O delegație a Ligii Aromânilor din Albania primită de ministrul delegat pentru românii de pretutindeni

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a primit miercuri, 6 noiembrie 2013, o delegaţie a comunităţii aromânilor din Republica Albania, condusă de Ilia Gjoka, preşedintele Ligii Aromânilor din Republica Albania, transmite Romanian Global News.

Agenda discuţiilor a cuprins examinarea modalităţilor prin care România poate continua să sprijine cât mai eficient eforturile comunităţii aromânilor din Albania de prezervare a propriei identităţi.

Cristian David a luat notă de principalele activităţi desfăşurate în ultimul an de membrii asociaţiei Ligii Aromânilor din Republica Albania, cu accent pe oferirea de sprijin solicitanţilor de burse educaţionale acordate de statul român. Totodată, demnitarul român a reiterat sprijinul pe care România îl oferă comunităţii de aromâni din Republica Albania prin dezvoltarea de proiecte culturale şi educaţionale, inclusiv sub aspectul intensificării dialogului cu decidenţii albanezi în vederea asigurării depline a protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor, în conformitate cu normele şi standardele europene.

Ilia Gjoka, reprezentantul Ligii Aromânilor din Republica Albania, a mulţumit pentru sprijinul oferit de statutul român comunităţii din Republica Albania şi a prezentat principalele proiecte avute în vedere pentru prezervarea identităţii culturale a acestei comunităţi, cu accent pe dezvoltarea procesului educaţional pentru comunitate.

Vizita delegaţiei de aromâni se înscrie în dialogul permanent pe care oficialii români îl menţin cu membrii comunităţii românilor de pretutindeni, inclusiv cu aromânii din Republica Albania.

Ultima întâlnire de acest tip a avut loc în perioada 11 -15 martie 2013.

Romanian Global News precizează că în Albania trăiesc circa 300.000 de români (aromâni), care nu sunt recunoscuți ca minoritate națională și care nu au mijloace(școli, instituții culturale, mass-media) prin care să-și păstreze identitatea națională.

Romanian Global News.