„O să mai auziţi despre mine!”

Mariana Birdan vrea să intre în rândul primelor femei-pilot din Republica Moldova

S-a convins că imposibilul poate fi realizat, dar totul depinde de ambiţia şi tenacitatea omului. „Nu m-am gândit niciodată că voi survola America, conducând singură un avion, fără ca cineva să-mi fie alături”, spune tânăra care a obţinut în SUA primul său certificat de pilotaj.

Victoria POPA

Mariana Birdan îşi va continua studiile pentru obţinerea licenţei de pilot, în primăvara anului curent în SUA, studii care-i vor oferi posibilitatea de a conduce o aeronavă şi de a se angaja în calitate de pilot. Banii pentru studiile moldovencei îi achită David Coughanower, suma totala fiind de 100 mii de dolari.

Ajunşi la gara Chişinău, cei doi americani nu au crezut că RM este un alt stat. Modul de a fi al moldovenilor şi ospitalitatea lor i-a convins, povesteşte tânăra.

Prima zi de şedere la Chişinău le-a adus-o în cale pe Mariana, care lucra într-o cafenea, unde David şi Tim au luat masa. Deservirea şi receptivitatea Marianei, nivelul de comunicare în engleză, i-a frapat pe turiştii străini, care au decis să mai zăbovească pe meleagurile Moldovei. Ei au rugat-o pe Mariana să le fie ghid timp de o săptămână şi să le arate cele mai reprezentative locuri ale Moldovei. „Nu-mi venea a crede. Era o şansă bună pentru mine să vorbesc engleza”, mărturiseşte ea.

Acceptând propunerea celor doi americani, fata i-a ghidat prin cele mai pitoreşti locuri ale Moldovei; mănăstirea Hâncu, Căpriana, Cetatea Sorocii, Rezervaţia Codrii. Ea le-a arătat şi traiul locuitorilor din satul său natal, Lozova, raionul Străşeni, despre care vorbeşte cu mândrie.

Ospitalitatea familiei sale, cazarea timp de câteva zile i-au făcut pe americani să se ataşeze şi mai mult de fata cu care au o prietenie de mai bine de cinci ani.

Prima călătorie în America

După vizita în R. Moldova, impresionat de moldoveni, David a invitat fata să-i arate ţara lor. Mariana a plecat în State la invitaţia lui David, care devenise între timp prieten al familiei sale. De la ea aflăm că nu i-a fost frică să plece în America. „Cei doi americani sunt oameni extraordinari. Toţi prietenii şi rudele mele au rămas încântaţi de ei.”

În SUA a ajuns prin programul Work & Travel, cu un contract de muncă oferit de David. Din cele patru luni trăite în America, Mariana a lucrat trei, iar una a călătorit împreună cu familia americanului. A vizitat partea de vest a Americii; statele Nevada, California, Arizona, New Mexico, Utah. „Am fost în locuri la care nici nu am visat. David închiria avioane cu care zburam, el fiind pilotul”, povesteşte fata.

Nu s-a gândit niciodată că va conduce un avion, dar, vizitând SUA la invitaţia lui David, visul ei a devenit realitate. „Am zburat deseori deasupra Americii, din Boston până în Florida.”

Lumea de la înălţimi

Dorinţa de a pilota i-a infiltrat-o David Coughanower. Americanul practică pilotajul ca hobby, fiind de profesie inginer.

„În timp ce zburam cu el în avionul său personal, David îmi spunea cât de interesantă e profesia de pilot. Vezi lumea de la înălţime.” El a convins-o să încerce să ia primul certificat de pilotaj. După primele lecţii la şcoala de piloţi, „Thailwheels” din Winter Haven, un orăşel din inima Floridei, Mariana şi-a pus în gând că vrea să se facă pilot.

Au urmat zile lungi cu multe aterizări şi decolări, cu sute şi mii de manevre în micuţul avion Cessna 150, care o pregăteau pentru testul final. „În unele zile o vedeam coborând plină de entuziasm, zâmbind, fericită pentru zborul reuşit, în altele – tăcută, gânditoare şi neliniştită. Extrem de exigent, instructorul său încheia fiecare manevră mai puţin reuşită cu explicaţii lungi privind responsabilitatea maximă care stă pe umerii ei ca pilot principal”, ne spune prietenul ei, Roman Podlisnic, care o încurajează pe Mariana să obţină licenţa de pilot.

Cheia succesului

Eforturile şi munca depusă alături de instructorul său, în timpul celor 108 ore de zbor efectuate, au făcut ca Mariana Birdan, unica femeie din cei 15 elevi ai şcolii de pilotaj, să acumuleze la testul în scris 97%, ceea ce e de fapt cel mai bun rezultat din istoria şcolii. Curajul fetei a fost de admirat pentru că a acceptat să zboare chiar şi când vântul avea 15 noduri, maximum acceptat cu micul avion Cessna 150.

După întâiul zbor efectuat de una singură, tradiţia pilotajului american este de a tăia mânecile la tricoul pilotului. A trecut prin aceste momente şi Mariana, fiindu-i tăiat tricoul de instructorul său.

Spune că i-a fost foarte greu să obţină certificatul care confirmă primele studii de pilotaj.

Investiţia americanului în tineri cu potenţial

Mariana nu este prima tânără în care americanul David Coughanower investeşte. „Până la mine el a mai susţinut tineri cu potenţial şi din alte ţări unde călătoreşte, anume pe cei descurcăreţi, curajoşi şi care nu au posibilitate să-şi permită multe lucruri”, povesteşte ea.

Primul certificat îi permite Marianei să conducă un avion cu o singură elice la o vizibilitate de trei km. Ca să conducă deasupra norilor trebuie să aibă şi nivelul următor pe care Mariana urmează să-l facă în luna martie curent.

Întoarcerea în Moldova a mobilizat-o şi mai mult. A încheiat studiile de licenţă şi de masterat în limbi străine, angajându-se la o companie suedeză, unde lucrează şi acum. Cunoaşte engleza, germana, suedeza. Pentru etapa următoare a adunat şi Mariana ceva bani, din economiile sale. Vrea să se facă pilot. Studiile durează 12 luni. Licenţa de pilot oferă posibilitatea de a conduce o aeronavă. Studiile se estimează la suma de circa 100 de mii de dolari.

A fost la aeroportul Chişinău pentru a vedea dacă mai există în R. Moldova femei care au studiat pilotajul. Angajaţii aeroportului Chişinău i-au spus că n-au avut până acum la bord femei pilot şi au chemat-o la ei după obţinerea celui de-al doilea certificat.

„Până la angajare trebuie să ai totuşi un anumit număr de ore zburate, iar pentru companiile mari este nevoie de aproximativ 1000 de ore zburate”, a precizat tânăra.

Mariana Birdan are 25 de ani, e originară din Lozova, Străşeni. A făcut studii la Facultatea Limbi şi Literaturi Străine la USM. Deşi are un salariu cu care se descurcă, are planuri de a se stabili în SUA pentru că în R. Moldova tinerii nu prea au şanse de a-şi aranja viaţa. Are şi un prieten în Moldova, Roman Podlisnic, cu care vrea să întemeieze o familie şi care a fost al doilea pasager al ei în timpul studiilor din SUA.

 

The following two tabs change content below.