O fereastră larg deschisă spre Europa

Sectia PasapoarteÎn ultimele zile a sporit considerabil numărul cetăţenilor moldoveni care solicită un paşaport biometric. Ludmila Ispravnic, funcţionar în cadrul Î.S. „Registru”, ne asigură că, din luna iulie, coperta paşapoartelor va fi de culoare bordo, Nicolae Platon, şef al Agenţiei turismului, anunţă că cele mai mari agenţii de turism din România vin pe piaţa RM. Pe de altă parte, proprietarii agenţiilor de transport nu cred că în timpul apropiat va creşte fluxul de pasageri spre statele europene.

În preajma zilei de 28 aprilie, când va intra în vigoare Regulamentul UE privind eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni, am solicitat informaţii şi pronosticuri de la funcţionarii Î.S. „Registru”, Agenţiei turismului şi de la reprezentanţii firmelor de transport.

„Fluxul e foarte mare, dar facem faţă situaţiei”

Contactată telefonic de JURNAL, Violeta Harea, şefa Secţiei evidenţă şi documentare a populaţiei din sectorul Centru, mun. Chişinău, a fost sumară în declaraţii, confirmând că în ultimele zile a sporit considerabil numărul solicitanţilor de paşapoarte biometrice. „Fluxul e foarte mare în ultimele zile, dar reuşim să facem faţă situaţiei”, ne-a spus funcţionara.

Ludmila Ispravnic, şefa Direcţiei acte de identitate şi evidenţă a populaţiei a Î.S. „Registru”, mi-a oferit mai multe detalii cu privire la numărul solicitărilor. „Numărul celor care solicită un paşaport biometric într-adevăr a sporit simţitor. Dacă în luna ianuarie, anul curent, s-au depus 16 000 de cereri, şi în februarie 16800, atunci în martie am înregistrat deja 27 227 de cereri. Mai mult decât atât, în perioada 1-22 aprilie 2014, avem de acum 28 500 de solicitări de perfectare a paşaportului biometric, spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au depus 13 700 de cereri. După cum observaţi, numărul s-a dublat”.

„Cetăţenii au posibilitate să-şi perfecteze un paşaport biometric timp de 3, 6, 24 de ore, 5, 10, 15, 30 de zile, preţul variind de la caz la caz. În acest moment, ca şi în trecut, cei mai mulţi dintre beneficiarii noştri solicită un paşaport, perfectat în 30 de zile, cu cel mai mic preţ, de 700 de lei. Un paşaport perfectat în trei ore îl costă pe solicitant 2280 de lei”.

Întrebată cu privire la implementarea paşapoartelor biometrice cu coperta de culoare bordo, dna Ispravnic m-a asigurat că ele vor apărea nu în luna septembrie, după cum anunţase anterior Pavel Filip, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, ci deja în luna iulie a anului curent.

Cele mai mari agenţii de turism din România vin pe piaţa RM

Întrebat cum stau lucrurile cu solicitarea biletelor spre destinaţiile turistice ale Europei în preajma zilei de 28 aprilie, Nicolae Platon, directorul general al Agenţiei turismului a RM, susţine că problema urmează a fi privită într-un context mai larg.

„În perioada ianuarie-februarie, beneficiarii noştri au făcut rezervări prealabile spre destinaţii europene, ca Bulgaria, Grecia, inclusiv Turcia, la care au beneficiat de o reducere de 40%, acest procent considerabil e în consonanţă şi cu abolirea regimului de vize. Numărul solicitărilor n-a suferit schimbări faţă de cel înregistrat anul trecut. În acelaşi context, odată cu eliminarea regimului de vize, trei dintre cei mai mari operatori din România – „Paralela 45”, „Maria” şi „Cristian Tur”, s-au arătat interesaţi de piaţa turismului de la noi şi vor veni în cel mai apropiat timp în R. Moldova cu oferte în spaţiul Schengen. Italia şi Ciprul ar putea propune pentru turiştii moldoveni litoralul lor, o altă destinaţie fierbinte ar fi şi Spania. Acum însă e târziu să mai găseşti oferte cu reduceri substanţiale. Dar, din 2015, vom propune mai multe oferte foarte atractive în ţările UE”, susţine Nicolae Platon, adăugând că, acum, cele mai atractive sejururi estivale sunt vândute cu reduceri de cel mult 15%, faţă de 40%, cu cât se vindeau la începutul anului.

„Moldovenii nu prea dau buzna în Europa”

Mai sceptici în preajma zilei de 28 aprilie se arată proprietarii agenţiilor de transport care asigură deplasarea cetăţenilor moldoveni în ţările europene. Vitalie, un reprezentant al Agenţiei „ATLASSIB-MD”, care se ocupă de destinaţia Spania, mi-a spus că nu crede că va spori fluxul de pasageri în zilele următoare. „De regulă, numărul pasagerilor creşte în perioada sezonului estival. Dar, dacă ar fi să comparăm cu anul precedent, se atestă totuşi o diminuare a numărului solicitanţilor pentru destinaţiile din Spania”.

De aceeaşi părere e şi Sergiu Buză, proprietarul Agenţiei de transport „Moldova-Italia”. „Nu cred să crească fluxul de călători. Nu se prea vede ca moldovenii noştri să dea buzna în Europa, fiindcă cei care au avut să plece au plecat demult”, susţine dl Buză. „Deşi se interesează unii cu privire la detalii, cum ar fi actele şi suma de bani necesară, se simte totuşi o teamă a moldovenilor noştri, vestea abolirii regimului de vize au primit-o nu cu toată inima. Nu-mi pot explica de ce oamenii noştri sunt atât de sceptici, le dai mură-n gură, cum se spune, şi ei se tot lamentează, vorba ceea, „un pas înainte, doi înapoi”. Evident, problema ţine şi de cultura poporului nostru, dar şi de faptul că totuşi lumea la noi e prost informată cu privire la propriile drepturi, pe care de fapt nu le cunoaşte, oamenii nu-şi folosesc din plin posibilităţile oferite”.