O şansă pentru tinerii Moldovei din partea Bundestagului german

Trei tinere din Republica Moldova – Mila Corlăteanu, Daniela Ciobanu şi Oxana Hubasov au fost selectate de către un grup de parlamentari germani pentru un stagiu de cinci luni în Bundestagul german. Bursierele spun că îşi văd viitorul doar în Moldova, „pentru că statul nostru are nevoie de tineri ambiţioşi, iar Germania ne oferă prin această bursă un schimb inedit de experienţă”, afirmă Daniela Ciobanu.

Victoria POPA

Candidaţii pentru Bursa Parlamentară Internaţională (IPS) a Bundestagului german pentru anul 2013 au fost selectaţi printr-un concurs de către o delegaţie germană condusă de parlamentarul Bartholomäus Kalb, care a spus pentru JURNAL că „aceste trei tinere s-au dovedit a fi cele mai bune din toţi aplicanţii. În Republica Moldova sunt tineri deştepţi, ageri, descurcăreţi, m-am convins de asta în timpul discuţiilor cu ei”. Deşi este pentru prima dată în RM, Bartholomäus Kalb este de părerea că statul nostru se dezvoltă şi este „pe drumul cel bun. Cancelarul german a făcut o vizită aici în luna august curent. Iar cancelarul Angela Merkel nu merge în vizite particulare în orice stat”, a conchide oficialul german.

Mediul german

Scopul programului este cunoaşterea detaliată a mersului evenimentelor politice şi al proceselor decizionale democratice într-o ţară precum este Germania.

Mila Corlăteanu, în vârstă de 24 de ani, care a studiat la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, USM, a spus pentru JURNAL că „pregătirea şi aşteptarea au fost mai complicate decât discuţia cu deputaţii germani. Deşi convorbirea a durat mai bine de douăzeci de minute, doar primele cinci au fost cu emoţii, după care emoţiile au dispărut complet, datorită atmosferei create de comisia germană. Astfel am avut posibilitatea de a-mi exprima opinia liber, spunând ceea ce gândesc. A fost o discuţie vioaie, uşoară şi cu rezultatul mult aşteptat”, ne spune zâmbind chişinăueanca.

Mila Corlăteanu va pleca pentru a doua oară în capitala Germaniei, prima vizită fiind făcută la 1 martie 2012, când a obţinut o bursă din partea Fundaţiei Robert Bosch Stiftung pe o perioadă de trei luni.

Atunci am avut posibilitatea să discut cu patru parlamentari din Bundestagul german care mi-au sugerat să concurez pentru această bursă ce-mi va deschide noi drumuri în viaţă. Deputaţii nemţi m-au influenţat mult prin modul lor de a gândi şi am hotărât să încerc. Ei doresc binele statului şi locuitorilor săi, fiind alături de populaţie mereu, nu numai până la alegeri, dar şi după”, explică tânăra.

Sistemul educaţional din Occident – un model pentru Moldova

Aflăm de la Mila Corlăteanu că îi plac limbile străine şi că le studiază şi în prezent. În afară de limba maternă, Mila vorbeşte fluent engleza, germana şi rusa. „Viitorul meu este aici, în Moldova. Doresc să activez în domeniul comunicării ca să pot promova valorile europene”, promite ea.

Orheianca Daniela Ciobanu a îndrăgit limba germană, tradiţiile acestei culturi, modul de a gândi şi de a fi al germanilor încă din timpul studiilor la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, unde în prezent îşi face studiile de master. „Am fost de mai multe ori în Germania prin diverse proiecte şi burse obţinute. Nu mi-a fost uşor să obţin acest loc la IPS, pentru că perioada de pregătire a durat. Bursa IPS este o sinteză a tuturor cunoştinţelor acumulate pe parcursul anilor de studii. Cred că e punctul culminant care va avea un impact enorm asupra carierei mele”, estimează bursiera IPS.

Aflarea în Bundestagul german îi va oferi Danielei Ciobanu cunoştinţe vaste în studierea limbii germane, posibilitatea de a cunoaşte funcţionalitatea legislativului unei ţări democratice. „Pentru că-mi văd viitorul în Moldova, la una din instituţiile de învăţământ superior aş vrea să cunosc mai detaliat sistemul de învăţământ din Germania, care ar putea servi drept un model pentru sistemul educaţional de la noi”, relatează bursiera.

O experienţă râvnită

Orice tânăr bursier al programului IPS va activa în cadrul biroului unui deputat din Bundestag şi va fi, de asemenea, înscris la una din universităţile din Berlin. Acest fapt le va oferi posibilitatea de a participa suplimentar la prelegeri şi seminarii.

Şi Oxana Hubasov, în vârstă de 21 de ani, din Chişinău, spune că, după ce vizitezi o dată Germania, vrei să revii iar. „Participarea la IPS, unde vor fi prezenţi tineri din 28 de state, îmi va oferi un schimb de experienţă extraordinar. Asemenea proiecte te ridică mult deasupra nivelului pe care l-ai obţinut acum. Mă voi întoarce cu noi cunoştinţe, informaţii, prieteni”.

La programul IPS participă 120 de bursieri din 28 de ţări care vor avea posibilitatea, în perioada 1 martie 2013 – 31 iulie 2013, să cunoască sistemul parlamentar german în cadrul programului IPS, graţie unei burse complete oferite de legislativul german.

Programul IPS se află sub patronajul preşedintelui Bundestagului german şi se desfăşoară în colaborare cu trei universităţi din Berlin. Toate cheltuielile legate de călătorie, cazare, întreţinere şi asigurare, inclusiv o bursă lunară, sunt acoperite de Bundestag.

Dosarele de participare la programul Bursa Parlamentară Internaţională (IPS) pot fi depuse în fiecare an la Ambasada Germană, începând cu luna decembrie.

The following two tabs change content below.