O, brad frumos şi reciclabil

În afară de comercializarea brazilor de Crăciun, în locurile autorizate din republică, locuitorii R. Moldova vor putea închiria pentru prima dată un brad pentru sărbătorile de iarnă.

Victoria POPA

Pomii de Crăciun sunt puşi la dispoziţia tuturor începând cu 24 decembrie curent până pe 15 ianuarie 2012. Ideea acestui serviciu inovator şi ecologic aparţine Pieţei de Sud, realizată împreună cu cea mai mare pepinieră din Moldova, SA „Codru-Nord” din mun. Bălţi, unde brazii obişnuiţi, argintii şi de Siberia sunt crescuţi şi puşi la dispoziţia doritorilor de a închiria pomi.

Un brad în grădina ta

Solicitat de JURNAL, directorul Pieţei de Sud, Lilian Ciupac, a comunicat că chiria brazilor presupune mai multe avantaje; unul este aspectul financiar – consumatorii achită doar jumătate din costul brazilor, iar altul este cel ecologic – brazii nu sunt aruncaţi după utilizarea lor la sărbători, dar sunt întorşi în natură, prin plantarea lor fie în grădinile proprii, fie în locurile publice, în celelalte cazuri fiind returnaţi.

„În felul acesta, protejăm natura, dar unii vor avea şi plăcerea de admira în grădinile lor brazi”, a mai spus Lilian Ciupac.

Acesta este de părerea că astfel vor fi sacrificaţi mai puţini brazi pentru Crăciun şi Revelion, iar cei returnaţi vor creşte în continuare în mediul lor natural. Dar cel mai important este faptul că un brad viu conferă o prospeţime deosebită sărbătorilor.

Potrivit lui Ciupac, brazii sunt crescuţi în pepiniera de la Bălţi şi sunt aclimatizaţi pentru mediul Moldovei.

„Pomii de Crăciun trebuie îngrijiţi în perioada aflării în încăperi, ca să nu sufere, trebuie udaţi. Apoi, după sărbători, brazii vor fi ţinuţi la o temperatură mai scăzută, ca mai târziu, în perioada februarie-martie, să fie plantaţi în grădini”, a precizat directorul Pieţei de Sud.

Livrarea brazilor la domiciliu

După spusele lui Lilian Ciupac, aproximativ 20 de clienţi aşteaptă deja ca brazii să le fie livraţi la domiciliu. Pomii cu înălţimea de la 1 – 2 metri vor fi închiriaţi de la 150 de lei la 350 de lei, în funcţie de tipul de brad şi de înălţimea acestuia. În sezonul curent, la dispoziţia consumatorilor vor fi puşi 200 de pomi. „Ei sunt mai mulţi, dar vrem să testăm serviciul şi oamenii trebuie să se obişnuiască cu astfel de practică”, a precizat Ciupac.

Brazii sunt furnizaţi de către societatea „Codru-Nord” S.A. din Bălți, care este partenerul acţiunii, şi sunt aduşi în ghivece speciale. După sărbători, clienţii care nu pot păstra brazii pentru a-i planta pe proprietatea proprie sau în locurile publice autorizate, pentru o plată suplimentară de 150 lei, îi returnează primind o parte din preţul pomului de Crăciun.

„Oferta este valabilă pentru perioada 24 decembrie 2011 – 15 ianuarie 2012, iar livrarea în raza municipiului Chișinău este gratuită”, a declarat directorul Pieței de Sud, Lilian Ciupac.

Brazii artificiali, mai scumpi ca cei naturali

Ieri, în pieţele din R. Moldova, au fost scoşi în vânzare brazi de Crăciun. Gospodăriile silvice vor avea în stoc circa 40 mii de molizi și patru mii de pini.

Cei mai mulţi pomi vor fi puşi în vânzare la întreprinderile silvice din Edineț, Iargara, Strășeni și Bălţi. Înălţimea lor variază de la 1 m până la 5–10 metri.

În acest an, preţul de comercializare, la pepinierele silvice, al pomilor de Crăciun va rămâne acelaşi ca şi acum trei ani, adică un brad cu înălţimea de la 1 m la 1,50 m va costa 36 de lei cu TVA.

Pentru fiecare metru de brad ce depăşeşte înălţimea de 6 m, la preţurile indicate se stabileşte un supliment de 100 de lei.

În acelaşi timp, preţurile la brazii artificiali sunt mai mari. Dacă unul natural costă între 70 şi 80 de lei, cel artificial îl găsim în magazinele din Chişinău la costul între 800 şi 1000 de lei.

În ce priveşte decoraţiunile pentru pomul de Crăciun, preţurile variază între trei lei (pentru cele mai modeste globuri) şi 45 de lei. Vânzătorii spun că în acest an au început să importe globuleţe cu buline care sunt la mare căutare. Însă bradul clasic, împodobit cu globuri roşii şi argintii sau roşii şi aurii rămâne favoritul moldovenilor.

M.L.

The following two tabs change content below.