O fetiţă s-a împuşcat cu arma tatălui său

Păstrarea neglijentă a armelor de foc şi a muniţiilor se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 10 000 de lei sau cu închisoare de până la 3 ani

O fetiţă de doar trei ani se află în stare gravă la spital, după ce s-a împuşcat accidental cu o armă pneumatică. Tragedia a avut loc pe 19 martie într-o familie de moldoveni stabilită în Rusia. Făcând ordine în casă, părinţii au scos toate lucrurile de prin dulapuri inclusiv arma care aparţinea tatălui copilei, notează mk.ru.

Într-un moment de neatenţie a părinţilor, fetiţa a luat arma şi a început să se joace cu ea, întâmplător a tras din pistol. În urma împuşcăturii, copila a fost rănită grav în zona abdomenului. Aceasta a fost transportată de urgenţă la spital, fiind supusă unei intervenţii chirurgicale. Medicii spun că starea copilei este stabilă, sunt însă rezervaţi în ceea ce priveşte pronosticul. Oamenii legii au iniţiat un dosar penal în acest caz, tatăl copilei ar putea fi tras la răspundere pentru păstrarea neglijentă a armelor de foc.

Potrivit datelor oferite de Centrul Național de Management în Sănătate, în 2016, 50 de copii cu vârsta sub cinci ani au decedat din cauza traumelor suferite în urma accidentelor casnice. Alți aproape 2.000 de copii de această vârstă au ajuns la spital cu diverse răni.

În vara anului 2016, un copil de 12 ani din Floreşti şi-a împuşcat dintr-o armă de vânătoare amicul de joacă. Cei doi băieţi se aflau pe malul unui iaz privat unde tatăl victimei era angajat în calitate de paznic. Aceştia au găsit arma de vânătoare a bărbatului şi au luat-o ca să vâneze păsări. Între cei doi s-a iscat o ceartă din motivul că ambii doreau să apese primul pe trăgaci, în urma tragerii unul dintre băieţi a fost împuşcat mortal. În 2015, în raionul Ungheni, un băiat în vârstă de şapte ani a fost rănit de către fratele său mai mare, de nouă ani, care a tras din arma de vânătoare deţinută de către tatăl lor. Victima a suportat o intervenţie chirurgicală, după care a fost externat în stare satisfăcătoare. În cele două cazuri, pe numele deţinătorilor de arme au fost deschise dosare penale.

Au fost predate benevol cinci arme deţinute ilegal, un cartuş şi un proiectil

Inspectoratul General de Poliţie a desfăşurat în perioada noiembrie-decembrie 2016 o campanie cu privire la sensibilizarea publicului privind predarea benevolă a armelor de foc. De la lansarea campaniei, au fost predate benevol cinci arme aflate în posesie ilegală, un cartuş şi un proiectil. Conform prevederilor articolului 291 Cod penal al RM, păstrarea neglijentă a armelor de foc şi a muniţiilor, precum şi transmiterea acestora altor persoane se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 10 000 de lei sau cu închisoare de până la 3 ani.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)