„O să hie bine, dar când?”

Medicul de gardă Vitalie Zinovei: „Va fi introdus sistemul de delimitare a pacienţilor. Astfel, în funcţie de gravitatea stării pacientului, la internare i se va da un cartonaş. Pacienţii în stare critică vor primi cartonaş roşu, cei care mai pot aştepta un pic – cartonaş galben şi, respectiv, verde şi alb”

La Cahul s-a deschis Secţia de primiri urgenţe. Pacienţii ne-au împărtăşit durerile

Anica Antohin a lucrat 34 de ani mulgătoare la o fermă de vaci din Cahul. A muncit cu gândul că după pensionare viaţa sa va deveni mai uşoară. Imediat ce-l observă pe fostul preşedinte al Parlamentului, Marian Lupu, îşi ia inima în dinţi şi se îndreaptă spre el. Bătrânica are o întrebare care o macină: „Când o să hie bine?”.

Eveniment în Cahul. În cadrul Spitalului raional Cahul a fost inaugurată Secţia primiri urgenţe (SPU). „La noi, în fiecare zi e eveniment. S-a reparat o groapă pe drum şi poftim… eveniment”, ne spune şoferul pe nume Ion, încercând să ocolească „rănile” drumului parcă după bombardament. Ajunşi în curtea spitalului vedem zeci de pacienţi, fiecare cu durerile lui. Razele soarelui şi halatele albe le dau angajaţilor spitalului un ton de speranţă pe chipurile lor vădit emoţionate. Medicii şi asistentele medicale aşteaptă ascultător să înceapă discursurile de felicitare.

„Vine Lupu!”, ne atenţionează o doamnă îmbrăcată în halat alb care, acum câteva clipe, ni s-a plâns pe salariul mic de infirmieră pe care se întâmplă să-l primească cu întârziere.

Lupu: „Încerc să gândesc logic”

Pe rând îşi spun păsul cei care au investit în SPU Cahul: reprezentanţii de la Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare care au contribuit cu zece milioane de lei, Compania Naţională de Asigurări în medicină ce a alocat peste un milion de lei pentru reconstrucţie şi reprezentanţii Consiliului Raional Cahul, care, în decembrie 2012, din comunişti s-au făcut peste noapte democraţi.

„Logic”, este prezent şi democratul Marian Lupu care a venit să dea o notă realizărilor de la Cahul, etalându-şi iniţial cunoştinţele limbii franceze şi apoi cele ale limbii române, pardon, demnitarul, în septembrie 2012, s-a răzgândit, declarând că vorbeşte moldoveneşte.

„Este o iniţiativă foarte şi foarte necesară. Nu sunt eu medic, dar înţeleg că este foarte şi foarte important să dispui de toate condiţiile pentru tratamentul pacienţilor, dar gândesc că nu voi greşi ca cetăţean şi ca om care încearcă să gândească logic că asistenţa medicală de urgenţă vine ca un lucru absolut deosebit, ea atinge acele cazuri când e vorba de viaţa unui om şi soarta lui depinde foarte şi foarte mult de condiţiile care îi sunt oferite”, se adresează ilogic pacienţilor Marian Lupu.

Despre condiţiile ţării în care locuieşte vrea să-l întrebe pe demnitar pensionara Anica Antohin, internată cu probleme cardiace. „Şi moşneagu’ e la spital. Am rămas acasă numai noi şi căţeii. Copiii au plecat la capitală. Vreau să-l întreb pe Lupu cum poţi să trăieşti cu o pensie aşa de mică? Am lucrat toată viaţa mulgătoare. Mirosul de băligar mi s-a pus pe inimă. Ci am agiuns la bătrâneţe?”, se întreabă bătrâna şi, văzând că Lupu intră în spital, îl urmează, dornică să-i adreseze întrebările care o macină.

„Vom reuşi să salvăm mai multe vieţi”

Miroase a nou. Saloanele sunt dotate cu echipament de performanţă de care medicii se bucură asemenea unor copii. „Vom reuşi să salvăm mai multe vieţi”, menţionează medicul de gardă Vitalie Zinovei care a avut nevoie de un sufleor ca să ne spună ce funcţie are. Pesemne că s-a renovat nu doar SPU, dar şi denumirea funcţiilor angajaţilor medicali, în fine, atribuţiile au rămas aceleaşi, să reacţioneze prompt atunci când la spital este adus un pacient în stare gravă.

„A fost un caz în care un bărbat fără dinţi a înghiţit o bucată de carne. Colegii s-au uitat şi au constatat că are cancer la gât, eu le spun că e o bucată de carne acolo. Am scos-o şi bătrânelul a început să respire. Iată acest moment e fericire. Acele câteva clipe sunt foarte importante. Omul moare foarte repede. Până la renovare, secţia de internare era la primul etaj, iar reanimarea era la etajul patru. Pierdeam vieţi până duceam pacientul de la o secţie în alta”, menţionează Zinovie. Are în spate 25 de ani de activitate şi a pierdut deja numărul vieţilor salvate.

Resuscitarea gratuită, în rest…

Însă, pentru cei care nu au poliţă de asigurare obligatorie, greutăţile încep în clipa în care au fost readuşi la viaţă, deoarece doar resuscitarea este gratuită pentru ei. Pentru cei asiguraţi serviciile medicale ar trebui să fie gratuite, însă unii pacienţi ne mărturisesc că lucrătorii medicali le mai întind uneori o mână de ajutor contra plată. „Ei, până nu pui cuiva în… (pacienta bate cu mâna pe buzunarul şorţului), nimeni nu mişcă un deget”, ne spune în şoaptă o pensionară.

„Din păcate, nu prea avem asemenea plângeri. Pacienţii nu se încumetă să lupte cu sistemul. Dacă un medic îi spune unui pacient asigurat să cumpere medicamente compensate sau îi cere bani, pacientul trebuie să păstreze bonul, să aibă dovezi şi să semnaleze actele de corupţie. Să scrie o plângere la managerul instituţiei şi la CNAM”, a declarat pentru JURNAL Lilia Onea, şefa Serviciului de informare şi comunicare CNAM.

Când va veni timpul?

Administraţia spitalului, la rândul său, a dat de înţeles că banii oferiţi de CNAM sunt insuficienţi pentru a achita un salariu decent pentru lucrătorii medicali şi se ascund în spatele renovărilor costisitoare. „Este timpul ca managerii instituţiilor medico-sanitare să înţeleagă că nu trebuie să trăiască doar din banii CNAM. Compania plăteşte pentru serviciul prestat pentru manopera (salarizarea) lucrătorului medical şi toate consumabilele necesare”, a menţionat Onea.

Dar să revenim la mătuşa Anica, care stă în faţa panoului cu pozele până şi după renovarea SPU. Schimbările sunt vizibile, însă bătrâna rămâne tot amărâtă. Nu a reuşit să se apropie de Lupu. Acesta, fiind înconjurat de bodyguarzi, a devenit inabordabil pentru bătrâna care şi-a dorit tare mult să-l întrebe „Dar când o să hie bine?”. Asistentele medicale încearcă să o calmeze, pacienta suferă de inimă şi îi sunt contraindicate emoţiile negative.

Noua secție va acorda servicii medicale de urgență nu doar locuitorilor din Cahul: fiind o structură regională, aici vor fi transportați pacienţi în stare de urgență din toată regiunea de sud a republicii – raioanele Leova, Basarabeasca, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Taraclia, deservind 255 mii de locuitori.

Svetlana Panţa 

 

 

The following two tabs change content below.