O iniţiativă salutară a PD // OBSERVATOR

Marian Lupu anunţă o reformă a sistemului de pensionare, provocând unele reacţii exagerate din partea unor jurnalişti. E vorba, în special, despre o indexare mai echitabilă a pensiilor.

Deputaţii PD nu vor vota Legea bugetului pentru anul 2013, dacă colegii de alianţă nu vor accepta propunerea lor, care, din punctul de vedere al lui Marian Lupu, constă în indexarea „mai înaltă” a pensiilor de sub minimul de existenţă de 1.500 de lei. Aceasta „va permite ca lumea care primeşte aceste pensii mici cu ritmuri şi cu şanse mai mari să iasă din zona de sărăcie absolută. Pe de altă parte, să mai diminuăm din ritmurile de creştere a pensiilor celor care au pensii suficient de înalte”, a precizat spicherul parlamentului pentru Radio Europa Liberă.

În aparenţă, e o iniţiativă salutară. Nu pare normal ca pensiile de 5-10 sau chiar 30 mii de lei să fie indexate ca cele de 1000 de lei. O singură indexare a unei pensii de 10 000, de exemplu, echivalează cu o pensie minimă. Pe de altă parte, prin indexarea diferenţiată se poate ajunge la situaţia când pensiile mici le vor egala pe cele „medii”, de peste 1500 lei. Astfel nimerim în comunism, pornindu-ne în altă parte. De aceea, PD trebuie să se gândească bine, înainte de a pune condiţii. Egalitarismul e bun în porţii optime. Nu va fi corect dacă cineva care are astăzi 2000 de lei va descoperi, peste un timp, că primeşte tot atât cât vecinul său care avea o pensie de 1400 de lei.

Soluţia ar fi la mijloc, adică să fie majorate pensiile mici până la un anumit nivel, apoi să se aplice indexarea proporţională, cu excepţia pensiilor mari, ale pensionarilor privilegiaţi, care au fost calculate conform unor algoritme diferite. Aceste pensii „înghit” partea leului din sumele indexărilor. Indexarea cu 10 la sută a unei pensii de 10 000 lei este egală cu indexarea a 10 pensii de 1000 de lei.


Nicolae NEGRU

The following two tabs change content below.