O familie de imigranţi moldoveni şi-a înfiat patronul

GINTA LATINĂ // Pe lângă cadouri, soţii Natalia şi Igor Botnariuc le-au adus copiilor un bunel din Spania

Ataşat de o familie de imigranţi moldoveni, un spaniol în vârstă de 74 de ani, a decis să schimbe modul de viaţă din Spania pe cel din Republica Moldova. A lăsat la baştină o casă cu trei niveluri şi peste 500 de ha de teren pe care a decis să le dea în arendă. A încuiat uşile, porţile şi alături de familia Botnariuc a luat calea spre satul Nicolaevca, raionul Floreşti, din Republica Moldova. Aici a schimbat pantofii pe galoşi şi, după ce s-a mai obişnuit cu întunericul de la sat şi drumurile desfundate, a decis să le întindă o mână de ajutor prietenilor săi iniţiind o mică afacere.

Svetlana Corobceanu

Tinerii au plecat peste hotare pentru un trai mai bun. Ei au ajuns acum zece ani în Spania unde au încercat toate meseriile posibile, inclusiv munca pe şantier. După mai multe pribegii, Natalia s-a angajat la un restaurant în localitatea Tronchon, regiunea Teruel. Aici deseori venea să ia masa fostul judecător, Teofilo Carceller Tuster, un domn cunoscut şi respectat în localitatea sa. Din vorbă în vorbă, s-au împrietenit şi s-au pătruns de simpatie unii pentru alţii, el fiind atras de modestia moldovenilor, ei – de singura fiinţă dispusă să le ofere un sfat într-o ţară străină. Auzind că Igor întâmpină dificultăţi în încercarea de a găsi un loc de muncă, spaniolul s-a oferit să-l angajeze.

Le-a propus să fie o familie

Casa cu trei etaje solicita reparaţii. Totodată, după 30 de ani de muncă în calitate de judecător, la pensie, Teo a decis să deschidă o mică fermă de vaci. „Am reparat casa împreună şi tot împreună lucram la fermă. Este un om energic, muncitor, mereu pus pe glume”, ne spune Igor. După aproape un an, timp în care s-au cunoscut mai bine, Teo i-a propus lui şi Nataliei să se mute cu traiul la el, ceea ce au şi făcut. „Nu are familie, ci doar câteva rude îndepărtate, mai în vârstă decât el. Ne-a propus să fim o familie. S-a ataşat de noi şi noi, la rândul nostru, l-am primit ca pe un tată”, ne spune Natalia Botnariuc.

Bunel din Spania

Prima oară Teo a vizitat Republica Moldova în octombrie 2003. I-au plăcut oamenii, pământul şi locurile de aici. Totuşi a fost şocat de starea degradată a drumurilor şi lipsa sistemelor de iluminare a străzilor pe timp de noapte la sate. „E de părere că nu atât oamenii sunt de vină de nivelul scăzut al infrastructurii, cât politicienii care au lăsat satul în voia sorţii”, ne spune Igor.  Spaniolul a făcut cadou familiei Botnariuc un tractor şi câteva ha de pământ. Au deschis o fermă şi un magazin care îi poartă  numele, SRL „Carceller”. Între timp familia a mai dat naştere unui copil. Azi Teo este bunelul a două fetiţe moldovence, alături de ceilalţi bunei, părinţii Nataliei şi ai lui Igor cu care este în relaţii foarte bune, precizează Igor.

„Lucrăm în trei, acasă, la fermă. Teo ne este nu doar ca un tată şi bunel, ci şi ca un învăţător, de la el am deprins subtilităţi legate de creşterea şi îngrijirea animalelor”, ne mai spune capul familiei.

Galoşi din Moldova

Din primele zile în Nicolaevca Teo a schimbat pantofii pe galoşi. O dată pe an acesta pleacă la baştină în Spania şi ia neapărat cu sine câteva perechi de astfel de încălţăminte. „Sunt pentru arendatori”, afirmă el, asigurându-ne că aşa ceva în Spania nu găseşti. „Sunt practici şi utili, prietenii mei de la fermă s-au arătat încântaţi de ei”, ne spune el.

După aproape un deceniu de trai în Republica Moldova, spaniolul nu a reuşit să înveţe limba. Cu toate acestea, bătrânul şi-a făcut mai mulţi prieteni. „Pe trei dintre aceştia i-a petrecut deja în lumea celor drepţi”, ne spune Igor. Îi place în Moldova. Şi-ar dori cetăţenia, dar legislaţia nu permite acest lucru, decât dacă s-ar căsători cu o moldoveancă. „Femeile de aici mai caută în urmea mea”, glumeşte don Teo, „o fac deoarece cred că sunt bogat”, zâmbeşte el, resemnat, se pare, la gândul că în fiecare an va continua să se prezinte la biroul de migraţie, pentru a-şi prelungi şederea în ţara de adopţie, alături de foştii săi angajaţi.

The following two tabs change content below.