O fetiţă de patru ani sfâşiată de câinele familiei

Peste 100 de copii ajung anual cu diverse traume la spital după ce au fost atacaţi de animale domestice care, la prima vedere, par inofensive

„Dacă aş fi fost acasă, fiica mea ar fi fost în viaţă. De ce au lăsat-o fără supraveghere?”, se întreabă îndurerată Ana. Femeia era plecată peste hotare şi şi-a lăsat fiica de doar patru ani în grija surorii sale mai mici. A trebuit să revină acasă pentru a-şi petrece copilul pe ultimul drum. Micuţa a decedat în drum spre spital după ce a fost sfâşiată de câinele din curtea casei.

Un ţipăt ascuţit a alertat vecinii care s-au adunat la poarta casei în care locuia Olga, Nicolae şi nepoata lor de patru anişori. Margareta zăcea la pământ şi se ţinea cu mânuţa de gât. „Am lăsat-o să se joace în curte. Eu spălam hainele în lighean şi o vedeam ce face. Am uitat înălbitorul în casă şi am fugit repede să-l iau. Am lipsit vreo câteva secunde”, îşi aminteşte Olga. Când a ieşit din casă, tinerei nu-i venea a crede ochilor. Câinele lor, Tobic, o mușcase de gât pe Margareta. „Câinele era legat, deoarece era tare rău cu străinii, dar pe nepoţica mea o iubea foarte mult. Nu ştiu ce i s-a năzărit. Margareta îl mai trăgea de urechi sau de coadă şi el nu-i făcea nimic. Probabil că mânca atunci când s-a apropiat fata de el”, povesteşte Olga. Unchiul şi mătuşa au crezut până în ultimul moment că-şi vor putea salva nepoata de la moarte, însă nu a fost să fie. Margareta a murit în drum spre spital. Olga nu ştia cum să-şi sune sora care se afla în acel moment în străinătate şi să-i spună teribila veste.

Au împuşcat animalul

„Nu-mi venea a crede urechilor. Margareta era singurul meu copil. Am plecat în Italia ca să-i pot oferi un viitor mai bun. Şi acum nu ştiu ce să fac… Când am venit acasă, i-am întrebat unde e Tobic? Eram gata să-l rup în bucăţi”, deapănă firul amintirilor dureroase mama copilei sfâşiate de câine.

Vecinii care, la rândul lor, au şi ei copii mici au decis să împuşte patrupedul. „Margareta a fost o fetiţă minunată. Am şi eu un băieţel de vârsta ei. După ce am aflat ce a păţit, nu-mi las copilul nici măcar pentru câteva clipe fără supraveghere. Dacă nu pot eu, îi spun soţului. Vedeţi cum se întâmplă, animalele pot fi foarte periculoase pentru copiii mici”, a constatat Valentina, vecina Olgăi.

„Adresaţi-vă de urgenţă la medic!”

Cât de amuzant este pentru adulți să privească cum un copil mic trage de urechi sau de coadă un animal, fie acesta câine, pisică, porc sau alte animale domestice! Aceasta însă nu este o distracție. Copilul nu ştie că patrupezii sunt periculoşi, acest lucru însă trebuie să-l conştientizeze părinţii. „Bineînţeles că medicina a evoluat şi nu mai e nevoie de acele zece injecţii în burtă împotriva rabiei. Persoanelor muşcate de câini sau pisici li se administrează câteva injecţii în muşchi. Anual sunt internaţi câte şapte-opt copii atacaţi de animale domestice. Cel mai des sunt internaţi copiii muşcaţi de câini, dar avem şi cazuri în care copiii sunt muşcaţi de pisică, oaie, vulpe, porc”, a menţionat Mihail Berghi, medic traumatolog la spitalul raional din Nisporeni.

Medicul atenţionează părinţii că, în cazul în care copilul a fost muşcat de un patruped, trebuie să-l aducă imediat la spital, dar şi mai bine este să fie prudenţi şi să nu-şi lase micuţii fără supraveghere.

Cloşca cu pui era cât pe ce să-i orbească copilul

Un pericol pentru copiii mici, despre care puţini părinţi îşi dau seama, sunt păsările, în special cocoşii agresivi şi cloştile. Andrei şi Ludmila locuiesc de câţiva ani la Chişinău. În vacanţa de vară au decis să meargă în ospeţie la părinţii care locuiesc la ţară. L-au luat şi pe băiatul lor de doi ani. „Mama avea o cloşcă cu pui. Viorel era tare atras de puişori şi-mi arăta să-i dau unul, lucru pe care l-am făcut. Băiatul a vrut să-l pună înapoi lângă cloşcă şi ea s-a aruncat peste el şi l-a ciupit de lângă un ochişor”, îşi aminteşte mama.

Totul s-a întâmplat în prezenţa ambilor părinţi şi a bunicilor. Pentru că nu au conştientizat pericolul la care îşi expun copilul, părinţii au fost nevoiţi să-l ducă de urgență la spital pe Viorel. Băiatul avea nevoie de o intervenţie chirurgicală la ochi.

Conform datelor prezentate de Spitalul de Copii „Valentin Ignatenco” din Chișinău, anual sunt înregistrate peste 100 de cazuri în care copiii au fost atacaţi de animale domestice. Medicii spun că numărul acestor cazuri ar putea fi mult mai mic dacă părinţii nu şi-ar lăsa copilul fără supraveghere în preajma unui animal care, în orice clipă, ar putea să-l sfâşie.

Test pentru mămici şi tătici

Vi s-a întâmplat să lăsaţi copilul mic împreună cu pisica sau câinele şi să ieşiţi din cameră pentru câteva clipe?

Chiar şi animalele care au devenit prietenii familiei pot să atace copilul dacă se simt deranjate sau ameninţate. Amintiţi-vă de câte ori v-aţi amuzat când copilul dvs. a tras de coadă sau de urechi animalele care, răbdătoare, nu reacţionau? La un moment dat, şi cele mai blânde animale pot ataca, dacă se simt amenințate sau deranjate, dacă sunt luate prin surprindere! Și cel mai grav e că, în acest moment, s-ar putea să nu fiţi alături de copil. Copiii mici nu ştiu că animalele pot fi şi periculoase, însă acest lucru îl ştiu părinţii lor, adulţii care îi au în grijă.

Cunoaşteţi măsurile de precauţie pe care trebuie să le întreprindeţi când, fiind de la oraş, vă duceţi copilul mic la ţară?

Dacă în lista pericolelor nu aţi inclus şi animalele domestice, vă atenţionăm că trebuie să o faceţi. Aproape toţi copiii sunt  atraşi de animale! Dar la ţară ele sunt atât de multe! Câinele, pisica, ţapul care împunge, porcul care se plimbă prin curte (au fost înregistrate multe cazuri în care porcii au muşcat copii, în unele cazuri chiar și de faţă), păsările şi, nu în ultimul rând, caii, care sunt atât de admiraţi de micuţi.

Toate aceste animale pot fi periculoase pentru copiii dornici să pună mâna pe ele, să le mângâie. O clipă de neatenţie şi calul poate să-l lovească mortal pe micuţ cu copita, păsările să-l ciupească, câinii să-l sfâşie cu dinţii etc. Nimeni nu-şi doreşte o asemenea soartă pentru copilul său. Nu lăsaşi animalele să umble libere prin curte; separaţi curtea pentru animale de spaţiul în care se joacă copiii.

Locuiţi la bloc şi aveţi vecini care au animale domestice (în special câini), iar în curte vedeţi adesea maidanezi?

Atenţie când ieşiţi cu copiii la plimbare! Sunt destule cazuri  în care copiii sunt atacaţi de câini cu stăpâni sau maidanezi. Dacă ştiţi că copilul ar putea fi atacat pe stradă de câini, luaţi măsuri de precauţie!

Regula ce ţine de securitatea copilului este simplă: fie că locuiţi la casă, fie la bloc, nu lăsaţi fără supraveghere copilul în preajma animalelor domestice!

Campania media „Ai grijă de mine!” se desfăşoară în cadrul Campaniei naţionale de prevenire a accidentelor produse în condiţii casnice la copiii de 0-5 ani. „O casă fără pericole pentru copilul tău!” e implementată de Proiectul REPEMOL al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Agenţia de implementare: Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS).

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.