O nouă provocare în zona de securitate?

centralSoldatul împuşcat de cinci ori spune că la viaţa lui au atentat doi necunoscuţi care vorbeau în limba rusă. Procurorii sunt sceptici, iar Ministerul Apărării nu comentează

Militarul împuşcat cu cinci gloanţe pe teritoriul unităţii militare din Coşniţa, Dubăsari, o localitate amplasată în zona de securitate, a povestit după ce a ieşit din comă că, înainte de a răsuna împuşcăturile, a auzit două persoane vorbind în limba rusă: „Şevelis’ kopîtami, a to ne uspeem” /„Mişcă-ţi copitele că nu reuşim”. Mircea Bodagiu, superiorul militarului rănit, spune că pe teritoriul unităţii militare unde a avut loc incidentul nu sunt vorbitori de limbă rusă şi că persoanele care au tras, după toate probabilităţile, ar putea fi din afara unităţii.

La întrebarea dacă putea fi o provocare pusă la cale de cineva într-un sat din zona de securitate, Bodagiu ne-a spus că doar Ministerul Apărării (MA) e în drept să ne răspundă la această întrebare. Serviciul de presă al MA a declarat că conducerea instituţiei nu comentează incidentul până când Procuratura Militară nu va finaliza ancheta.

„Dacă nu şi-ar fi revenit fiul meu, n-aş fi ştiut adevărul”

Mihai Moroşan, în vârstă de 24 de ani, a fost timp de două săptămâni în comă. După ce şi-a revenit, alături de el, la spital, stă zi şi noapte mama acestuia, Ada Moroşan. Femeia repetă că n-a crezut nici pentru o clipă în versiunea procurorilor că fiul ei s-ar fi împuşcat singur, apăsând întâmplător pe trăgaci ori că ar fi încercat să se sinucidă. Mai mult, a doua zi după incident, procurorul militar Ion Dediu a declarat că, de la faţa locului, au fost ridicate nouă cartuşe.

Ar fi putut o persoană cu cinci răni să împuşte de atâtea ori? „Nu cred că aş fi aflat adevărul dacă nu şi-ar fi revenit fiul meu din comă. Ar fi fost încă un caz banal de suicid în armată”, constată mama tânărului înclinând să creadă că acest caz ar fi fost muşamalizat.

Amintim că, după incident, femeia a fost la unitatea militară unde a avut loc incidentul. Era debusolată de versiunea procurorilor că fiul ei ar fi întreprins o tentativă de suicid, după ce, cu o săptămână mai devreme, au sărbătorit 8 martie acasă. Mihai era vesel şi, împreună cu prietena lui, Victoria Buga, a stabilit ziua logodnei şi a nunţii.

Colegii lui Mihai au informat-o că acesta nu avea duşmani, iar în locul în care s-au produs împuşcăturile, au văzut doar o zgârietură uşoară, ceea ce a convins-o şi mai mult că versiunile procurorilor nu au nimic în comun cu realitatea.

„Nu puteam face nimic de bucurie”

Victoria Buga, logodnica lui Mihai, spune că ziua în care a fost sunată de Ada Moroşan şi informată că Mihai şi-a revenit a fost una deosebită pentru ea. „Nu puteam face nimic de bucurie. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că ne-a auzit. L-am vizitat la spital. Mihai mi-a părut slăbit, palid. Am speranţa că îşi va reveni în curând şi că nu vom schimba ziua nunţii”, a spus tânăra. Aceasta a precizat că Mihai i-a povestit acelaşi lucru, că nu avea duşmani în unitatea militară şi se întreabă de ce cei doi necunoscuţi au tras în el.

Cei doi vorbeau în rusă

Pentru JURNAL, Mihai a declarat că uşa de la subsolul în care să păstrează muniţiile într-adevăr, aşa cum spuneau procurorii, era încuiată. Dar lacătul e mic, din cele care pot fi descuiate cu uşurinţă. „Vorbeau în rusă: ‘Şevelis’ kopîtami, a to ne uspeem’, îmi amintesc clar aceste cuvinte. În unitatea noastră, nimeni nu vorbeşte ruseşte. Nu-i cunosc. Erau din afară, posibil să fi fost din regiunea transnistreană. Nu ştiu ce scop urmăreau”, a mai spus Mihai. Tânărul a precizat că n-a reuşit să spună nimănui că s-a tras în el. Nu putea vorbi, îşi pierduse cunoştinţa.

„Eu am văzut un om bolnav”

Solicitat de JURNAL să comenteze declaraţiile militarului, şeful Secţiei investigaţii şi infracţiuni în forţele armate a Procuraturii Militare, Ion Dediu, a declarat că procurorii nu exclud versiunile preliminare că tânărul „s-a jucat” cu arma din dotare şi s-a împuşcat accidental.

„Am văzut declaraţiile tânărului, însă el este un om bolnav şi nu pot să-l cred. Dacă ar fi fost o clădire pe care o păzea afară, încă aş fi putut presupune. Însă a fost încăpere încuiată. Capul acestuia e afectat şi psihicul la fel. Posibil că el însuşi, jucându-se, a efectuat împuşcături. Posibil că a acţionat având o tulburare psihică. Ne străduim să urgentăm expertiza balistică, e interesant din ce arme s-a împuşcat. Atunci vom vedea cum stau lucrurile”, a spus Dediu.

Criminalii, în libertate?

Ghenadie Cosovan, fost viceministru al Afacerilor Interne, expert în expertize balistice, spune că nu e exclus că ar putea fi o provocare în zona de securitate. Însă, indiferent de acest fapt, versiunea că ar fi avut loc o tentativă de omor trebuie luată în calcul.

„Trebuie să fii analfabet să spui că un om poate să-şi provoace singur atâtea răni, cel mult, ar fi putut efectua o împuşcătură, două. E zonă de risc sau nu, a fost pusă în joc viaţa unui om, trebuia să fie luată în calcul din start versiunea tentativei de omor. Dacă vom acoperi o problemă mai mică, va creşte şi se va transforma într-o avalanşă care ne va afecta şi mai mult. Dacă nu la faţa locului, în oficiu, s-ar fi putut stabili câte gloanţe au fost trase din arma tânărului şi câte cartuşe au fost ridicate de la faţa locului”, a spus Cosovan.

Aşa ori altfel, dacă ceea ce spune Mihai Moroşan e adevărat, cei doi criminali se pot plimba nestingherit pe oriunde, cel puţin până când procurorii vor face cunoştinţă cu rezultatele expertizei balistice.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu