O instanţă de judecată din Sankt Petersburg a recunoscut existenţa „fabricii de troli”

Savciuk

Ludmila Savciuk. Foto: kommersant.ru

 

Fosta angajată a companiei „Investigaţii de internet / Интернет-исследования”, Ludmila Savciuk, a câştigat ieri la Judecătoria raională Petrograd din Sankt Petersburg procesul împotriva foştilor săi patroni, care au organizat aşa-numita „fabrică de troli”, specializată în publicarea pe internet a comentariilor politice proKremlin. În timpul procesului, compania a încheiat cu fosta „activistă” un contract şi i-a achitat restanţele salariale. Reprezentanţii reclamantei consideră că au obţinut o victorie deosebită prin faptul că a fost recunoscută oficial existenţa unei asemenea companii şi că a fost acceptată cererea Ludmilei Savciuk de a i se achita compensaţii pentru pagube morale, în valoare de o rublă, transmite raintv.ru.

Judecătoarea Judecătoriei raionale Petrograd din Sankt Petersburg, Marina Stepanova, a satisfăcut reclamaţia Ludmilei Savciuk împotriva companiei „Investigaţii de internet” privind achitarea unei compesaţii morale în valoare de o rublă pentru încălcarea de către angajatorii săi a drepturilor sale. Procesul respectiv a început la 1 iunie curent.

Potrivit reclamantei, aceasta a fost angajată la 2 ianuarie 2015 în urma unui anunţ publicat pe internet. În acel anunţ, se propunea ca angajatul să publice comentarii şi postări pe internet pe subiecte stabilite de angajatori. Singurul document pe care l-a semnat la angajare a fost unul privind asumarea obligaţiei de a nu face publică în mass-media informaţia despre activitatea companiei. Odată angajată, ea a fost obligată să scrie cinci comentarii „proKremlin” pe zi, pe subiecte politice. În plus, ea trebuia să publice un blog despre o temă stabilită de companie. Compania s-a obligat să-i achite lunar un salariu în valoare de 40-50 mii de ruble.

Angajata a ridicat salariul doar pentru luna ianuarie, iar în martie a fost disponibilizată. La întrebarea judecătoarei ce pagube morale i-au fost provocate reclamantei, reprezentantul acesteia, Daria Suhih, a menţionat că clienta sa a fost obligată să scrie texte care contraveneau convingerilor sale. Instanţa a satisfăcut cererea reclamantei.

Ludmila Savciuk şi reprezentanţii săi din „Echipa 29 / Команды 29”, specializată în domeniul libertăţii presei, consideră o victorie importantă faptul că a fost recunoscută oficial existenţa „fabricii de troli”.