O lecţie pentru investitori

AFACERI // Un investitor din România reclamă abuzurile pe care le-a resimţit pe teritoriul Republicii Moldova, solicitând sprijinul autorităţilor

Teodor Golovatiuc, reprezentantul companiei „Theo  National Construct”, din România, firmă specializată în construcţii şi reparaţia drumurilor, susţine că a înregistrat pierderi de circa 3,5 milioane de euro pe teritoriul Republicii Moldova, în urma asocierii cu o firmă care aparţine liderului Partidului Social Democrat, Victor Şelin. La rândul său, Şelin neagă acuzaţiile, declarând că şi-a restituit prin intermediul instanţei de judecată bunurile de care dispunea înainte de a se fi asociat cu acest investitor

Compania românească s-a asociat cu firma „Quadro Design Plus”, care aparţinea lui Şelin, în anul 2007. Potrivit lui Golovatiuc, firma a introdus în capitalul social al companiei utilaje în valoare de circa 17 milioane de lei. În perioada următoare, firma a câştigat două licitaţii importante pentru reparaţia drumurilor Rezina-Orhei şi Vatici-Orhei. În acest scop a luat şi un credit de circa 20 de milioane de lei. „Problemele au început în 2008. Şelin a început să facă presiuni asupra directorului general al firmei, în urma cărora acesta a încheiat mai multe contracte fictive. Banii nu erau utilizaţi pentru interesele firmei, dar erau transferaţi pe contul altor companii care aparţin lui Şelin”, a spus el.

„Casa Vinului”, datoare cu materiale de construcţii

Avocatul companiei româneşti, Gheorghe Iudin, a relatat că în 2008 compania moldo-românească a luat un credit cu o dobândă de 19%. „Deşi suma dobânzii nu este mică, Şelin a transferat circa 2 milioane 599 mii lei, plata în avans pe contul firmei „Riscom Computers”, care îi aparţine şi care urma să livreze companiei noastre bitum şi pietriş. Un alt transfer a fost făcut pe contul întreprinderii „Casa Vinului”, care urma să ne livreze geogrilă şi bitum. Astfel, au fost oferite mai multe plăţi în avans pentru livrări care n-au fost făcute nici până în prezent”, a relatat avocatul.

În 2009, aflând despre aceste nereguli, reprezentanţii companiei româneşti s-au adresat în instanţă pentru a recupera sumele scoase nejustificat din firmă. La rândul său, Victor Șelin a cerut la Curtea de Apel exluderea din societatea pe acțiuni a companiei din România, iar instanța de judecată i-a dat câștig de cauză.

Graba registratorului

„Printr-o hotărâre judecătorească, nu ştiu cât de legală, instanţa a anulat raportul de evaluare a utilajului adus din România şi în felul acesta firma noastră a fost scoasă din rândul acţionarilor „Quadro Design Plus””, a spus Golovatiuc. Hotărârea emisă de instanţă prevede executarea imediată a acesteia. „Nu punem în discuție decizia Curții de Apel, pentru că am făcut recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Cel mai tare suntem indignați că după ce s-a emis această hotărâre s-au comis ilegalități și mai mari. Executarea deciziei s-a făcut în aceeași zi de către Camera Înregistrării de Stat (registrator Adela Bolboceanu), ceea ce este imposibil, pentru că era vorba de o micșorare a capitalului social al societății de la 17 milioane de lei la 200 de mii de lei, atât cât avea la început. Potrivit legislației, decizia trebuia mai întâi publicată în Monitorul Oficial, iar peste 3 luni să fie micşorat capitalul societăţii”, susține avocatul investitorului din România.

Potrivit lui, toate problemele întâlnite în R. Moldova au provocat pierderi companiei din România de peste 3,5 milioane de euro. Victor Şelin a avut grijă să sesizeze între timp autorităţile că utilajul pe care anterior l-a folosit la reparaţia drumurilor se găseşte ilegal pe teritoriul ţării noastre. „Nu îl putem lua nici în România, deoarece este pus în gaj la bancă”, descrie avocatul impasul în care s-au pomenit.

Scoşi cu forţa în stradă

Reprezentanţii companiei româneşti au relatat că, deşi CSJ a dispus suspendarea executării deciziei Curţii de Apel, ilegalităţile au continuat. Aceştia au fost scoşi cu forţa din birourile sediului firmei de patru reprezentanţi ai pazei lui Şelin. S-au adresat la Comisariatul de poliţie Buiucani, dar peste câteva zile au aflat că, în loc să fie examinat cazul scoaterii cu forţa din sediu, poliţia investighează pierderea ştampilei firmei „Quadro Design Plus”. Această firmă a fost redenumită, după ce Curtea de Apel a emis decizia sa, în „Ecodrum Construct”. „Avem încheierea CSJ, prin care a fost suspendată executarea deciziei Curţii de Apel şi nimeni nu o vede. Toate demersurile noastre sunt fie ignorate, fie în favoarea dlui Şelin. Am introdus în capitalul social al firmei utilajul în valoare de 17 milioane de lei, care a fost pus gaj atunci când s-a luat creditul. De aproape 2 milioane de euro, din banii firmei s-au mai procurat utilaje pentru una din firmele companiei dlui Şelin. Toate aceste averi, active, trebuie să fie cumva examinate – ce, cui aparţine. Nu doar pur şi simplu să fim excluşi printr-o decizie de judecată. Să ţi se spună: pleacă, nu mai avem nevoie de tine”, a conchis pe o notă revoltată Golovatiuc.

Neagă acuzaţiile

Victor Șelin a respins acuzațiile. Acesta spune că investitorul român este în drept să-şi ia tot ce a investit. „Domnul Golovatiuc nu a spus totul presei. Atunci când l-am primit în asociație, el a primit 50 la sută din acțiuni. Ulterior, printr-un atac raider, el l-a deposedat pe unul din acționari de încă 48 la sută din acțiuni. Am demonstrat în judecată ilegalitățile lui Golovatiuc, iar judecata ne-a întors ceea ce aveam înainte ca acesta să intre în afacere”, a spus Şelin.

Pe marginea cazului urmează să se pronunţe Curtea Supremă de Justiţie.

 

 

Svetlana COROBCEANU

 

The following two tabs change content below.