IBAN:MD93vi000000022330232270

 

 

The following two tabs change content below.