O expoziţie ca o operaţiune militară

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) va mobiliza pentru asigurarea securităţii „Steagului lui Ştefan cel Mare” peste 1100 de poliţişti. Brigada cu destinaţie specială „Fulger” va răspunde de „etapa de depozitare” a exponatului, iar Regimentul de Patrulă şi Santinelă „Scut” va păzi teritoriul adiacent al Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie al Moldovei (MNAIM). Relevăm că valoarea cuanticabilă a relicvei constituie 7,5 milioane de euro.

„Steagul lui Ştefan cel Mare” va fi adus pe 24 augustla Chişinăuşi va fi expusla MNAIMpână pe 10 septembrie curent. Acesta va constitui elementul central al unei expoziţii dedicate sărbătoririi a 20 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova.

Pentru organizarea expoziţiei, România şi-a asumat cheltuielile de transportare, iar Guvernul Republicii Moldova – cheltuielile de asigurare a securităţii expoziţiei.

Etapa de depozitare a stindardului liturgic al lui Ştefan cel Mare va fi asigurată de Forţele de Intervenţie Operativă ale MAI, implicând subdiviziunea de elită Brigada cu destinaţie specială „Fulger”. Aceasta va răspunde de securitatea relicvei. Teritoriul muzeului va fi păzit de Regimentul de Patrulă şi Santinelă „Scut”. MAI va mobiliza peste 1100 de agenţi de poliţie pentru asigurarea securităţii „steagului lui Ştefan cel Mare”.

Viceministrul Culturii Gheorghe Postică a explicat măsurile de securitate sporite prin faptul că asemenea expoziţii nu au mai fost organizate în RM şi, în context, această acţiune este un examen pentru Republica Moldova.

Ilie GULCA

The following two tabs change content below.