O înfrîngere încurajatoare

ion turcanu1

Iată că s-a produs, nu imprevizibilul, ci pur și simplu nenorocirea. Alegerile au fost cîștigate, așa cum au fost cîștigate, de unul din produsele cele mai nepotrivite pe care a putut să le dea pînă acum această margine, mereu dușmănită de istorie, a lumii românești. Oricît am părea noi de neorganizați, bezmetici, neisprăviți, molatici, pasivi etc., și tot parcă nu am merita o asemenea batjocură. Pentru că nici o frîntură de popor nu merită să se ridice din sînul său o făptură, care, sub pretext că îi vrea binele, să i se găinățeze în cap.

Și totuși nu e cazul să facem criză de nervi. Cum se zice atît de des, și de multe ori pe bună dreptate, e pierdută bătălia, dar nu lupta. Niciodată nu se știe ce e mai bine. Ba, de astă dată, s-ar prea putea ca răul să fie mai degrabă un bine. Un mare segment al populației din Republica Moldova, și, din păcate, nu numai rusofonii, continuă să trăiască, virtual, cu mare dragoste și cu tot atîta credință, în imperiul rus și sovietic. Toate guvernările și toți președinții pe care i-am avut pînă acum nu au făcut nimic pentru a schimba această mentalitate care a stat de-a curmezișul orientării corecte a acestui stat și a populației lui. Ba, dimpotrivă, dacă îi avem în vedere mai ales pe așa-zișii șefi de stat, cam toți (excepție Timofti, dar el nu poartă nici o răspundere pentru ce a făcut sau nu a făcut) au alimentat, prin acțiunile lor, această predispoziție. Dodon are de gînd, cum am văzut cu toții, să încununeze această operă. Dar, cu cît va merge el mai departe pe calea pierzaniei, cu atît moldovenii vor fi loviți mai brutal în drepturile lor firești, pe cînd cei mai conștienți dintre ei vor fi grav răniți tocmai în ceea ce e mai scump pentru un neam: limbă, istorie, cultură și, nu în ultimul rînd, suveranitate națională. Toată lumea aceasta, inclusiv cei care au crezut în el, văzînd, în sfîrșit, care e fața adevărată a impostorului pe care l-a luat drept salvator, își va da seama că aiurelile interesate ale acestuia, cum că lumina vine numai de la steaua din Kremlin, înseamnă de fapt pericol de moarte. Pentru că el provoacă ură între majoritatea moldovenească a cetățenilor Republicii Moldova și minoritatea rusofonă. Și atunci cei care l-au susținut se vor întoarce de la el, dar nu înainte de a-i cere socoteală pentru ce a făcut. După o lungă rătăcire, acesta va fi un moment al trezirii și al ieșirii la drumul cel drept.

În timp ce produsul vomitiv Dodon își etala în public, la televiziune și prin alte părți unde era lume foarte multă, singura calitate, care poate fi reală, aceea de mascul reproducător, blagoslovit pentru această virtute, de asemenea în public, de corul oribil al unei haite de dihănii burdihănoase în sutană și cu niște crucioaie cît roata carului la gît, Maia Sandu opunea acestui comportament primitiv și scîrbos un calm, o decență și o bunăvoință pe care le pot avea numai persoanele cu mult bun-simț și cu cea mai aleasă educație

Temeiuri încă mai serioase pentru a crede că lupta împotriva răului întruchipat de extractul toxic numit Dodon va fi cîștigată oferă chiar rezultatele alegerilor. Să cîștigi aproape jumătate din alegători cu un partid abia înființat, cu o echipă de anonimi și cu mijloace financiare aflate mult sub limita modestiei este o mare performanță, e un rezultat aproape fantastic. Bineînțeles că acest succes s-a datorat susținerii din partea unui mare segment al populației, mai cu seamă al celei mai conștiente, mai bine informate și mai active, fiind vizate în special intelectualitatea și tineretul studios, dar și a unui mare număr de moldoveni care pot face pur și simplu deosebirea între orientarea înapoi spre robia moscovită și drumul spre adevărata viață liberă, civilizată. Aceste fapte insuflă credință multă în succes și e totodată un îndemn pentru o mai mare angajare în luptă.

Mai există și un alt motiv de încurajare, poate nu mai puțin important. Acesta este unul de ordin moral. În timp ce produsul vomitiv Dodon își etala în public, la televiziune și prin alte părți unde era lume foarte multă, singura calitate, care poate fi reală, aceea de mascul reproducător, blagoslovit pentru această virtute, de asemenea în public, de corul oribil al unei haite de dihănii burdihănoase în sutană și cu niște crucioaie cît roata carului la gît, Maia Sandu opunea acestui comportament primitiv și scîrbos un calm, o decență și o bunăvoință pe care le pot avea numai persoanele cu mult bun-simț și cu cea mai aleasă educație. Nu e lucru ușor să răspunzi atacului murdar al unor brute cu seninătate și cu zîmbetul mereu prezent pe buze. Această ținută, ce îmbină în modul cel mai fericit fermitatea cu eleganța și argumentul îndărătnic cu îngăduința, au pus în lumină un politician de factură nouă, de care are mare nevoie Republica Moldova la ora de față și care, tocmai de aceea, nu are cum să nu cîștige lupta decisivă care se anunță foarte aproape.

Ion Țurcanu