O mamă din Orhei a cerut ca prejudiciu 50.000 de lei de la administrația unei școli pentru că i-ar fi fost lovită și umilită fiica în fața întregii clase

Judecătoria Orhei a obligat Gimnaziul „Mihai Eminescu” din Orhei să plătească circa 12.000 de lei drept prejudiciu moral și cheluieli de judecată într-un caz de violență psihică asupra unei foste eleve. Potrivit unimedia.info, care citează Radio Orhei, la începutul anului trecut, mama elevei a pornit un proces de judecată în care a cerut stabilirea violării mai multor drepturi ale copilului său. Reclamanta a declarat că fiica sa a fost supusă mai multor abuzuri de către diriginta clasei. Printre altele, eleva ar fi fost lovită și umilită în fața întregii clase.

Direcția Generală Educație Orhei a stabilit că elevei i-a fost dată o notă “joasă” atunci când nici nu se afla la școală. Totodată,  Serviciul de asistență psihopedagogică Orhei, care a evaluat-o timp de o săptămână, a stabilit că minora avea semne specifice copiilor victime sau martori ai abuzului. Ulterior, minora a transferată la o altă instituție de învățământ din Orhei.

Pretenţiile părintelui-reclamant au fost parţial satisfăcute de instanţă, în timp ce directoarea gimnaziului a respins acuzațiile. Instanţa a considerat că acuzațiile de violență fizică nu au fost probate, inclusiv de aceea că, potrivit Direcției Educație, alţi elevi din aceeaşi clasă nu au menţionat vreun caz de violență fizică sau verbală din partea profesorilor. A fost respins şi argumentul reclamantei privind discriminarea și hărțuirea copilului minor.

Mama elevei a cerut prejudiciu moral în mărime de 50.000 de lei, acoperirea cheltuielilor de asistență juridică – 9.000 de lei și prejudiciu material – peste 3.000 de lei. Instanța a dispus încasarea din contul Gimnaziului „Mihai Eminescu” a 8.000 lei drept prejudiciu moral și a 4.000 pentru cheltuieli de asistență juridică.