„O revoluție trebuie să se întâmple în fiecare dintre noi”

Interviu cu Maria-Paula Erizanu, scriitoare, jurnalistă

– Draga Maria-Paula Erizanu, cartea ta „Aceasta e prima mea revoluție. Furați-mi-o” a fost desemnată câştigătoare a Premiului Special al Juriului al Fundației UNESCO şi al German Book Art Foundation, prin intermediul Târgului Internațional de Carte de la Frankfurt, pentru cea mai frumoasă producție de carte a anului 2011. Felicitări! Te rog să-mi spui dacă ai fost invitată la Frankfurt cu ocazia acordării premiului? Ce înseamnă acesta pentru tine?

Premiul se va decerna la Târgul de Carte de la Leipzig în 16 martie. Deși m-am implicat foarte mult și la capitolul grafic al cărții, cred că în primul rând premiul este al Editurii și al designerului grafic Vitalie Coroban. Le mulțumesc și lui Igor Schimbator, dnei Veronique North Minca și lui Dumitru Doru pentru fotografiile pe care mi-au permis să le includ alături de eseu.

Pentru mine, acest premiu e o încurajare a lucrului calitativ. E o testimonie pentru ideea că nu trebuie să se lucreze pe jumătate și să se spună că la banii care se pot câștiga aici, de exemplu, e ok să plagiezi sau să faci „halturi”.

 – Încă nu ai împlinit 20 de ani și deja ai obținut o serie de premii, inclusiv cel pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Moldova. La această vârstă ai ales cu fermitate literatura drept traseu pentru viitor?

Cred că depinde de dezvoltarea parcursului de mai departe. Am mai avut încercări literare, urmează să văd unde mă vor duce. Mi-ar plăcea ca literatura să fie mereu o parte importantă din ceea ce fac, dar am o vagă impresie că o voi combina mereu și cu alte forme, metode și activități. Din septembrie, totuși, voi studia Istorie și Literatură Engleză la Londra.

Crezi că mai e nevoie în R. Moldova de încă o revoluţie? Cine ar trebui s-o realizeze?

Hmm, poate o revoluție în sensul solidarizării noastre pentru calitate și responsabilitate. Revoluție care ar trebui să se întâmple în fiecare dintre noi; studenții și elevii să nu copieze, să nu plagieze și să nu-și plătească diplomele, ci să investească în propria dezvoltare, pentru a avea ce spune, pentru a putea lua decizii și pentru a nu deveni un profesionist și om de calitate îndoielnică; profesorii să nu se concentreze asupra frustrărilor personale, ci asupra formării de personalități; politicienii să-și amintească că orgoliul lor e ridicol și că impactul reformelor e ceea ce contează; medicii să salveze vieți și calitatea vieților; jurnaliștii să informeze și poate să educe ș.a.m.d. Nu mă dau mare și nu acuz neapărat când spun asta, e pur și simplu o convingere pe care o am și pe care mi se pare că, dacă am împărtăși-o, dacă ne-am aminti de ea măcar din când în când, am încerca cel puțin să devenim mai buni.

Care e forma ta de protest împotriva lucrurilor reprobabile ce se întâmplă în societatea noastră?

Mmm, deși sună grandios întrebarea, răspunsul ar fi www.ospoon.eu, platforma de articole, dezbateri și inițiative, pe care am inițiat-o împreună cu prieteni și oameni care credem în gândirea critică, în schimbul și confruntarea de idei, în analiza problemelor (mai ales a celor de care se uită în discursul public zilnic, cum e educația sau corupția din educație), în solidarizare și acțiune grassroots și în cele din urmă, în faptul că a gândi, a spune și a face fac parte din același cerc.

Cine sunt scriitorii de la care ai cel mai mult de învățat?

Cred că mă concentrez acum mai mult pe oameni decât pe literatură, dar voi încerca să îi combin în răspuns, dacă e să vorbesc despre cei mai mult sau mai puțin prezenți acum în viața mea. Încerc să învăț de la Alex Cosmescu să investesc mult în identificarea, definirea și epurarea propriilor convingeri pentru a dezvolta o integritate intelectuală și umană; tot la capitolul integritate a mesajului, dar și dedicare și implicare învăț de la Nicoleta Esinencu prin ceea ce face Teatrul spălătorie. Învăț de la prietenii și colegii cu care am inițiat platforma ospoon.eu, dar și de la cei care i se alătură pe parcurs, să gândesc critic prin dialog și să încerc să mă concentrez asupra a ceea ce contează, ținând cont de propriile limite, dar și de cum pot fi ele depășite. Învăț muult de la părinți, de la profesori, de la cam toți oamenii din cercul meu despre ce contează și merită, despre greșeli și despre decizii, despre calitate umană. Învăț să învăț. Învăț.

La ce carte lucrezi în prezent?

Am lucrat la un text, gândesc un altul acum, încă nu știu ce va ieși din amândouă, dar între timp ospoon.eu, fiind abia la începuturi, consumă destul de mult timp.

– Mulțumesc și mult succes!

A dialogat Irina Nechit