O recunoaşteţi?

Sofia Rotaru (nume complet – Sofia Mihailovna Rotaru-Evdokimenko), cântăreață pop, compozitoare pop-rock, producătoare, actriță, scriitoare, manager și femeie de afaceri de origine românească din Ucraina. E cunoscută pentru vocea sa lirică și pentru recunoștința socială şi religioasă.

Cariera sa este marcată de un succes fulminant, iar viaţa sa personală de mai multe controverse.

A cântat atât în română, cât și în rusă. În 1986, a fost prima cântăreață care a primit titlul Artist al Poporului din URSS, în 2000 a fost numită Cântăreața secolului XX.

E deţinătoare a mai multor premii, din care menţionăm: Artist emerit al Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene, Artist al poporului Ucrainei, Artist al poporului Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești, Artist al poporului URSS, laureată a premiului LTC, Erou al Ucrainei, Erou al Moldovei, Cavaleră a Ordinului Republicii al Republicii Moldova și a Ordinului pentru prietenie între popoare al URSS.

S-a născut la 7 august 1947 la Marșenița, raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, RSS Ucraineană, a doua în familia de șase copii a unui brigadier de viticultori.

Din cauza greșelii unei funcționare a oficiului de stare civilă, în paşaport, data de naștere este pe 9 august. Satul în care s-a născut a aparținut în trecut Principatului Moldovei, Imperiului Austro-Ungar, României, URSS şi Ucrainei, ceea ce a constituit cauza diferitor moduri de scriere a numelui de familie și a prenumelui.

În filmul „Cervona Ruta”, Sofia apare cu numele de familie Rotari. „În copilărie, le-a ajutat mult pe mama și pe sora mai mare, Zina, în gospodărie şi la educația fraților și surorilor mai mici. Pleca în fiecare dimineață la piață să vândă produse ca să hrănească familia. Talentul muzical a devenit evident foarte devreme. Sofia Rotaru a început să cânte din clasa întâi în corul școlii, mai cânta și în corul bisericii, ceea ce n-a fost bine văzut la școală. De aceea, a fost amenințată cu excluderea din rândurile pionerilor. În tinerețe, a fost atrasă de teatru, a participat la un cerc de dramaturgie și, în același timp, a cântat cântece populare într-un cerc de activitate artistică”, îşi aminteşte artista.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)