O naistă din RM a impresionat publicul din România

Adriana Babin: „Cheia succesului unui artist, pe lângă talent, e în dragostea pentru ceea ce face, dar și în multă muncă”

Adriana Babin, o instrumentistă de 18 ani din Republica Moldova, a câștigat recent premiul I la prestigiosul Festival de Muzică Populară „Florile Ceahlăului” din România. Etapa finală a concursului a avut loc în perioada 15-17 martie, curent. Adriana cântă la nai și a concurat alături de alți 70 de instrumentiști la secțiunea „Instrumente populare”. Visul ei e să concerteze pe scene din Austria, Marea Britanie, SUA. Şi-ar mai dori să cânte în calitate de solistă în cadrul Orchestrei „Lăutarii” dirijată de maestrul Nicolae Botgros.

Tânăra naistă studiază la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chişinău. La festivalul concurs din România a cântat alături de orchestra „Floricică de la munte” din Piatra Neamț. Cunoscutul profesor de nai şi de flaut, Ion Negură, ne-a informat că discipola sa a cântat foarte inspirat „Doina de jale” din repertoriul maestrului Gheorghe Zamfir şi „Ca la Breaza” din repertoriul lui Ştefan Negură.

În RM pare o excepţie ca fetele să cânte la nai

„Adriana a avut o prestaţie deosebită. Spre deosebire de Republica Moldova, unde pare o excepţie ca fetele să cânte la nai, în România mai sunt instrumentiste care cântă la acest instrument. Adriana a fost apreciată exclusiv pentru calitatea evoluării şi pentru prestaţia sa scenică”, a declarat profesorul.

Tânăra a mai participat la concursuri în Germania, Serbia, Ucraina. În 2016, a impresionat publicul din Târgu Jiu, România, unde, de asemenea, a obținut Premiul Mare, concurând alături de pianiști, violoniști și instrumentiști care au cântat la xilofon, clarinet și alte instrumente.

Susţinută de părinţi şi profesor

Adriana Babin este originară din oraşul Orhei. Ne-a informat că este impresionată de muzică de la o vârstă fragedă. A ales să cânte la nai la sugestia mamei sale. „Obișnuiesc să îi urmez sfaturile și, probabil, această sugestie a fost și o binecuvântare. Îmi place nespus de mult acest instrument”, se confesează Adriana.

O inspiră tânăra violonistă de talie mondială Alexandra Conunova, originară din R. Moldova, stabilită actualmente în Elveția. „Alexandra Conunova e un nume de referinţă în Europa şi e un exemplu pentru mine în viața reală. Mă consider și o mare norocoasă fiind aleasă în calitate de bursieră a fundației „Arta Vie” fondată de Conunova.
Fundaţia îşi desfăşoară activitatea al treilea an în Republica Moldova. Susţine tinerii muzicieni şi organizează concerte în instituţii sociale, spitale, aziluri, pentru cei care nu au posibilitatea să asiste la un concert în sălile de muzică”.

 

O instrumentistă de excepţie

În cariera muzicală o susține familia și profesorul de nai Ion Negură. La întrebarea câte ore pe zi petrece în sala de muzică, Adriana ne-a declarat că dedică tot timpul liber acestei pasiuni. „Visul meu e să susțin concerte pe scene din Austria, Marea Britanie, SUA. Acasă, mi-aș dori să cânt în calitate de solistă în cadrul orchestrei „Lăutarii” dirijată de maestrul Nicolae Botgros”, aspiră naista temerară.

Profesorul Ion Negură ne spune că Adriana este foarte talentată, munceşte mult şi creşte într-un an cât alţii în zece.
„Adriana este o excepţie, înzestrată cu har de la Dumnezeu. În clasă mai sunt trei băieţi. Între ei şi Adriana există o concurenţă constructivă acerbă. Îi sugerez unuia să facă un exerciţiu, Adriana preia şi ea, ceilalţi băieţi vor şi ei.

A existat o solicitare de la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” să cânte o compoziţie de Antonio Vivaldi. Peste trei zile, Adriana o cunoştea şi era pregătită să apară în scenă.

A luat parte la concerte alături de virtuozi din Moscova, Kiev, Germania. Programul, chiar fiind complicat, peste două, trei zile, parcă e scris pentru ea. Mă miră şi mă bucură acest avânt”, ne-a spus cu mândrie profesorul, care de altfel are cuvinte de apreciere şi pentru ceilalţi trei băieţi din această clasă.

Adriana Babin planifică să susțină cu succes în acest an examenele de bacalaureat la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din capitală și să-și continue studiile la un conservator din România. „Cheia succesului unui artist, pe lângă talent, e în dragostea pentru ceea ce face, dar și în multă muncă”, afirmă convinsă tânăra.

Cristina Baciu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)