O baladă s-a transformat în balet – „New Miorița”

O baladă a devenit balet, datorită unor tinere talente ce au găsit un limbaj coregrafic original, complex, inspirat din muzica lui Anatol Ștefăneț. Titlul, „New Miorița” ne sugerează interferențe creative între modernitate și tradiție.

Scene din baletul „New Miorița” de Anatol Ștefăneț, coregrafie de Daria Simbiriova Bătrâncea, Fabrica de Artă Contemporană, Chișinău, 2018

Baletul „New Miorița”, în premieră la Chișinău

Muzica e o selecție din creațiile lui Anatol Ștefăneț, din repertoriul formației „Trigon” și din proiecte solo. Proiectul „New Miorița” a fost realizat de Fabrica de Artă Contemporană în colaborare cu Centrul Național de Educație prin Artă, premiera a avut loc la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Tonalități arhaice, motive de un dramatism tulburător, segmente muzicale cu rădăcini în folclor sunt reperele unui desen coregrafic modern, de o prospețime și o vigoare uimitoare.

Acțiunea scenică antrenează publicul în vertijul de trăiri ale personajelor, e de apreciat dinamica liniilor coregrafice, curgerea lor impetuoasă, spre punctul culminant.

Ansamblul de tineri dansatori coagulează energiile reprezentației care cucerește prin inventivitate, colorit coregrafic bogat și desigur, prin tinerețe. Personajul principal este interpretat de Maxim Stodușnâi, absolvent al Colegiului Național de Coregrafie și al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, în prezent asistent universitar la AMTAP (artistul e invitat să colaboreze și cu companii de dans internaționale). Maxim Stodușnâi a declarat pentru Jurnal de Chișinău: „Am acceptat propunerea coregrafei Daria Simbiriova Bătrâncea de a participa la acest spectacol pentru a descoperi un stil nou pentru mine. Îmi plac provocările de acest gen, a fost o experiență frumoasă! Balada „Miorița” am citit-o în ciclul liceal, era în programa școlară. Coregrafia la „New Miorița” a fost dificilă, cu altfel de tehnici decât cele cu care sunt obișnuit! Pot să zic că în Moldova, suntem la un nivel începător în baletul modern, comparativ cu Europa. Dar mă bucur că „New Miorița” a dat un start bun pentru a evolua”.

Daria Simbiriova Bătrâncea: „Coregrafia e o sinteză dintre dansul folcloric și cel contemporan”

Solicitată de Jurnal de Chișinău, coregrafa Daria Simbiriova Bătrâncea (27de ani),  ne-a relatat: „Am lucrat la acest balet timp de 9 luni. Ideea baletului îi aparține tatălui meu,  Ion Bătrâncea, el este coregraf și profesor la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.  Acest balet are elemente ale dansului clasic și ale dansului modern, coregrafia e o sinteză dintre dansul folcloric și cel contemporan.  Am invitat pentru „New Miorița” dansatori de la Teatrul Național de Operă și Balet, de la AMTAP și de la Colegiul de Coregrafie.  Protagoniști sunt Maxim Stodușnâi si Anna Oleinic. Alti artiști din distribuție: Eugen Burlac, Rem Parabin, Cătălina Budu, Julietta Iordachescu, Anna Șcerbatiuc, Anastasia Budanova, Cristina Meacsilo. Acest balet are 3 linii, prima e balada „Miorița”, a doua e bazată pe Biblie și a treia are trimiteri către societatea modernă. Prin acest balet am vrut sa demonstrăm că folclorul nostru rămâne actual, rămâne fertil și ofertant pentru creațiile moderne”.

Când vom mai vedea „New Miorița”?

„Am trăit fiecare minut, am savurat mișcarea scenică, grațioasă și mustind de tinerețe a dansatoarelor și dansatorilor. „New Miorița” e o excelentă promisiune pentru ce va fi de-aici încolo coregrafia contemporană în această parte a lumii”, accentuează istoricul de artă, eseistul Vladimir Bulat, exprimând, de fapt, entuziasmul tuturor spectatorilor ce au avut șansa de a asista la premieră.

Deocamdată, nu se știe când și unde vom mai putea vedea „New Miorița” care, indiscutabil, e un succes. Trupa nu are o scenă permanentă unde să prezinte baletul. Fabrica de Artă Contemprană e un proiect independent, iar Daria Simbiriova Bătrâncea e în căutare de soluții pentru a prelungi viața acestui balet: „Avem probleme cu finanțarea. Sperăm să fim ajutați și, poate, vom prezenta spectacolul „New Miorița” în februarie”.