“O fereastră deschisă spre Moldova” – eveniment inedit organizat de tineri francezi/ FOTO

By Editor

În seara zilei de 4 martie, la Paris a avut loc o manifestare culturală care a adus în atenția publicului francez Republica Moldova. Originalitatea acestui eveniment a constat în faptul că grupul de inițiatori și principalii săi organizatori sunt francezi – tineri cineaști și actori, care au vizitat recent și cu diverse ocazii Republica Moldova.

“Fenêtre ouverte sur la Moldavie” ( O fereastră deschisă spre Moldova) – denumirea aleasă pentru eveniment – tinde să demonstreze o dată în plus interesul organizatorilor pentru țara noastră și mai ales pentru oamenii care sunt originari de acolo, indiferent dacă aceștia din urmă locuiesc în Moldova sau se numără printre migranți.

Evenimentul a constat din proiecția a trei filme de scurt metraj: “Paca Moldova” (2013, regizor Faustine Lefranc), “Pensées Moldaves” (2012, regizor Pierre-Olivier Gaumin) și “(Plictis) și Inspirație” (2007, regizor Igor Cobîleanski). Invitați de onoare au fost trei personalități ale culturii din Republica Moldova, stabiliți la Paris. Este vorba de actorul și poetul Victor Voinicescu-Soțchi, scriitoarea Lucreția Bârlădeanu și regizorul și cineastul Mihai Țărnă, care au relatat crâmpeie din istoria cinematografiei moldovenești, au recitat versuri și au apreciat filmele vizionate.

De asemenea, în cadrul evenimentului a avut loc închiderea expoziției de fotografii “Viziuni de perspectivă asupra Moldovei”, expusă publicului în perioada 7 februarie – 4 martie. Seara a fost completată cu muzică bună tradițională, precum și degustări de produse autohtone.

Știrea “O fereastră deschisă spre Moldova” – eveniment inedit organizat de tineri francezi/ FOTO a apărut pe Moldova.org.

Sursa: diaspora.moldova.org