O decizie aşteptată de opt ani

Tiraspolul refuză orice colaborare motivând că programele sale educaţionale sunt acreditate de Biroul federal al Rusiei

Federaţia Rusă a fost condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului la educație în limba română în regiunea transnistreană fiind obligată să achite despăgubiri de peste 1 milion de euro elevilor şi profesorilor de la trei instituţii de învăţământ.

Autorităţile RM nu deţin informaţii exacte despre numărul copiilor care studiază în regiunea transnistreană în şcoli cu predare în aşa-numita „limbă moldovenească cu grafie chirilică”. Conform datelor neoficiale însă, în baza unor astfel de programe elaborate de Tiraspol, învaţă aproximativ 5000 de copii. Avocaţii „Promo Lex” şi profesorii care au obţinut victorie la CEDO îşi exprimă speranţa că decizia Curţii Europene va încuraja părinţii şi copiii din regiunea transnistreană să-şi apere de acum încolo cu mai multă insistenţă drepturile la studii de calitate.

Svetlana COROBCEANU

„E o victorie istorică nu doar pentru elevi și profesori, e o victorie pentru toți locuitorii din regiune. Oamenii vor deveni mai curajoși. Această decizie va mări numărul plângerilor privind abuzurile din această regiune”, a declarat directorul executiv al Asociației „Promo LEX”, Ion Manole.

Potrivit avocaților, decizia CEDO reprezintă un precedent ca Rusia să fie condamnată pentru toate cazurile de lezare a drepturilor omului în Transnistria. „Rusia trebuie să-și revizuiască politica de susținere a regimului din regiunea transnistreană. În caz contrar, toate încălcările drepturilor omului vor fi puse pe seama Rusiei ca stat care protejează acest regim secesionist”, a spus directorul Programului Drepturile Omului din cadrul Asociaţiei „Promo Lex”, Alexandru Postică.

„Ştiam că avem dreptate”

Avocaţii au amintit că prima cerere „Catan şi alţii contra Republicii Moldova şi Rusiei” a fost depusă la CEDO în 2004 şi conţinea plângerile părinţilor şi elevilor de la Liceul Teoretic „Evrica” din Râbniţa, expulzaţi din incinta liceului. „Îmi amintesc cu multe emoţii cum, după o serie de intimidări, pe 29 iulie 2004, organele de drept subordonate regimului de la Tiraspol, la insistenţa autorităţilor locale, au intrat înarmaţi şi ne-au expulzat din instituţie.

Împreună cu colega Maria Robu, am avut o întâlnire la Ambasada Rusiei de la Chişinău, în cadrul căreia angajaţii ambasadei ne-au dat de înţeles că noi suntem vinovaţi şi că dacă locuim pe acest teritoriu trebuie să respectăm legislaţia locală, adică legislaţia unui regim nerecunoscut. Veneau forţele pacificatoare de la Dubăsari care, în loc să ne apere, ne acuzau tot pe noi, profesorii. Tot ce s-a întâmplat a avut loc cu susţinerea Rusiei şi a misiunii diplomatice a acesteia. Noi ştiam că avem dreptate, părinţii ne-au încredinţat copiii şi noi ne-am făcut datoria de pedagogi. Ne pare bine că acest organ de drept internaţional a fost de partea copiilor care au avut de suferit în urma acestor acţiuni”, a opinat directoarea liceului Eugenia Halus.

A doua cerere a fost depusă la CEDO în 2005. „Căldare şi alţii contra RM şi Federaţiei Ruse” conţinea plângerile părinţilor şi elevilor de la liceul „Alexandru cel Bun” din Bender. „Am aşteptat mult această decizie, din 1994, am fost expulzaţi din incinta liceului nostru şi am închiriat trei sedii în trei instituţii diferite. Unii dintre noi care au avut de suferit, fiind intimidaţi, sechestraţi, n-au mai ajuns să vadă această decizie. Dacă doriţi să vedeţi copii deosebiţi, cu suflet mare, veniţi la noi, doar că aceşti copii au sănătatea afectată, nici până acum nu avem cantină ori sală de sport”, a declarat directoarea liceului Maria Roibu

Cea de-a treia cerere „Cercavschi şi alţii contra RM şi Federaţiei Ruse” a fost depusă în 2006 şi conţinea plângerea profesorilor, părinţilor şi elevilor de la liceul „Ştefan cel Mare” din Grigoriopol. „Noi am fost scoşi din clădire în 2002 şi până în prezent suntem obligaţi să facem 34 km tur-retur ca să mergem la şcoală. Decizia ne-a dat o speranţă, vineri a fost o bucurie nemaipomenită în liceu. Guvernul Federaţiei Ruse trebuie să înveţe geografia să nu încurce râul Volga cu Nistrul”, afirmă directoarea liceului Eleonora Cercavschi.

MID: „Decizie politică, tendenţioasă”

Avocații „Promo Lex” au precizat că, timp de trei luni, Rusia trebuie să-și expună poziția pe marginea constatărilor făcute de judecătorii CEDO. La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe al Federaţie Ruse s-a arătat nedumerit de decizia CEDO, calificând-o drept decizie politică şi tendenţioasă: „Partea rusă a argumentat că implicarea Rusiei se reduce la rolul de mediator în rezolvarea acestei probleme, dar această argumentare nu a fost luată în consideraţie. Contextul politic al deciziei indică utilizarea tezei despre așa-zisul control asupra Transnistriei, menționat în hotărârea Curții în cazul ‘Ilașcu și alții împotriva RM și Federației Ruse’”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei. Tot aici se mai spune că decizia CEDO ar putea avea repercusiuni asupra procesului de negocieri în vederea soluţionării diferendului transnistrean. Anterior, Rusia a mai fost condamnată de CEDO în cazul Ilaşcu şi în cazul Ivanţoc versus Moldova şi Federaţia Rusă.

ME: „A învins adevărul”

Valentin Crudu, şef de direcţie în cadrul Ministerului Educaţiei, a declarat vineri în cadrul clubului de presă organizat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice că Ministerul Educaţiei salută decizia Curţii Europene. „Până la urmă, a învins adevărul”, a specificat el precizând că pe moment în cele opt instituţii subordonate Ministerului Educaţiei de la Chişinău studiază 1950 de copii, instruiţi de 270 de cadre didactice. Anual, pentru aceste instituţii se alocă circa 40 milioane de lei. Pentru copiii care învaţă în şcolile cu predare în limba română din Transnistria au fost instituite anumite facilităţi, copiii sunt asiguraţi cu micul dejun şi cu manuale gratuite. Totodată, cadrele didactice care activează în condiţii extrem de dificile beneficiază de un spor de 20 la sută la salariul de bază. Expertul a remarcat că la liceul teoretic „Mihai Eminescu” din Dubăsari studiază copii din 17 localităţi, transportaţi cu autobuze închiriate de Ministerul Educaţiei, iar la liceul din Tiraspol studiază copii din patru raioane. „Ne confruntăm cu multe dificultăţi la trecerea materialelor prin aşa-numitele vame transnistrene. Autorităţile de la Tiraspol refuză orice colaborare motivând că programele sale educaţionale sunt acreditate de Biroul federal al Rusiei”, a mai declarat Crudu.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu