O mamă luptă cu sistemul

SURMENAJ// Părinţii unui elev reclamă în instanţă programa încărcată de studii

Caz fără precedent în Republica Moldova! Părinţii unui licean din Chişinău au atacat instituţia de învăţământ în judecată pentru faptul că sănătatea acestuia a avut de suferit din cauza numărului prea mare de ore pe săptămână. Administraţia liceului şi cea a Ministerului Educaţiei afirmă, însă, că numărul de ore este acceptabil şi nu s-au mai confruntat vreodată cu probleme de acest gen. Coincidenţă sau nu, numărul de ore a fost, totuşi, redus în ultimul an în toate instituţiile de învăţământ din R. Moldova.

Elevii-„pensionari”

Ludmila Demciuc, mama băiatului care studiază acum în clasa a noua la altă instituţie de învăţământ din Chişinău, a atacat în judecată liceul pentru alolingvii ucraineni „M. Koţiubinski” din Chişinău şi Ministerul Educaţiei. Femeia reclamă faptul că, din cauza regimului supraîncărcat, copilul ei era nevoit să stea până târziu la şcoală, iar, odată revenit acasă, se apuca să-şi facă temele pentru a doua zi până noaptea târziu, în detrimentul orelor de odihnă necesare. „Băiatul a învăţat la „M.Koţiubinski” din 2004 până în 2009. În toată această perioadă, copilul a dus o viaţă de pensionar. Stătea câte şapte-opt ore la şcoală, o oră pauză acasă şi pe urmă se apuca de făcut temele pentru a doua zi încă patru-şase ore. Se veştejea în ochii mei şi nu înţelegeam de ce. A început să-l doară spatele, capul, obosea. Medicii au constatat că i s-a dereglat ţinuta din cauza că stă prea mult şi incorect aşezat la masă. Atunci mi-am dat seama că e din cauza surmenajului de la ore. M-am adresat la toate instituţiile abilitate şi peste tot se făcea referire la curricula aprobată de Ministerul Educaţiei”, a declarat pentru JURNAL Ludmila Demciuc.

Şi-a transferat copilul la alt liceu

Numai Ministerul Sănătăţii a constatat în răspunsul pe care i l-a trimis doamnei că programa aprobată de Ministerul Educaţiei în comun cu Liceul „M.Koţiubinski” este supraîncărcată şi afectează sănătatea elevilor. Conform unei hotărâri a Ministerului Sănătăţii din decembrie 2004, numărul maxim pe săptămână pentru clasele V-IX trebuie să fie de 25 – 29 de ore, în timp ce la liceul amintit acesta era de 33-34 de ore.

Când a sesizat administraţia liceului despre acest fapt şi a solicitat degajarea programei de studii în conformitate cu normele recomandate, relaţia liceanului cu profesorii s-a înrăutăţit, iar mamei i s-a spus nu o singură dată să-şi ia copilul de la şcoală dacă nu-i convine ceva. Potrivit Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din R. Moldova care reprezintă interesele femeii în judecată, Ludmila Demciuc a fost nevoită să-şi transfere băiatul în altă şcoală. „Şi la Liceul Rus „D. Cantemir” sunt multe ore, 30 pe săptămână, dar nici chiar ca la celălalt”, ne-a spus Ludmila.

Număr mai puţin de ore

Dosarul este examinat de aproape un an la Judecătoria sectorului Centru din capitală. „Ultima dată judecătorul a dispus o expertiză oficială care să demonstreze legătura dintre surmenajul de la şcoală şi problemele de sănătate ale copilului, dar a trecut mai bine de o lună şi nimeni nu ne-a chemat nicăieri”, acuză mama băiatului. În timp ce reclamanta solicită daune morale şi materiale de la instituţiile vizate, ministrul degrevat al Educaţiei, Leonid Bujor, afirmă că numărul săptămânal care ajunge la 33-34 de ore pe săptămână nu este exagerat. „Norma pe moment este de la 26 la 30 de ore pe săptămână. În cazul alolingvilor poate fi şi de 31 de ore, că mai au o oră suplimentară pentru limba lor. Dacă au fost anterior  33-34 de ore pe săptămână, acest număr nu este exagerat. În toată lumea e aşa”, zice Bujor. Administraţia Liceului „M. Koţiubinski” susţine, la rândul ei, că instituţia activează numai în baza planului aprobat de minister şi în acest an numărul săptămânal de ore este mai mic în comparaţie cu anii trecuţi. „Când copilul a venit la noi în liceu, avea deja unele probleme cronice de sănătate. Părinţii au fost cei care au ales această instituţie, nu au fost obligaţi de nimeni”, a declarat pentru JURNAL Sofia Obreja, directorul adjunct al Liceului „M. Koţiubinski”.

Raisa Lozinschi-Hadei

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)