O nouă tactică a Chişinăului faţă de Tiraspol?

Duma de Stat a Federaţiei Ruse se îngrijorează pentru securitatea celor 200.000 de cetăţeni ruşi din Transnistria şi ameninţă Chişinăul

„Situaţia creată de acţiunile R. Moldova şi Ucrainei prezintă o ameninţare reală pentru stabilitatea din regiune, pentru bunăstarea şi securitatea locuitorilor Transnistriei, inclusiv pentru cei peste 200.000 de cetăţeni ai Federaţiei Ruse, ceea ce provoacă îngrijorarea profundă a Dumei de Stat”, se menţionează într-un proiect de declaraţie a parlamentului rus despre Transnistria. În opinia observatorului în problematica transnistreană, Ion Leahu, această declaraţie a legislativului rus arată că Moscova este foarte deranjată de controlul moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean de hotar şi simte că îi sunt ameninţate „mecanismele de menţinere a păcii pe Nistru”.

Ilie Gulca

„Fără acordul Tiraspolului, au fost deschise posturi ale poliţiei de frontieră şi vamale pe segmentul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean, ceea ce contravine obligaţiilor asumate privind neadmiterea unor acţiuni îndreptate împotriva libertăţii circulaţiei, activităţii economice a întreprinderilor şi persoanelor fizice din regiune, oricăror paşi care ar putea înrăutăţi situaţia fiecărei părţi a conflictului, precum şi a tentativelor de a organiza o blocadă Transnistriei”, se menţionează în textul proiectului.

În acelaşi text se face apel către autorităţile R. Moldova şi Ucrainei să renunţe la orice formă de presiune pretinsă asupra Transnistriei şi la acţiuni privind organizarea blocadei. Proiectul vizează de asemenea problema schimbării unei operaţiuni de pacificare în regiune. „Duma de Stat vorbeşte că operaţiunea actuală de pacificare este fără de alternativă în Transnistria şi acuză apelurile unilaterale de suspendare a acesteia sau revizuirea ordinii existente, precum şi orice acţiuni îndreptate împotriva activităţii stabile a Comisiei Unificate de Control”, se arată în acelaşi proiect.

Krasnoselski: „Eu reprezint cetăţenii ruşi din Transnistria”

Totodată, marţi, 4 iulie, liderul autoproclamat de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat la un post TV din stânga Nistrului că „Igor Dodon înţelege că recunoaşterea Transnistriei este iminentă, dar nu are curajul să se hotărască. Şi chiar dacă preşedintele Moldovei, Igor Dodon, se prezintă drept politician filorus, la Moscova nimeni nu intenţionează să i-o dea”. „Suntem un stat realizat şi avem toate temeiurile pentru recunoaştere. Cred că preşedintele Moldovei înţelege că recunoaşterea Transnistriei este iminentă, dar nu are curajul să se hotărască. Îl înţeleg ca politician”, a mai spus Vadim Krasnoselski.

Pretinsul preşedinte al Transnistriei a subliniat de asemenea că în stânga Nistrului trăiesc 220.000 de cetăţeni ai Rusiei, precum şi sute de mii de „compatrioţi”. „Ca preşedinte al Transnistriei, reprezint aceşti cetăţeni. Cum pot fi cedaţi cetăţenii Rusiei? După cum spune un politician cunoscut, în curând, hotarele vor fi stabilite nu în funcţie de indicele teritorial, ci de numărul cetăţenilor care deţin paşaportul unui anumit stat”, a subliniat liderul de la Tiraspol.

Solicitat să comenteze aceste fapte, Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificate de Control, ne-a declarat că Moscova este foarte alarmată că înţelegerile sale cu Dodon privind apropierea malurilor Nistrului nu se realizează. În opinia lui Leahu, oficialii ruşi sunt deranjaţi de faptul că executivul şi legislativul de la Chişinău au acceptat să preia controlul la hotarul cu Ucraina, pe segmentul transnistrean. „Această problemă este foarte importantă pentru Rusia, deoarece în urma acestui control va scădea volumul contrabandei şi, odată cu acesta, veniturile anumitor persoane de la Moscova şi alocările la bugetul transnistrean”, şi-a dat cu părerea Leahu.

O nouă tactică a Chişinăului?

Observatorul mai susţine că Chişinăul ar fi adoptat de comun acord cu Viena o nouă tactică în abordarea diferendului transnistrean. „Autorităţile moldoveneşti nu mai acceptă reluarea negocierilor în formatul 5+2 doar pentru a face concesii Tiraspolului, deoarece partea transnistreană doar mimează acest demers. Separatiştii au obţinut astfel mijloace cu care îşi consolidează statalitatea, au dobândit apostilarea diplomelor, anularea dosarelor penale deschise funcţionarilor de la Tiraspol etc. Strategia Chişinăului a dat motiv Moscovei să adopte o declaraţie privind Transnistria”, a conchis Leahu.

„În ce priveşte misiunea de pacificare actuală, aceasta, în opinia Moscovei, este cea mai indicată în R. Moldova. Actorii serioşi, SUA sau UE, nu spun răspicat că în R. Moldova nu mai prezintă astăzi nimeni pericol pentru pacea din regiune, cu excepţia Transnistriei şi a Grupului operativ de trupe ruse. Dacă cineva ar spune acest lucru, Kremlinului i-ar fi mai greu să insiste pe oportunitatea păstrării acestei operaţiuni. Vocile care sunt contra acestei operaţiuni sunt destul de slabe”, a mai spus expertul.

Solicitată anterior să se pronunţe pe marginea acuzaţiilor aduse de partea rusă, Ambasada Ucrainei la Chişinău a declarat că nu există nici un fel de blocadă împotriva Transnistriei, dimpotrivă, volumul schimburilor dintre Ucraina şi Transnistria a crescut în ultima perioadă. Iar controlul comun nu vizează decât contrabanda, au precizat pentru JURNAL de Chişinău reprezentanţii misiunii diplomatice.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)