O femeie, mamă a doi copii, a murit după ce a refuzat să dea mită unui doctor de la Institutul Mamei şi Copilului

%d0%b2%d1%88%d1%84%d1%82%d1%84-%d0%bc%d1%89%d0%b4%d0%bc%d1%83%d0%b5

Diana. Foto: ok.ru

Ignoranţa şi egoismul au dus la moartea unei femei de 31 de ani, Diana Voloveţ, mamă a unei fetiţe de trei ani, Eva, şi a unui nou-născut, David. Ea a făcut cunoştinţă cu un locuitor al oraşului Căuşeni şi s-a stabilit în oraşul natal al acestuia. Trăiau în concubinaj. Acum trei ani s-a născut Eva. „Medicii i-au descoperit diabet şi au preîntâmpinat-o că nu mai are voie să nască, deoarece ar fi putut să intre în comă. Însă atunci când ea a aflat că este însărcinată cu David, era prea târziu să avorteze. Şi a decis să nască”, a declarat o prietenă a femeii.

A născut la Institutul Mamei şi Copilului acum două săptămâni. A trecut totul bine, s-a născut un băiat, pe care l-a numit David. După operaţie, de Diana s-a apropiat o soră medicală şi i-a spus că trebuie să îi dea chirurgului care i-a făcut operaţia 2.000 de lei. Altfel nu îi vor scoate aţele. Diana a sunat la linia fierbinte a Centrului Naţional Anticorupţie, însă reprezentanţii acestei structuri au expediat-o la Ministerul Sănătăţii.

Diana a sunat şi la Ministerul Sănătăţii şi s-a plâns de comportamentul medicului. Între timp, a fost externată. Medicul, observând că Diana nu vrea să plătească, a pregătit actele pentru externare. Femeia s-a întors la Căuşeni. Între timp, a fost vizitată de către acelaşi medic care i-a cerut să semneze o hârtie că nu are pretenţii faţă de spital şi faţă de el. Diana a semnat de teama că „medicii sunt legaţi între ei”. Aţele i-au fost scoase la spitalul din Căuşeni, se simţea tot mai rău.

foto-kp

Diana şi fiica sa, Eva. Foto: kp.md

Trăiau în condiţii grele, nu aveau canalizare şi încălzire, Diana şi copiii săi sufereau de frig. Duminică dimineaţă, 27 noiembrie, concubinul Dianei a plecat să cumpere produse şi, când s-a întors, femeia era deja moartă.

A fost foarte dificil mai departe, pentru că morga din Căuşeni nu funcţionează, iar de la cea din Ştefan-Vodă, unde aveau trimitere, ar fi putut să o ia abia după două zile, relatează prietenele femeii decedate.

Copiii rămân pentru moment cu tatăl lor, tatăl tinerei a decedat acum câţiva ani, iar mama ei – anul trecut. David a fost luat de structurile de tutelă.

Solicitat de JURNAL de Chişinău, ofiţerul de presă al Institutului Mamei şi Copilului, Maria Clatico, ne-a declarat că nu poate să ne ofere nicio informaţie,deoarece, chipurile, nu ar şti nimic. La insistenţele noastre, aceasta ne-a spus totuşi că un şef de secţie al instituţiei medicale este la Ministerul Sănătăţii şi că va putea să ne ofere detalii după-amiază.

Salvează