„O recidivă periculoasă a ideologiei şi practicii totalitarismului comunist”

SCRISOARE DESCHISĂ

adresată preşedintelui Parlamentului, şefului interimar al statului, domnului Mihai Ghimpu, în legătură cu atacurile asupra presei din partea preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova, Ion Muruianu

Stimate domnule preşedinte,

Sâmbătă, 13 februarie, în cadrul adunării generale a judecătorilor, Ion Muruianu, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), şi-a permis un atac murdar, în stil şi limbaj stalinist, la adresa presei şi a jurnaliştilor. Cităm: „Un rol diabolic şi distructiv în această afacere îl joacă mass-media care, fiind prin definiţie dulăi de pază ai societăţii se transformă uneori – să-mi fie de scuzare – în câini turbaţi care devin periculoşi pentru societate prin minciunile pe care le răspândesc”.

În condiţiile în care, prin voinţa majorităţii populaţiei, în 2009 la conducerea R. Moldova a venit o alianţă liberal-democratică, ce a proclamat modernizarea şi democratizarea ţării, racordarea ei la standardele valorice europene, un asemenea atac asupra presei este nu numai un regretabil anacronism, din epoca stalinistă, ci şi o recidivă periculoasă a ideologiei şi practicii totalitarismului comunist.

Presa a fost şi rămâne instituţia fundamentală a unei societăţi democratice, garanţia respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, iar declararea ei drept „un câine turbat periculos pentru întreaga societate” nu poate fi tolerată sub niciun motiv.

Aceasta fiind situaţia, ne adresăm către dumneavoastră, domnule preşedinte al Parlamentului, cu cererea de a include pe ordinea de zi a primei şedinţe a Legislativului chestiunea privind demiterea din funcţia de preşedinte al CSJ a lui Ion Muruianu. Ne adresăm, de asemenea, întregii opinii publice, societăţii civile, oamenilor de cultură şi artă, savanţilor, cadrelor didactice ş.a.m.d. ca să sprijine iniţiativa noastră. Să facem uz de toate metodele legale care ne stau la dispoziţie pentru a salva justiţia de asemenea „slujitori” ai ei, cum este Ion Muruianu.

Valeriu Saharneanu, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din Moldova, cavaler al „Ordinului Republicii”
Constantin Tănase, directorul Cotidianului naţional TIMPUL, cavaler al „Ordinului Republicii”
Dumitru Ciubaşenco, redactor-şef al ziarului „Panorama”, cavaler al „Ordinului Republicii”
Val Butnaru, director general „Jurnal Trust Media”, cavaler al „Ordinului Republicii”
Anatolie Golea, director general al Companiei „Analitic Media grup” – TV7, cavaler al „Ordinului Republicii”
Aneta Grosu, redactor-şef al săptămânalului de investigaţii „Ziarul de Gardă”
Valentina Ursu, reporter la Biroul de la Chişinău al postului de radio „Europa Liberă, cavaler al „Ordinului Republicii”
Constantin Marin, preşedintele IPNA „Teleradio-Moldova”
Alexandru Dorogan, directorul general al postului Radio Moldova
Dumitru Ciorici, manager media, portalul de ştiri Unimedia.md
Nicolae Dabija, directorul săptămânalului „Literatura şi Arta”
Veaceslav Ţâbuleac, directorul postului de radio „Vocea Basarabiei

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)