O fiolă pe mâna ignoranţilor

Angajaţii Centrului de sănătate publică Rezina au descins la liceul din Cuizăuca la o săptămână de la incidentul cu o fiolă B-58, după ce 36 de elevi au fost internaţi în spital

central

1 septembrie 2015. Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Cuizăuca

Un flacon cu insecticid cumpărat de către o locuitoare din Cuizăuca, Rezina, a fost spart în incinta liceului din localitate. În consecinţă, zeci de elevi au ajuns la spital acuzând dureri grave de cap, picioare şi senzaţii de vomă. Timp de trei săptămâni, instituţia de învăţământ este închisă pentru a fi decontaminată. Reprezentanţii Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţia Plantelor al Academiei de Ştiinţe a Moldovei susţin că preparatul din flaconul spart este deosebit de nociv şi nu coincide cu formula scrisă pe el. Oamenii legii au stabilit că fiola a fost adusă din Transnistria.

Victoria Popa  

Pe 3 martie curent, în incinta Liceului Teoretic „Ion Creangă” din Cuizăuca s-a desfăşurat o manifestare dedicată zilei de 8 martie. Circa 80 de persoane, elevi şi profesori, se aflau în sala de festivităţi a instituţiei de învăţământ. La ora 12:50, un miros puternic a fost simţit în instituţia de învăţământ. „Am reacţionat imediat. Mirosul puternic venea din coridor. Fetiţa care a scăpat fiola s-a apropiat de mine şi mi-a arătat locul. Am citit pe flacon, era scris B-58. Am deschis imediat ferestrele şi am rugat elevii să-şi reţină respiraţia şi să iasă afară”, îşi aminteşte fosta directoare a liceului Raisa Teut.

Din cauza că nu a ştiut ce pericol pentru sănătate prezintă preparatul, eleva a şters preparatul cu o cârpă. „Era în stare de şoc. Am transportat-o acasă cu primarul localităţii, Ion Ţurcanu. În seara aceleiaşi zile, am discutat cu diriginţii şi părinţii elevilor care se simţeau rău. În aceeaşi noapte, 14 elevi au fost transportaţi la un spital din Chişinău, iar a doua zi încă şase”, ne-a declarat fosta directoare. Cu toate acestea, Direcţia de învăţământ şi Centrul de sănătate publică din Rezina, deşi au fost anunţate, nu au întreprins nimic.

Ţapii ispăşitori

La 9 martie 2016, după vacanţă, când au reînceput orele, unii elevi au anunţat dureri de cap, de picioare şi senzaţii de vomă. Alţi 36 de elevi au fost transportaţi la Spitalul Raional Rezina. Abia la 10 martie, la o săptămână de la incident, Centrul de Sănătate Publică Rezina a instituit carantină în liceu.

În aceeaşi zi au fost demişi medicul-şef al Centrului de sănătate publică Rezina, Ion Cheptene şi directoarea liceului, Raisa Teut. Ministerul Sănătăţii şi-a motivat decizia prin faptul că medicul-şef nu a gestionat adecvat situaţia excepţională. Deşi şefa adjunctă a Direcţiei de învăţământ Rezina, Angela Vâşcovschi, ne-a menţionat că Raisa Teut a scris însăşi cererea de demisie, directoarea instituţiei de învăţământ a precizat că a fost „rugată” să plece din funcţie. „Eu nu port nicio vină pentru ceea ce s-a întâmplat”, a declarat pentru JURNAL de Chişinău profesoara.

Otravă în haina unui copil

Galina P., mama elevei care avea asupra sa fiola cu B-58, ne-a spus că preparatul a ajuns întâmplător la mezina familiei sale. Flaconul a fost cumpărat de o rudă de-a acesteia. „I-a dat-o fetei să mi-o transmită, iar fiică-mea a uitat-o în scurtă. La şcoală flaconul a căzut din scurtă şi s-a spart”, ne-a relatat femeia.

„Formula prin care a fost descris acest preparat demonstrează că este una depăşită, utilizată acum un deceniu. În prezent, este folosit un alt B-58, admis în întreaga lume, care se deosebeşte de cel vechi prin colorantul ce îl conţine. În opinia noastră, substanţa vărsată în liceul de la Cuizăuca nu este B-58 nou, înregistrat şi admis pentru utilizare în R. Moldova. Conţinutul flaconului este mult mai nociv. Noul B-58 este o substanţă volatilă, acţiunea acesteia nu este de lungă durată şi nu poate să provoace intoxicarea. Prin urmare, credem că conţinutul fiolei nu coincide cu ceea ce este scris pe ea”, ne-a declarat cercetătorul.

Aceasta ne-a mai spus că a utilizat ani la rând în gospodărie substanţa toxică împotriva paraziţilor de copaci, contra păduchilor de păsări etc. Acum voia să stropească poiata. Galina P. ne-a informat că Zinaida Cuzuioc, femeia care i-a cumpărat preparatul, a fost trimisă de forţele de ordine să mai cumpere o dată soluţia şi să o dea oamenilor legii.

Ofiţerul de presă al Serviciului Situaţii Excepţionale, Liliana Puşcaşu, ne-a declarat că angajaţii Centrului Sănătate Publică şi cei ai autorităţilor publice locale se ocupă de decontaminarea clădirii liceului. Reprezentanţii Centrului de Sănătate Publică Rezina urmează să stabilească dacă mai sunt condiţii de risc pentru sănătatea elevilor şi să informeze organele competente. Noul şef al Centrului de Sănătate Publică Rezina, Mihail Stoian, nu a vrut să discute cu presa şi ne-a închis telefonul.

Liliana Puşcaşu ne-a mai informat că a fost înregistrat un caz similar la Ialoveni. Acestea sunt două cazuri de rezonanţă care au avut loc în R. Moldova. Toţi elevii care au avut de suferit au primit îngrijiri medicale. Ei sunt în afara oricărui pericol. Puşcaşu a afirmat de asemenea că în cazul de la Ialoveni nu a fost identificată substanţa cu care s-au intoxicat elevii, deoarece corpul profesoral a reuşit să decontamineze spaţiul. „În cazul de la Rezina, ancheta urmează să-şi spună cuvântul, deoarece au avut de suferit 36 de copii”, a spus Puşcaşu.

B-58 nu a provocat niciodată o acţiune atât de gravă

Potrivit profesorului universitar, dr. hab. în biologie, Leonid Voloşciuc, de la Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţia Plantelor al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, cazul respectiv este foarte grav, având în vedere impactul pe care l-a avut substanţa utilizată peste 30 de ani în agricultură.

Acesta ne-a declarat că B-58 nu este inclus în Registrul naţional pentru mijloacele de uz fitosanitar şi fertilizanţi admise în agricultura moldovenească pentru combaterea insectelor dăunătoare. „Formula prin care a fost descris acest preparat demonstrează că este una depăşită, utilizată acum un deceniu. În prezent, este folosit un alt B-58, admis în întreaga lume, care se deosebeşte de cel vechi prin colorantul ce îl conţine. În opinia noastră, substanţa vărsată în liceul de la Cuizăuca nu este B-58 nou, înregistrat şi admis pentru utilizare în R. Moldova. Conţinutul flaconului este mult mai nociv. Noul B-58 este o substanţă volatilă, acţiunea acesteia nu este de lungă durată şi nu poate să provoace intoxicarea. Prin urmare, credem că conţinutul fiolei nu coincide cu ceea ce este scris pe ea”, ne-a declarat cercetătorul.

Dr. Leonid Voloşciuc a menţionat de asemenea că vina pentru provocarea acestui incident o poartă sistemul de desfacere, precum şi organele de resort, care au admis comercializarea substanţei respective. Aceste substanţe trebuie comercializate doar în vase de plastic şi nicidecum de sticlă. Responsabilitatea o poartă reprezentanţii Centrului Naţional de Sănătate Publică, ce au misiunea să verifice şi să urmărească ce se desface în R. Moldova, precum şi specialiştii din domeniul agricol”.

B-58 a fost adus din Transnistria

Cazul este investigat de forţele de ordine. Şeful adjunct al Secţiei urmărire penală a Inspectoratului de Poliţie Rezina, Victor Coadă, ne-a declarat că investigaţiile arată că originea preparatului vărsat în liceul de la Cuizăuca este regiunea transnistreană.

Din 23 martie curent, cei 267 de elevi ai Liceului Teoretic „Ion Creangă” din Cuizăuca îşi fac studiile în alte clădiri subordonate autorităţii publice locale. O comisie raională a decis săptămâna curentă să fie reconstruite cele 60 de căi de aerisire a liceului, construite în 1992, când a fost schimbat acoperişul.

The following two tabs change content below.