O dreaptă unită înainte de prezidenţiale

 

 

poze lideri

Dacă partidele de dreapta – PAS, PP „Demnitate şi Adevăr”, PPEM şi PLDM, vor reuşi să înainteze un singur candidat la alegerile prezidenţiale, există şanse mari ca acest candidat să treacă în turul doi de scrutin ori chiar să învingă din primul tur. De această părere este Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice.

Oazu Nantoi, vicepreşedinte al PPEM, ne-a informat că negocierile între cele patru partide au demarat înainte de venirea celor 19 deputaţi europeni, membri ai Partidului Popular European (PPE), care au îndemnat marţi, 24 mai, partidele proeuropene să propună un singur candidat la alegerile prezidenţiale din toamnă.

La momentul actual, candidatul din partea PPEM este Iurie Leancă, candidatul PPDA este Andrei Năstase, reprezentanţii PLDM nu au propus, dar nici nu au exclus posibilitatea că vor propune propriul candidat. Totodată, nu se ştie dacă Partidul „Acţiune şi Solidaritate” a abordat problema înaintării candidaturii Maiei Sandu în cadrul congresului de constituire a partidului, desfăşurat la 15 mai. Maia Sandu a declarat anterior însă că partidele proeuropene trebuie să se prezinte cu un singur candidat la funcţia de preşedinte pentru a evita o fărâmiţare a voturilor.

Profilul viitorului preşedinte

Cei 19 deputaţi popular-europeni (PPE), reprezentanţi ai celui mai mare grup din Parlamentul European, prezenţi săptămâna aceasta la Chişinău, au îndemnat cele patru partide să-şi asocieze forţele şi să susţină un singur candidat la alegerile prezidenţiale din toamnă. „Partidul Popular European a comunicat tuturor actorilor politici cu care ne-am întâlnit că aşteptăm să se prezinte cu un candidat unic la alegerile prezidenţiale înaintea primului tur. Deci, nu doar să susţină un candidat unic înainte de al doilea tur, ci, dacă doresc să aibă o şansă, trebuie să vină cu un candidat unic înainte de primul tur. În caz contrar, există posibilitatea ca partidele proeuropene de centru-dreapta să nu ajungă în cel de-al doilea tur. Lansăm un mesaj foarte clar – uniţi-vă forţele înaintea alegerilor prezidenţiale şi prezentaţi un singur candidat”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan.

„Viitorul candidat să aibă atașament față de statul de drept; să poată dovedi că a susținut prin activitatea sa profesională lupta contra corupției. Viitorul președinte trebuie să respecte principiul de separare a puterilor în stat și atașamentul față de depolitizarea ministerelor”, a menționat Mureșan.

Oficialul european a schiţat şi un „portret-robot” al viitorului candidat: „Să aibă atașament față de statul de drept; să poată dovedi că a susținut prin activitatea sa profesională lupta contra corupției. Viitorul președinte trebuie să respecte principiul de separare a puterilor în stat și atașamentul față de depolitizarea ministerelor; să aibă un atașament profund față de valorile europene și față de vectorul european, precum și pentru implementarea prevederilor Acordului de Asociere”, a menționat Mureșan.

Consultările continuă

Vicepreşedintele PPEM Oazu Nantoi a precizat că deşi unele partide, inclusiv PPEM, şi-au anunţat anterior propriul candidat la alegerile prezidenţiale, acest fapt nu înseamnă că nu se poate renunţa la el şi că nu se va merge pe linia susţinerii unui singur candidat, fie dintre liderii de partide, fie a unui candidat din afara partidelor politice.

„E clar că, potrivit unui scenariu optim, partidele politice care îşi declară ataşamentul faţă de Acordul de Asociere şi doresc să revină la normalitatea statului de drept sau, vorbind mai tranşant, dacă vor ca statul să fie rupt din captivitatea dlui Plahotniuc, ar trebui să-şi consolideze eforturile ca alegerile prezidenţiale să devină o şansă de schimbare a atmosferei psihologice din societatea noastră. Actorii politici au demonstrat însă în repetate rânduri că, la moldoveni, doi plus doi nu fac întotdeauna patru. Nu pot să spun cu ce se vor termina aceste consultări. Ele au perspectivă, dar nu bag mâna în foc că totul va fi bine şi că toată lumea va merge şi va vota candidatul unic”, a spus Nantoi.

Şanse mari pentru partidele proruse

Comentatorul politic Arcadie Barbăroşie consideră că îndemnul oficialilor europeni are la bază o analiză serioasă a situaţiei politice de la Chişinău. „Dacă ne uităm la scenariile posibile care încep a se realiza, şi anume încercarea de a dezbina electoratul acestor partide, prin înaintarea mai multor candidaţi, nu e exclus ca în turul doi să treacă un reprezentant ori chiar doi reprezentanţi ai partidelor de stânga. Este vorba de Partidul Socialiştilor, cu candidatura lui Igor Dodon, şi Partidul Nostru. De altfel, Renato Usatîi a promis că ne va onora şi el cu un candidat pe acest segment. Există şanse mari să treacă ambii în turul doi, dacă pe celălalt segment vor fi mai mulţi candidaţi”, a spus Barbăroşie.

Potrivit lui, susţinerea unui singur candidat de către cele patru partide politice ar asigura trecerea acestuia în turul doi şi, eventual, câştigarea funcţiei de preşedinte. „Aş risca să afirm că şansele de a câştiga din primul tur sunt substanţiale. Strategia propusă de europarlamentarii PPE este, în viziunea mea, foarte bună”, a mai spus Barbăroşie.

PLDM va susţine o candidatură agreată toţi

Din partea PLDM, participă la negocieri deputaţii Vadim Pistrinciuc, Grigore Cobzac şi directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, Viorel Cibotaru. Deputatul PLDM Iurie Ţap a declarat că PLDM îşi propune să susţină candidatura cea mai apropiată de „profilul” viitorului preşedinte, schiţat de oficialii europeni.

Acesta nu a vrut să ofere nume şi a lăsat să se înţeleagă că PLDM nu va propune un candidat la cursa prezidenţială. „Partidul are oameni pentru a-i propune, dar ne propunem să identificăm un candidat cu şanse reale de câştig care să aibă susţinerea tuturor partidelor de dreapta. Probabil, în scurt timp, vom afla numele acestui candidat. Cel mai important e că, noi, deputaţii din PLDM, înţelegem necesitatea de a susţine acest candidat unic, ataşat de valorile europene, care are şanse reale să treacă în turul doi şi să câştige”, a spus deputatul.

Acesta a mai precizat că cel mai probabil candidatul va fi unul din interiorul acestor partide, şi nu un candidat din afară.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu