O înşală. Să-i spun?

Te-ai confruntat şi tu cu această dilemă? Ai aflat că iubitul prietenei tale îi este infidel, că are o aventură. Cum reacţionezi?

Eu îmi amintesc de o astfel de experienţă pe care am trăit-o acum câţiva ani, singura diferenţă era că prietena mea era cea care îşi înşela iubitul, care îmi era şi este un amic foarte bun.

Şi, recunosc, nu am văzut în viaţa mea un bărbat care să sufere atât de mult din cauza lipsei de atenţie şi a lipsei de dragoste din partea persoanei de lângă el. Costel era sfâşiat de durere pentru că Ana nu îl mai săruta, nu îl mai lua în braţe şi nici măcar nu îi mai vorbea. Nu i-am ţinut niciodată partea pentru că greşise de multe ori în relaţia cu Ana, dar ştiu sigur că a iubit-o ca un nebun.

Ana îmi povestea cu patos, de fiecare dată când ne întâlneam, cât de uşor este de înşelat Costel şi cât de bine se simte când îi face asta. “Păi şi dacă aţi ajuns aici, nu ar fi mai bine să vă despărţiţi? Fiecare să îşi ‘facă de cap’, fără să vă răniţi unul pe celălalt?”, am întrebat-o pe Ana. “Păi de ce? Costel mă susţine financiar, celălalt îmi oferă plăcere. Nu aş putea renunţa la niciunul”, mi-a răspuns Ana. A fost decizia ei şi am respectat-o cât am putut de mult. Însă Costel mă întreba în mod constant dacă Ana are pe altcineva, iar răspunsul meu era mereu: “Nu cred!”, “Nu ştiu”, “Nu crezi că mai bine ar fi să discutaţi voi doi?” – aceste răspunsuri veneau din premisa că nu îmi plăcea să mă bag în vieţile altora, oricât de prieteni mi-ar fi fost.

Până într-o seară când, plângând ca un copil şi zvârcolindu-se de durere, Costel “m-a prins la colţ” şi m-a luat la întrebări. “Nu mai rezist, crede-mă! Viaţa mea a devenit un calvar! O iubesc de înnebunesc şi mi-aş dori să vorbească cu mine, să îmi spună unde am greşit, să îmi spună ce se întâmplă”. După îndelungi mustrări de conştiinţă, nu am putut să mint la nesfârşit şi i-am zis că Ana îl înşală, iar Costel nu a făcut decât să-mi mulţumească şi să rupă relaţia cu ea.

Ce a urmat?

Ana nu mi-a mai vorbit niciodată, iar Costel mi-a rămas unul din cei mai buni amici. Am greşit? În prima fază am considerat că mi-am pierdut o prietenă, că m-am băgat în viaţa lor, că am făcut un lucru rău spunând un adevăr, dar era un adevăr care chinuia crunt un om, iar pe celălalt îl ducea pe culmile extazului, profitând şi bucurându-se de răul provocat. În timp, am ajuns la concluzia că am luat o decizie bună: am ajutat un om în agonie. Este foarte greu când ajungi într-o astfel de situaţie, mai ales când cei doi îţi sunt prieteni…

Să îi spun?

Să-i spun celei mai bune prietene despre infidelitatea iubitului ei? Uneori poate fi o decizie foarte grea… Dacă nu spui nimic, te simţi groaznic pentru că tăinuieşti un secret faţă de o persoană la care ţii enorm, iar asta te face să te simţi ca şi cum ai trăda-o.

Pe de alta parte, dacă prietena ta nu are nicio bănuială referitoare la infidelitatea partenerului, spusele tale ar putea declanşa un cataclism al reacţiilor, iar “acuzaţiile” pe care le aduci partenerului ei ar putea compromite prietenia voastră. Sau poate că ea ştie că iubitul o înşală şi, din diferite motive, a ales să nu îţi spună şi ţie despre asta. Poate el a avut o aventură de o noapte, dar în rest relaţia lor este una foarte solidă.

Multe dintre noi consideră că cel mai bine este să spui adevărul prietenei tale, dar trebuie să ţii cont de un aspect foarte important: modul în care oferi această informaţie. Gândeşte-te, în primul rând, la motivul pentru care doreşti să o împărtăşeşti: vrei să îţi scuteşti prietena de durere, să o ajuţi să nu fie rănită sau simţi o oarecare mulţumire de sine pentru că oricum nu prea îţi plăcea tipul?

Dacă te-ai decis să îi spui, poţi începe astfel: “Ştii cât de mult ţin la tine şi cât de importanţă este fericirea ta pentru mine. Am văzut ceva ce m-a supărat profund şi aş vrea să ştiu dacă eşti ok”. Apoi cere permisiunea de a împărtăşi informaţiile, spune-i că nimeni altcineva nu ştie despre ele. Este o situaţie delicată şi nu vrei să o răneşti mai mult decât este deja. Până la urmă, prietenia presupune şi împărtăşirea unor astfel de secrete, nu-i aşa?