O poveste de succes cu vize

Oficialii europeni au declarat că ridicarea regimului de vize depinde de soluționarea diferendului transnistrean

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a spus că un termen real pentru ridicarea regimului de vize pentru cetățenii RM ar fi anul 2014. Săptămâna trecută, şeful delegației UE în RM, Dirk Schuebel, a declarat în premieră că liberalizarea regimului de vize va fi posibilă după soluționarea diferendului transnistrean. Este pentru prima dată când oficialul european a vorbit despre problema transnistreană în contextul dialogului privind vizele.

A trecut aproximativ un an de la ultimul Raport anual de progres al Republicii Moldova în cadrul Politicii Europene de Vecinătate prezentat de Dirk Schuebel. În luna mai 2012, şeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova declara optimist: „Dacă vom ajunge atât de departe încât să discutăm regimul liberalizat de vize, soluțiile vor fi identificate chiar dacă problema transnistreană nu va fi soluționată”. Acum, după aproape un an, declarațiile emisarului european s-au schimbat substanțial. Dirk Schuebel nu mai vorbește despre o soluție, un statut special în cadrul documentului de Regim liberalizat de vize pentru regiunea transnistreană. „Dacă Uniunea Europeană va fi de acord să semneze regimul liberalizat de vize, este evident că trebuie să ne asigurăm că frontiera este protejată așa cum se cuvine. În circumstanțele de astăzi cu regiunea transnistreană, acest lucru este dificil. Am analizat împreună această problemă și suntem optimiști că putem găsi o soluție”, a declarat joia trecută înaltul oficial.

Fule: „Toți cetățenii trebuie să beneficieze”

Această afirmație a lui Schuebel vine cu o zi după afirmația comisarului pentru extindere și politică de vecinătate al UE, Stefan Fule. După ce a făcut public la Bruxelles un raport cu privire la Republica Moldova și cooperarea în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, comisarul Fule a declarat că dacă va fi găsită o soluție pentru rezolvarea conflictului transnistrean, toți cetățenii din RM vor putea beneficia de regimul liberalizat de vize. Din declarația lui Fule putem deduce cu greu care este relația cauză-efect. Se găsește o soluție pentru conflictul transnistrean și apoi se ridică vizele sau se semnează acordul cu privire la liberalizarea regimului de vize și apoi, dacă e rezolvat diferendul, cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului beneficiază de pe urma acestui acord.

Despre această schimbare de atitudini a vorbit JURNALULUI Cornel Ciurea, expert IDIS „Viitorul”. Ieri, 25 martie, la sediul IDIS „Viitorul” a avut loc o masă rotundă pe tema „Abolirea regimului de vize UE pentru Republica Moldova. Faza a doua”. În cadrul acestui eveniment au fost dezbătute ultimele afirmații ale oficialilor europeni cu privire la ridicarea regimului de vize pentru RM. La discuţii a fost prezent și Vladimir Iastrebceak, fostul ministru al afacerilor externe al autoproclamatei republici nistrene în anii 2008-2012.

UE ne condiționează?

Cornel Ciurea spune că ultimele declarații ale lui Stefan Fule și Dirk Schuebel i-au provocat anumite nedumeriri deoarece apare ideea condiționării integrării RM în UE de reglementarea conflictului transnistrean. „Această condiționare nu a existat până acum. În plus, declarația lui Schuebel mai conține și un alt element: ideea de securizare a frontierei. Nici ea nu a făcut parte din înțelegerile noastre anterioare cu UE, care se axau în special pe securitatea documentelor, nu a frontierei de est. Sperăm că e vorba de o traducere greșită”, a declarat Ciurea.

Reprezentantul regiunii secesioniste, Vladimir Iastrebceak, a declarat în cadrul mesei rotunde că procesul de negocieri cu privire la liberalizarea regimului de vize va avea un efect pozitiv asupra negocierilor dintre Chișinău și Tiraspol. Iastrebceak consideră că, în perspectiva liberalizării regimului de vize, locuitorii din regiunea transnistreană ar fi mai interesați să obțină cetățenia Republicii Moldova. Acesta ar fi efectul pozitiv care ar putea impulsiona procesul de negocieri în problema diferendului. Dintr-un alt punct de vedere, un posibil efect negativ va apărea în cazul în care se va crea o frontieră între partea din dreapta Nistrului, care va beneficia de liberalizarea vizelor, și partea din stânga Nistrului, care va rămâne izolată.

UE nu este disponibilă

Cornel Ciurea consideră că de fapt nu securizarea frontierei ar fi o problemă în cazul liberalizării vizelor, ci poziția anumitor state din interiorul UE care nu doresc o asemenea liberalizare. „Aici trebuie să ținem cont de spaimele din interiorul Uniunii Europene: ultimele declarații ale britanicilor. Aceștia, fără a avea date exacte, exprimă temeri. Din această cauză, s-ar putea ca procesul privind liberalizarea regimului de vize să frâneze”. Menționăm că luna curentă publicația britanică „Sunday Express” a învinuit România că le acordă cetățenilor din RM oportunitatea de a intra în Regatul Unit prin „ușa din spate”, oferindu-le acestora cetățenia UE.

Expertul IDIS „Viitorul” consideră că aceste declarații nu sunt legate de criza politică de la Chișinău. „Cred că totuși ține mai curând de situația din interiorul UE și de lipsa unei disponibilități în ceea ce privește extinderea procesului de integrare. Totuși în UE au apărut acum dificultăți pe care ei înșiși trebuie să le rezolve. Din această cauză, chiar dacă suntem o poveste de succes în opinia lor, oricum nu putem avansa foarte rapid”, a punctat Ciurea.

Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)