O familie cu cinci copii stă de doi ani în întuneric şi frig

Femeia cu cinci copii, care de mai bine de doi ani roagă autorităţile s-o ajute să-şi procure o locuinţă, continuă să stea în gazdă într-o casă părăsită, deconectată de la energia electrică. Cel mai mic dintre copii are doar jumătate de an. Pentru casă îi sunt necesari circa 30 de mii de lei. Solicitările sale de ajutor trec din mână în mână de la ministru la consilieri, de la consilieri la alţi minştri, dintr-un sertar al unui funcţionar într-altul. Deocamdată nu s-a găsit suma necesară pentru a ajuta această familie să aibă un acoperiş deasupra capului.

Cei doi fii gemeni ai Tamarei Cătănoi.

Cei doi fii gemeni ai Tamarei Cătănoi.

Între timp, Consiliul raional Căuşeni a găsit bani pentru a procura cinci automobile de serviciu. Ce-i drept, nu dintre cele mai luxoase. Trei dintre acestea au fost repartizate în primării, iar două Dacia-Logan le-au revenit vicepreşedinţilor de raion. Una din maşini costa cât două case, la care visează familia Cătănoi.

Valentina Buliga e blondă?

Liderul fracţiunii PD din Consiliul raional Căuşeni, Serghei Eremei, ne-a informat că luni a avut o vizită de lucru în teritoriu preşedintele Parlamentului Igor Corman. Tamara Cătănoi, femeia cu cinci copii, din s. Ursoaia, Căuşeni, a fost una din persoanele primite în audienţă. După ce i-a ascultat oful, Corman a îndreptat-o la preşedintele organizaţiei teritoriale a partidului ca acolo să întocmească un demers pe care să-l trimită ministrului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga. „Deja nu ştiu a câta oară mă adresez Valentinei Buliga. Cu un an şi ceva în urmă am mers împreună cu copiii la ea în audienţă. Am fost minţită că vorbesc cu Valentina Buliga. A venit o doamnă blondă şi s-a prezentat Valentina Buliga. Apoi, când a fost deja chiar doamna Buliga în teritoriu, m-am apropiat, i-am cerut ajutorul. I-am transmis solicitarea. Ne-am adresat şi domnului Filat, şi domnului Leancă, dar cum am stat în întuneric aşa stăm”, spune femeia.

Protest la Guvern

Tamara Cătănoi a protestat acum doi ani, împreună cu cei patru copii ai săi, în faţa Guvernului. După o ceartă cu rudele bărbatului cu care are doi copii, acestea din urmă au alungat-o în stradă şi femeia nu ştia încotro s-o apuce. După două săptămâni de stat în soare în PMAN, Tamara s-a întors la Ursoaia cu câteva mii de lei pe care i le-au dat trecătorii. Şi liderul PL, Mihai Ghimpu, le-a întins nişte bani, dar nu i-a luat deoarece, spune femeia, atunci era în aşteptarea unor paşi „concreţi” din partea politicienilor, nu să i se arunce nişte bani în poală.

De atunci locuiesc într-o casă fără energie electrică. Tamara are doi copii gemeni care merg la grădiniţă, un băieţel – Dumitru, de cinci ani, Nistor, de doi ani, şi acum şase luni a mai adus pe lume un copil. Cei doi taţi ai acestora s-au făcut nevăzuţi motivând că nu vor creşte unul copiii celuilalt. În camera nu prea mare este un pat fără picioare şi nişte scânduri aşezate pe câteva pietre. Pe tavan se văd nişte fisuri ameninţătoare. Când plouă afară, plouă şi în casă. Copiii îmbrăcaţi sumar nu prea ştiu gustul cărnii ori al lactatelor, nici de dulciuri nu au parte. Ciorba de legume, terciurile seci şi turtele pe tigaie sunt bucatele obişnuite în această casă.

Pe lângă indemnizaţia de doar 300 de lei, primesc de ceva timp un ajutor sub formă de produse alimentare din partea organizaţiei „Pro Familia” din Căuşeni. Recent, Primăria le-a oferit un ajutor „pentru căldură” – 1 cub de lemne (sic!).

30 de mii de lei se găsesc!

Ion Ciontoloi, preşedintele raionului Căuşeni.

Ion Ciontoloi, preşedintele raionului Căuşeni.

Solicitat de JURNAL, preşedintele raionului Căuşeni, Ion Ciontoloi, ne-a spus că femei în situaţia Tamarei Cătănoi sunt mai în toate satele raionului Căuşeni. Ce-i drept, cu mai puţini copii şi nu atât de insistente, dar tot mame singuratice în situaţii dificile. „Am ajutat această femeie să-şi repare prima locuinţă în care trăia. Dar casa aparţinea fratelui soţului, şi ulterior între ei s-a iscat o ceartă şi femeia cu copiii au ajuns în stradă. Locuinţa de 30 de mii de lei identificată de angajatele secţiei Asistenţă Socială împreună cu femeia, ulterior n-o mai aranja pentru că era în alt sat şi mama copiilor sta la îndoială s-o cumpere ori nu. A găsit o casă în Ursoaia, dar care costă 5000 de dolari. Dacă e vorba de 30 de mii de lei, noi îi cumpărăm casă, dar nu o putem ajuta cu mai mult căci sunt şi alte familii nevoiaşe”, afirmă preşedintele raionului.

O rază de speranţă

În luna iulie, JURNAL de Chişinău a mai publicat un articol despre această familie. Zilele acestea, la redacţie a telefonat o familie care s-a oferit s-o ajute, de comun acord cu autorităţile raionale, pe Tamara Cătănoi să-şi cumpere locuinţă. Persoana care a dorit să facă acest gest a solicitat să nu-i facem public numele. „Familia cu care am vorbit ne-a dat o speranţă. Sperăm în curând să avem o casă a noastră”, spune Tamara. La rândul lor, copiii visează ziua când nu-şi vor mai face lecţiile la lumina candelei ori a lumânărilor. Vor avea şi un televizor, spune Dumitru, deasupra acestuia nu va ploua, se zgâieşte în pod copilul, şi va fi pus în priză toată ziua.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu