O lege a lustraţiei, imposibilă în RM?

O lege a lustraţiei a fost adoptată de Parlamentul român, marți, 28 februarie. Această lege interzice persoanelor care au deținut funcții în aparatul de partid pe timpul regimului comunist să ocupe posturi de decizie în stat. Întrebaţi de JURNAL, membri ai partidelor parlamentare din RM s-au pronunţat privind posibilitatea adoptării unei asemenea legi în Republica Moldova.

Vadim VASILIU

PL-ul a avut un asemenea angajament în programul electoral, PLDM-ul are în programul său unele referiri la această lege, PD-ul se teme că legea lustrației ar putea deveni un fel de „vânătoare de vrăjitoare”, iar PCRM-ul nu se teme de o asemenea lege.

Pe la mijlocul anilor ’90, ex-președintele RM, Petru Lucinschi, a declarat că o lege a lustrației ar duce la riscul „să rămânem fără intelectualitate”. Expertul IDIS „Viitorul”, Cornel Ciurea, consideră că sub incidenţa unei eventuale legi a lustrației vor cădea unii miniștri, judecători, procurori, dar și deputați.

PLDM este pentru

Președintele fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț, a declarat pentru JURNAL că o lege a lustrației nu este prevăzută în mod expres în programul politic al Partidului Liberal Democrat, dar există anumite referiri la asemenea obiective. „Sunt impedimente de mentalitate, handicapuri de percepție care ar trebui depășite în acest sens. Cred că inițierea unei asemenea dezbateri în RM ar fi necesară și nu va fi deloc ușor să depășim aceste aspecte, dar trebuie să începem”.

PL: lustrația, prevăzută de programul partidului

Deputatul liberal Valeriu Munteanu spune că legea lustrației se regăsește în programul partidului. Totodată liberalul afirmă că obstacolele în fața funcționării acestei legi ar fi lipsa arhivelor care ar demonstra faptul că un funcționar sau altul a colaborat cu KGB-ul, a fost turnător sau a avut funcții în aparatul Partidului Comunist.

„Fiecare țară își stabilește criteriile și categoriile de funcționare a legii. Consider că lista celor lustrabili ar putea fi extinsă mult mai mult chiar în comparație cu România”, a opinat Munteanu.

Președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, se teme că o lege a lustrației ar putea deveni o vânătoare de vrăjitoare. „Legea lustrației apare din când în când pe agendă, doar că mai mult în sens speculativ. Trebuie o lege care să ofere o posibilitate de promovare în politică a oamenilor neimplicaţi în fel de fel de nebunii. Se poate de așezat și de văzut cine este lustrabil și cine nu”, a explicat Diacov.

PCRM nu se teme

Deputatul comunist Sergiu Sârbu consideră că Partidul comuniștilor nu are de ce se teme de o lege a lustrației. Mai mult decât atât, acesta consideră că legea ar demonstra că anumiți membri ai Alianței au fost colaboraţionişti. „Există lustrația față de cei care au colaborat cu serviciile secrete şi față de nomenclaturiști. Întrebarea este cât de constituţională ar fi o asemenea lege. Dar PCRM nu se teme”, a subliniat Sârbu.

Mai mulți comentatori politici au declarat că legea lustrației a fost necesară cu 20 de ani în urmă. „Acum 20 de ani, societatea noastră se dovedea imatură ca să adopte o atitudine tranșantă și principială față de trecutul comunist și să încerce să se debaraseze de acest trecut în ideea consolidării unui stat de drept democratic. Îmi este greu să spun dacă această lege este necesară acum în RM”, a declarat Oazu Nantoi.

Peste zece ani

O lege a lustrației ar putea fi votată abia peste zece ani. Aceasta este părerea observatorului politic Igor Boțan, director al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT. „Acum, nu este posibil, dacă în România a fost nevoie de şase ani pentru a fi promulgată. Să ne amintim că în 2006 a fost publicat raportul Comisiei Tismăneanu și a trebuit să treacă încă şase ani până s-a adoptat Legea lustrației. Ne putem lesne da seama că RM are nevoie de mult timp. Să nu uităm de ceea ce spunea Petru Lucinschi – „Riscul să rămânem fără intelectualitate”, a subliniat Boțan.

Curăţirea nu s-a produs până la capăt

Expertul politic din cadrul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Cornel Ciurea, consideră că partide precum PCRM, PD și PLDM nu ar accepta o asemenea idee. „Majoritatea clasei noastre politice își trage rădăcinile din acea epocă. Șansele de a fi adoptată o lege a lustrației în Republica Moldova sunt minime. Mai multe persoane influente astăzi au avut relații cu serviciile speciale și, din această cauză, se vor opune”, conchide Ciurea. Totodată, expertul consideră că mai mulți lideri ai partidelor politice ar putea cădea sub incidența unei asemenea legi. „Pe lângă PCRM, unde majoritatea sunt nomenclaturiști, acești lideri ar fi și în PD, PLDM și PL. Curățirea nu s-a produs până la capăt. O anumită purificare s-a produs, dar au mai rămas politicieni care ar putea fi expulzaţi”, a concluzionat Ciurea.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)