O copilărie fericită alături de Fundaţia Orange Moldova

BINEFACERE // „Fundaţia Orange Moldova îşi propune  în fiecare an organizarea unui show feeric pentru copiii defavorizaţi”

Veseli şi cu privirile pironite pe scena Palatului Naţional, sute de copii defavorizaţi din şcolile de tip internat din  întreaga republică au privit un show extraordinar cu genericul „Copilărie-dulce feerie”, miercuri, 25 mai, organizat, tradiţional, în fiecare an, în ajunul Zilei Internaţionale a Copiilor de către Fundaţia Orange Moldova împreună cu Societatea Culturală „Vatra”.

Prezent la concert, Preşedintele Consiliului Fundaţiei Orange Moldova, Mickael Faure, după ce a salutat micii spectatori, părinţii, profesorii şi buneii din sală, de pe scena Palatului Naţional, a menţionat că are o mare plăcere să fie alături de copii la un asemenea spectacol de zile mari. „Copilăria este cea mai frumoasă perioadă a vieţii fiecărui om.”

Potrivit lui Mickael Faure, copilăria este cea mai frumoasă perioadă a vieţii fiecărui om, pentru aceasta, „Fundaţia  Orange Moldova îşi propune în fiecare an organizarea unui show feeric pentru copiii defavorizati, cum a fost această seară. Suntem siguri că acest spectacol va rămâne în memoria fiecăruia dintre voi, cei prezenţi la spectacol. Astfel de evenimente culturale trebuie organizate cât mai des”.

Printre instituţiile de învăţământ din republică care au participat la spectacol a fost şi Gimnaziul-Internat Străşeni. Directorul adjunct al acestei instituţii, Maria Zubco, însoţită de 40 de copiii orfani şi rămaşi fără îngrijirea părintească, din raionul Străşeni, a spus că „aceste invitaţii din partea Fundaţiei Orange Moldova le face viaţa mai bună copiilor, îi ajută să se integreze în societate, să cunoască frumosul. Ei au nevoie de afecţiune cât mai multă pentru că nu au părinţii alături zi de zi, dar şi pentru noi, profesorii, este o bucurie când îi vedem pe ei veseli, pentru că-i iubim ca pe copiii noştri. Maria Zubco a mai spus că nu este pentru prima dată când sunt invitaţi la asemenea acţiuni de către Fundaţia Orange Moldova.

„Frumosul din artă”

Ludmila Bragă, profesoară la Gimnaziul-Internat Leova, a venit cu un grup de copii la concertul „Copilărie-dulce feerie”. Potrivit acesteia, concertele de acest fel contribuie la încadrarea mai activă a copiilor în societate. Fundaţia Orange Moldova face un lucru măreţ pentru aceşti copii defavorizaţi şi uitaţi uneori de cei care le-au dat viaţă. Ea este de părerea că aceste concerte îi familiarizează cu viaţa culturală, le oferă posibilitatea „de a vedea frumosul din artă”.

„1 iunie este Ziua Internaţională a Copiilor, am hotărât să organizăm acest concert din această seară, „Copilărie-dulce feerire”, prin intermediul Fundaţiei Orange Moldova, pentru a le face viaţa mai dulce acestor copii veniţi din toată republica. Evenimentul şi-a atins toate obiectivele, iar prin intermediul lor descoperim copii talentaţi şi deosebiţi, pe care îi ajutăm să se integreze în societate”, a comunicat reprezentantul Fundaţiei Orange Moldova, Mickael Faure. Acesta a mulţumit tuturor interpreţilor, dansatorilor şi copiilor care au făcut ca spectacolul să devină unul de excepţie, menţionând că nu este ultimul de acest gen din anul acesta.

Plin de emoţie, după vizionarea spectacolului, Dorin Calancea din clasa VII-a „B” a Gimnaziului-Internat Străşeni, a spus că este pentru prima dată la un asemenea concert. Potrivit băiatului, cel mai mult l-au impresionat interpreţii şi dansatorii. Este originar din Tătăreşti, Străşeni, şi este al doilea copil în familie, mai are doi fraţi şi o soră, care, de asemenea, învaţă la Gimnaziul-Internat. Cu o tristeţe în voce, copilul a spus că-i place la internat, dar mai mult vrea acasă, lângă mama, unde merge foarte rar, pentru că „tata a murit şi mama nu ne poate întreţine singură”. Dorin vrea să devină lemnar pentru că îi place mult să se ocupe de prelucrarea lemnului.

„Cel mai tare am aplaudat dansatorii”

În timp ce aştepta să-şi ia un balon alb şi unul oranj din partea Fundaţiei Orange Moldova, Nicolae Luţa, elev în clasa a V-a la şcoala de tip internat din Făleşti, a spus despre concert că a  fost unul de excepţie şi plin de surprize, mai ales din partea micilor dansatori, care i-a aplaudat cel mai tare. Băiatul a mai  spus că mai are un frate şi că nu-şi cunoaşte părinţii. „Eu stau mereu la internat cu fratele mai mare.” Nicolae, când va creşte mare, vrea să se facă poliţist pentru a face dreptate în orice situaţie.

În cadrul spectacolului a evoluat şi corul „Lacrimoza”, în costumele create cu suportul clienţilor Orange, care au donat bani prin SMS în finala naţională Eurovision 2011. În total, au fost create 68 de costume în valoare de 60 000 de lei.

La spectacol au participat copii din şcolile-internat din Făleşti, Străşeni, Bender, Chişinău, Cărpineni, r. Hânceşti, Tocuz, r. Căuşeni, Leova, Căzăneşti, Teleneşti şi alte instituţii din ţară.

Voluntarii Orange i-au întâmpinat pe micii spectatori cu un salut călduros şi i-au petrecut cu baloane.

Fundaţia Orange Moldova are misiunea de a face lumea mai accesibilă pentru toţi, susţinând copiii defavorizaţi, care nu au posibilitatea să se bucure din plin de anii copilăriei. Şi pentru a-i face mai siguri de sine şi sociabili, Fundaţia organizează anual concerte în ajun de Ziua Familiei sau Ziua Internaţională a Copiilor.

Marcela Munteanu

The following two tabs change content below.