O carte atacă trecutul Angelei Merkel

Germania revine regulat la trecutul său. Scriitorul Günter Grass evocă copilăria sa la Danzig şi angajamentul său în Waffen SS, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Descoperirea recentă a trecutului nazist al lui Horst Tappert, inspectorul Derrick din serialul televizat omonim, i-a fost fatală filmului în Germania. Astăzi, o carte promite să facă lumină despre trecutul Angelei Merkel.

Volumul „Viaţa Angelei M. / Das Erste Leben der Angela M.” evocă trecutul actualului cancelar în Germania de Est. Cei doi autori, Ralf Georg Reuth şi Günther Lachmann, afirmă că Angela a fost, în special, responsabilă de „agitaţie şi propagandă” (agitprop) în cadrul Tineretului comunist.

Când Merkel oferă mărturii

Angela Merkel, care menţionase până în prezent că a avut un rol cultural în organizaţie – ce număra până la două milioane de membri, n-a dezminţit, luni, informaţiile despre trecutul său de tânără activistă în Republica Democratică Germană (RDG). Interogată în 2004 despre rolul său ideologic, Angela Merkel a răspuns: „Nu-mi amintesc să fi făcut agitaţie într-un fel sau altul. Eram responsabilă de cultură”.

Astăzi, cancelarul, care va concura pentru un al treilea mandat la alegerile legislative din 22 septembrie, se arată evazivă. „Nu pot decât să mă mândresc cu memoria mea (…) Dacă apare altceva, pot să mă acomodez”, spune ea, lăsând să se înţeleagă că alte aspecte ale vieţii sale de tânără germană din Est ar putea să apară. „E întotdeauna altfel când apare ceva, ceea ce e înţeles diferit în Germania de Vest. Oamenii îşi zic: ‘Ea nu ne-a spus încă nimic’. „Ceea ce contează pentru mine este că n-am căutat să ascund un secret. Sunt alte lucruri despre care n-am vorbit pentru că nu m-au interogat”, explică ea.

Angela Merkel avea 35 de ani la căderea Zidului berlinez, în 1989. După un doctorat în fizică, a lucrat ca cercetător în cadrul unui institut de la periferia Berlinului de Est. Ca şi cvasitotalitatea tinerilor săi compatrioţi, ea făcea parte din cadrul Tineretului liber german, ramură tânără a Partidului Comunist. A ales să se ocupe de acţiunea culturală în scopul – va explica ea mai târziu – de a putea ieşi şi întâlni alţi tineri, pentru a se „emancipa” de primul său soţ foarte sedentar, consideră ea.

Fiica lui „Kasner cel roşu”

Pentru Mike Mohring, astăzi şef al Partidului creştin-democrat în Turingia, activitatea politică a actualului cancelar în RDG „n-a depăşit niciodată limitele decenţei”, deoarece n-a lucrat niciodată pentru Partid sau pentru Stasi, poliţia politică a regimului.

Contrar altor „Ossis” celebri, ca actualul preşedinte al Republicii, fostul pastor Joachim Gauck, care a luptat împotriva regimului şi al cărui tată a cunoscut gulagul sovietic, Angela Merkel a spus întotdeauna că n-a avut niciun rol politic în RDG. Tatăl său, Horst Kasner, pastor de asemenea, aparţinea aripii Bisericii protestante care susţinea regimul. El a părăsit voluntar Germania de Vest pentru a se instala în Est în 1954, câştigând aici trecere cu numele „Kasner cel roşu”.

(După lemonde.fr, în română de I.G.)

 

The following two tabs change content below.