O minoră în vârstă de opt ani a fost abuzată sexual

Psihologul Lilia Gorceag: „Cele mai dese violuri asupra minorilor au loc în familiile social vulnerabile”

viol-1396431322

Foto simbol

O minoră în vârstă de opt ani a fost abuzată sexual într-o localitate a Republicii Moldova. Suspectul este prietenul fratelui mai mare, în vârstă de 23 de ani. Incidentul s-a întâmplat în timp ce fetiţa a mers la veceul din curtea casei. Mama minorei susţine că suspectul nu este la prima abatere. Până acum lumea din sat a trecut cu vederea tentativele anterioare ale acestuia. Potrivit şefei Secţiei urmărire penală a Inspectoratului de Poliţie Teleneşti, Ludmila Ostap, suspectul încă nu a fost reţinut, deoarece încă nu s-a finalizat expertiza medico-legală. Psihologa Lilia Gorceag susţine că a fost un caz de „molestare sexuală”. Cazurile de acest fel trebuie tratate diferenţiat, pentru că victimele minore trec prin suferinţe şi chinuri inimaginabile, care pot duce uneori la suicid, a spus avocatul „Promo-Lex”, Dumitru Sliusarenco.

„Legislaţia Republicii Moldova la capitolul infracţiuni sexuale şi protecţia victimelor este destul de lacunară, pentru că nu este clar stabilit şi bine pus la punct cum trebuie să protejeze autorităţile victima. În afară de faptul că trebuie s-o audieze în condiţii speciale. Şi după prima audiere, victimele rămân din nou singure în faţa familiei, rudelor, societăţii. Şi aceste victime trec printr-o revictimizare. La capitolul protecţie, mai departe de anumite proceduri penale, în situaţii specifice care trebuie realizate, nu există alte măsuri pe care ar trebuie să le întreprindă autorităţile la moment. Nu doar expertiza medico-legală, care demonstrează vătămările corporale dovedeşte violul. Acesta este dovedit de rezultatul anchetei şi al instanţei”, conchide avocatul „Promo-Lex”.

În cazul violării minorei în vârstă de opt ani, dacă se constată că a existat contactul sexual, individul riscă până la 15 ani privaţiune de libertate, fiind o acţiune deosebit de gravă produsă împotriva unui minor, profitând de starea de neputinţă a acestuia.

Incidentul a avut loc data de 23 februarie curent în jurul orei 18.30. Individul venise la fratele mai mare al minorei. Copila este mezina în familie, a spus JURNALULUI de Chişinău şefa secţiei urmărire penală a Inspectoratului de Poliţie Teleneşti, Ludmila Ostap.

Potrivit ei, în prezent, individul nu este reţinut, deoarece încă nu este finalizată expertiza medico-legală. „Fetiţa a fost internată miercuri, 24 februarie, la un centru pentru reabilitarea victimelor violenţei sexuale la Chişinău, pentru a i se oferi consiliere psihologică”. Expertiza medico-legală este făcută la Spitalul Raional Sângerei.

Minori supuşi violului ani la rând

La Centrul pentru Asistenţă şi Protecţie a Victimelor şi Potenţialelor Victime ale Traficului de Fiinţe Umane de la începutul acestui an au fost aduşi şase minori, care au fost cazaţi şi cărora li s-a oferit asistenţă şi consiliere psihologică, a spus JURNALULUI de Chişinău, psihologa instituţiei Lilia Gorceag. Potrivit ei, fetiţa care a fost supusă agresiunii sexuale a fost adusă la centru, însoţită de mama sa. Aceasta provine dintr-o familie social vulnerabilă.

„Din discuţiile avute cu mama minorei şi cu fetiţa am constatat că a fost o molestare sexuală. Fetiţa este speriată, îngrijorată, plânge noaptea. Mama e foarte grijulie. Ea a anunţat poliţia. Din spusele mamei, tânărul nu este la prima abatere. A mai avut tentative în sat, dar lumea nu l-a denunţat. Individul era în stare de ebrietate. Venise la fratele fetiţei. Tentativa de viol a avut loc în timp ce fetiţa ieşise la veceu, iar tânărul fuma. Mama a auzit strigătele fiicei sale.”

Lilia Gorceag spune că a mai avut asemenea cazuri. Acestea sunt diferite, pentru că starea psihologică a copiilor aduşi la centru depinde de vârsta copilului, de familia în care se află, de suportul emoţional pe care-l poate acorda familia, în special, mama. Mama minorei n-a dorit să vorbească cu presa, sub pretextul că trece printr-o ruşine mare. Femeia e stresată.

Potrivit Liliei Gorceag, reabilitarea victimelor violului printre minori este un proces individual, care depinde de vârsta, cunoştinţele pe care le-a avut minorul despre acest fenomen sau dacă a fost supus unui singur caz de viol, „pentru că sunt copii care au fost abuzaţi sexual ani la rând”. Psihologa susţine că e nevoie de introducerea educaţiei sexuale în şcoli.

Lilia Gorceag spune că agresiunile sexuale asupra minorilor au loc de cele mai dese ori în familiile social vulnerabile, unde se bea alcool, unde lipseşte grija faţă de copil şi unde uneori copiii încep să folosească alcool alături de părinţi.

Violul, sechele pe toată viaţa

Referindu-se la cazul minorei, avocatul „Promo-Lex”, Dumitru Sliusarenco a spus că aceste cazuri de infracţiuni sexuale sunt foarte sensibile, mai ales printre minori, şi trebuie tratate diferenţiat. „Sunt cazuri când victimele trec prin suferinţe şi chinuri enorme, care duc uneori şi la suicid. Asta ţine în primul de investigaţia cazului. Cum audiază ofiţerul de urmărire penală, poliţistul, procurorul victima de la care vor lua declaraţii. Aici este necesară asistenţa unui psiholog sau psihopedagog şi audierea în condiţii speciale a acestei victime, pentru că trauma poate avea urmări pentru toată viaţa. E important ca audierile să fie cât mai restrânse în timp şi victima să fie de mai puţine ori trecută prin acest proces interogatoriu, iar responsabilii pe asemenea cazuri să aibă experienţă,cunoştinţe speciale, bine fundamentate în domeniul respectiv. Asemenea cazuri nu trebuie să ajungă la începători din sistem”, susţine avocatul „Promo-Lex”.

Dumitru Sliusarenco mai spune că expertizele-medicale, după cazuri de viol, trebuie făcute de la prima oră, pentru că tergiversarea poate dăuna desfăşurării anchetei, care ar putea duce la prejudicierea probelor.
În cazul respectiv, „dacă individul, în vârstă de 23 de ani, care este învinuit de viol, încă nu este reţinut, nu este cea mai gravă problemă. Importantă este siguranţa victimei, care trebuie susţinută psihologic la un centru de reabilitare a victimelor violenţei sexuale”, spune Sliusarenco.