O hotărâre cu bucluc, dar salvatoare

Decizia CC absolvă R. Moldova de o criză politică care a marcat ultimul deceniu

cc

Curtea Constituțională (CC) a declarat vineri, 4 martie, neconstituționale mai multe modificări la Legea supremă efectuate în 2000, inclusiv cea cu privire la alegerea şefului statului de către parlament. Astfel, după expirarea mandatului actualului președinte, în martie curent, șeful statului ar urma să fie ales în toamnă prin votul direct al tuturor cetăţenilor.

CC a surprins mai mulţi actori politici şi comentatori, o parte dintre aceştia au menţionat că decizia respectivă este rezultatul unui târg politic, iar cealaltă parte că ar face din R. Moldova un stat „neserios”. Cert este că decizia CC absolvă R. Moldova de o criză politică care a marcat ultimul deceniu.

Povestea modificărilor constituţionale din 2000 a avut la origine demersul grupării politice condusă de Dumitru Diacov, spicher în aceeaşi perioadă, de a-l împiedica pe fostul preşedinte Lucinschi să instaureze un regim prezidenţial. „Când Lucinschi era spicher (1993–1996), nu voia să dea nici în ruptul capului mai multe prerogative lui Snegur, însă când a devenit el însuşi şef de stat, a reînceput discuţiile interminabile privind forma de guvernare. Şi atunci Diacov a insistat ca să nu se ofere prerogative suplimentare şefului statului. Parlamentul trebuie să fie prima vioară în ţară!”, ne-a relatat Nicolae Osmochescu.

Nicolae Osmochescu: „În opinia mea, este o lege bună pentru toată lumea, majoritatea absolută, 4/5 din populaţie şi 2/3 din partidele politice îşi doresc alegerea preşedintelui de către electorat. Aceasta este logic, argumentat şi binevenit, pentru că un preşedinte ales de electorat are un mandat juridico-politic mult mai înalt, o autoritate mult mai înaltă decât mandatul unui preşedinte ales cu 3/5 din parlament, de coaliţii formate pe baza unor târguri politice, care nu reprezintă nici 25% din electorat.”            

Astfel, în iulie 2000, deputaţii au solicitat avizul CC privind modificarea anumitor prevederi ale art. 78. Curtea a dat un aviz pozitiv în care se menţiona că legislativul are dreptul să modifice art. 78 în varianta propusă de solicitanţi şi avizată de judecători. Şi cum orice lege constituţională trebuie examinată şi adoptată în nu mai puţin de două lecturi, legislativul a votat în primă lectură proiectul de lege în varianta avizată de CC, însă în a doua lectură au apărut o serie de reglementări care nu se găseau în proiectul avizat. „Prin urmare, CC a revenit la 4 martie curent la situaţia din 2000, iar limita de vârstă a candidaţilor, de minimum 40 de ani, despre care se discută cu atâtea emoţii, se găsea în proiectul de lege avizat de judecători. Deci decizia CC din 4 martie curent a revenit la articolul 78 de până la 2000, dar cu modificările avizate de judecători”, a precizat Osmochescu.

Totodată, CC a refuzat să examineze o sesizare în acelaşi caz din cauza „lipsei obiectului de sesizare”, „nu era precizat ce se califică drept neconstituţional din legea adoptată privind modificările din constituţie”, a menţionat Osmochescu.

Faptul că această decizie a fost luată la 16 ani de la ultimele modificări este explicat de absenţa dreptului CC de a se autosesiza. În noiembrie 2015, sesizarea a fost depusă de un grup de deputați liberal-democraţi. În consecinţă, spicherul actual, Andrian Candu, a declarat că alegerile prezidenţiale vor avea loc cel mai probabil în toamnă. „Timp de o lună vom elabora proiecte de legi privind ajustarea legislaţiei electorale la decizia CC. După care va urma procedura de votare. Aceasta va dura cel puţin o lună, cel mult două. Apoi vom numi şi data alegerilor prezidenţiale”, a precizat Candu pentru un post TV.

Fostul ministru al Educaţiei, Maia Sandu, consideră că decizia CC cu privire la alegerea preşedintelui de către cetăţeni prejudiciază imaginea statului R. Moldova. „Mi se pare că acest stat nu arată serios dacă după 16 ani ni se spune că ceea ce am făcut noi până acum este ilegal”, a conchis Sandu. Fostul ministru a mai precizat că, prin adoptarea acestei decizii, actuala guvernare încearcă să sustragă atenţia societăţii de la problemele cu care se confruntă. Aceeaşi opinie este împărtăşită şi de europarlamentarul Monica Macovei: „Este un subiect savuros pentru dezbatere, un subiect care distrage atenţia occidentalilor, inclusiv a partenerilor de dezvoltare, de la criza economică şi de la lipsa de reforme. Or, în R. Moldova nu se face nicio reformă! În plus, această decizie, cred eu, este rezultatul unui târg politic dintre Plahotniuc şi Dodon, să avem un premier prooccidental şi un preşedinte prorus, ca să păcălim din nou occidentalii. Pe scurt, o păcăleală!”, a comentat europarlamentarul.

Cu toate acestea, Maia Sandu a declarat că ar putea candida la funcţia de preşedinte. Însă liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care nu are 40 de ani, nu poate concura, lucru pentru care el a reprodus enunţul său de serviciu: „Prin această decizie, guvernarea îşi bate din nou joc de oameni! CC a îndeplinit o comandă politică. Dodon s-a înţeles cu Plahotniuc! Noi vom îndemna cetăţenii să boicoteze scrutinul”, a declarat Usatîi. La rândul său, preşedintele PSRM i-a replicat: „Îi solicit scuze publice și dezminţiri. În caz contrar va fi calificat de mine și de echipa noastră ca laș, fricos și balabol (limbut)”, a afirmat Dodon.

În ce priveşte faptul că această decizie a CC l-ar favoriza doar pe Dodon, Osmochescu ne-a declarat că hotărârea judecătorilor convine tuturor oamenilor politici cu autoritate din R. Moldova.

The following two tabs change content below.