O nouă invenţie: robotul-fantomă

La începutul lunii august a fost prezentat un nou model de robot creat de Hiroshi Ishiguro, profesor la Universitatea din Osaka. Humanoidul Telenoid R1 are un design minimalist, având o faţă realistă, însă, pentru a reduce costurile de producţie, braţele şi torsul sunt extrem de simplificate. De asemenea, întregul corp este acoperit cu silicon alb, oferind robotului un aspect de fantomă.

Telenoid R1 dispune de nouă motoare electrice şi este controlat de o cameră de luat vederi care se montează pe calculator, relatează „Daily Mail”.

Menirea robotului este mai mult sau mai puţin asemănătoare cu cea a telefonului. Poate proiecta voci şi imita gesturi, oferind iluzia unei prezenţe umane. Ishiguro l-a creat pentru a fi un înlocuitor de profesor sau asistent social sau pentru a ajuta vârstnicii Japoniei să păstreze legătura cu cei dragi.

„Oamenii se pot adapta la robot prin interacţiune, deoarece are un aspect neutru”, zice Ishiguro. „Nu arată ca o persoană bătrână sau ca un copil, nici ca un bărbat sau ca o femeie. Astfel utilizatorul poate imagina faţa celui cu care vorbeşte.”

Robotul japonez va fi pus în vânzare pe la sfârşitul anului, la preţul estimativ de 8.000 de dolari. O altă invenţie al lui Ishiguro a fost robotul ultrarealist, prezentat în 2005. Pe lângă aspect, acesta oferea iluzia unor gesturi „inconştiente”, precum ridicarea şi coborârea pieptului ca şi cum ar respira sau tremuratul aproape imperceptibil al pleoapelor.

Primele mostre ale robotului fantomă vor putea fi văzute deja la sfârşitul săptămânii viitoare.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)