O lecţie de viaţă pentru, despre şi de la copii

Lipsa trotuarelor continuă să pună în pericol viaţa elevilor care studiază la Gimnaziul din comuna Voloviţa

În fiecare sat există câte cel puţin doi copii care şi-au găsit moartea sub roţile de maşină, spun primarii satelor de pe drumul Sărăteni–Soroca

Peste 30 de cruci „indicatoare” numărăm de-a lungul drumului Sărăteni–Soroca. Fiecare ne alarmează că aici şi-a găsit sfârşitul o persoană. E cutremurător să vezi data şi anul naşterii şi data şi anul morţii. O bună parte dintre ele au început abia să păşească pe drumul vieţii.

„Pe cine aştepţi?”, îl întrebăm pe un băieţel care stă singur în curtea gimnaziului din Voloviţa, Soroca. Se numeşte Marius Ivanov, are opt ani şi a venit după sora lui mai mare, Adelina, elevă în clasa a opta, care se află acum la o lecţie „foarte importantă”. Marius ne spune că trebuie să meargă cu sora sa la Soroca unde ambii frecventează mai bine de un an o şcoală de sport, ea practică dansul, iar el – luptele. „Cum vom ajunge? Oprim maşinile care merg spre Soroca. Nu ne este frică. Nu este pentru prima dată”, ne explică băiatul, rugându-ne să o chemăm afară pe sora sa Adelina.

Copiii, mâna dreaptă a poliţiştilor

Copiii din Voloviţa ştiu deja cum să se deplaseze mai sigur pe drumurile publice. Au fost instruiţi

În sala festivă a gimnaziului stau adunaţi elevii claselor a opta şi a noua, băieţii îmbrăcaţi la patru ace, iar fetele, deşi este cam frig în sală, în cămăşi albe şi fustiţe. „Nu ne îmbrăcăm în fiecare zi aşa, dar azi avem oaspeţi de la Chişinău”, ne explică Natalia, elevă în clasa a noua care stă ascultătoare pe scaun.

În scurt timp, drumul pe care îl parcurg zilnic elevii gimnaziului urmează a fi reparat şi iluminat. În sfârşit, va apărea o trecere de pietoni care va atenţiona şoferii vitezomani că în apropiere este o şcoală. Până atunci însă, reprezentanţii companiei responsabile de reparaţia drumului, împreună cu administraţia publică locală şi directoarea gimnaziului unde îşi fac studiile copiii din trei sate – Voloviţa, Alexandru cel Bun şi Zastânca – se prezintă pe rând în faţa elevilor claselor mai mari pentru a-i atenţiona că un drum reparat ar putea să-i facă pe şoferi să accelereze viteza, deci viaţa pietonilor ar putea fi pusă în pericol.

La finele lecţiei sunt desemnaţi trei elevi responsabili de instruirea colegilor mai mici. „Vor fi mâna dreaptă a poliţiştilor”, îi încurajează pe cei trei elevi directoarea gimnaziului, Galina Lavraniuc.

De mică este considerată de părinţi „mare”

Recenţii membri ai grupului pentru securitate rutieră sunt dotaţi cu veste reflectorizante, fanioane, palete şi fluiere pentru dirijarea traficului şi facilitarea traversării drumului de către micii pietoni. „E o responsabilitate, dar cred că voi face faţă”, ne spune sigur pe sine Dorel Rudac, unul dintre cei trei elevi cărora le-a căzut pe umeri grija faţă de elevii mai mici ca nu cumva în drum spre şcoală să li se întâmple ceva în timp ce traversează drumul pe moment fără trecere de pietoni sau vreun indicator.

Ne apropiem de Adelina şi îi spunem că este aşteptată de fratele ei mai mic. Copila ne relatează cât de importantă este lecţia de la care o întrerupem pentru câteva clipe, povestindu-ne un caz care s-a întâmplat chiar cu ea când era elevă în clasa I. „Eu sunt din satul Alexandru cel Bun. Eram mică, dar veneam singură la şcoală. Era iarnă, timp posomorât, ceaţă şi lunecos. Am căzut în mijlocul drumului şi, când am întors capul, am observat că spre mine venea o maşină. Am închis ochii”, îşi aminteşte fata.

Marius o aşteaptă pe sora mai mare, Adelina, ca să meargă împreună la Soroca

O mână salvatoare a apucat-o de haină şi a împins-o de sub roţile maşinii. Era bibliotecara gimnaziului care locuieşte în acelaşi sat cu familia copilei. „Nu avem trotuar şi copiii merg pe marginea carosabilului, punându-şi viaţa în pericol. Atunci a fost o situaţie de moment. Câteva secunde şi Adelina ar fi putut fi lovită de maşină. Noi învăţăm copiii cum să traverseze strada, dar, oricum, mai sunt şi conducătorii auto care, grăbindu-se, fac victime”, spune alarmată Valentina Galozinschi, bibliotecara şi profesoara de regulile de circulaţie. Astfel, acum un an, un elev în clasa a noua a fost tamponat de un automobil în timp ce mergea pe bicicletă spre tabăra din localitate.

„Nu este pentru prima dată”

„M-a înfiorat foarte mult acest caz. Acum, când traversez drumul, mă uit în stânga-dreapta şi, dacă nu este nicio maşină, merg. Aşa cum ne-au învăţat”, menţionează Dumitru Vizitiu, elev în clasa a opta, punându-şi pe braţul stâng panglica reflectorizantă pe care tocmai a primit-o de la organizatorii lecţiei.

Adelina şi Marius ies pe poarta şcolii, ţinându-se de mână. Traversează drumul şi prind o maşină de ocazie care se îndreaptă spre Soroca. „Nu este pentru prima dată. Nu ne este frică”, repetă fata cuvintele pe care ni le-a spus acum jumătate de oră fratele său mai mic. Seara se vor întâlni cu părinţii care pleacă zilnic la Chişinău după marfă pe care o vând la piaţa din Soroca. Alţi părinţi însă, care au constatat că micuţii lor sunt suficient de maturi pentru a fi lăsaţi să traverseze singuri drumul, nu-şi vor mai vedea odraslele păşind pragul casei. Nu le rămâne decât să înnoiască florile de plastic viu colorate de pe crucile instalate pe marginea drumului.

Valentina Galozinschi, profesoara salvatoare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svetlana Panţa

Campania media „Ai grijă de mine!” se desfăşoară în cadrul Campaniei naţionale de prevenire a accidentelor produse în condiţii casnice la copiii de 0-5 ani. „O casă fără pericole pentru copilul tău!” e implementată de Proiectul REPEMOL al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Agenţia de implementare: Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS).

The following two tabs change content below.