O recunoaşteţi?

Maria Bieșu s-a născut la 3 august 1935 în comuna Volintiri, județul Cetatea Albă, România, în familia lui Luca și Tatiana Bieșu. Debutează ca solistă în cadrul formației de muzică populară „Fluieraș” cu piesa „Struguraș de pe colină” la un concurs raional, alături de celebrii Tamara Ciobanu și Serghei Lunchevici. A avut o viață grea, unica sursă de existență fiind o bursă modestă. Maria avea însă de atunci convingerea fermă că locul ei este pe scena Operei, astfel a trecut de la muzica folclorică la operă, angajându-se în 1962, în urma unui concurs, la Opera din Chișinău.

Debutul solistei pe scena Teatrului de Operă are loc pe 28 aprilie 1962. Succesul a fost recunoscut atât de specialiști, spectatori, cât și de teatrul care a început să proiecteze un repertoriu special pentru ea. În 1965, tânăra solistă, împreună cu un grup de soliști de operă, face un stagiu la teatrul „La Scala” din Milano, Italia. Aici, sub îndrumarea maestrului Enrico Piazza, asistentul de altădată al marelui Toscanini, pregătește rolurile principale de soprană în limba italiană din operele „Tosca”, „Madame Butterfly”, „Aida” și „Trubadurul”.

În 1967, obține titlul de „Cea mai bună Cio-Cio-san” la Concursul Internațional „Miura Tomaki” (Ediția I Tokio, Japonia). Din acest moment, Maria Bieșu a început să fie invitată în juriu, în concerte sau să țină prelegeri la diverse instituții muzicale din Europa, America și Asia (După Wikipedia).

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)