„O apă şi-un pământ” // Observator

 

Recent, o jurnalistă de la „Washington Post” şi-a dat demisia după ce editorul a descoperit în textul ei postat pe blog „erori factuale serioase” şi „un lapsus etic”. Ea scrisese că Mitt Romney, cel mai probabil candidat republican la postul de preşedinte al SUA, „foloseşte în discursurile sale un slogan KKK (Ku Klux Klan)”. În nota redacţiei s-a precizat că Mitt Romney nu spune „’Keep America American” („Păstraţi America Americană”), care a fost cândva un slogan KKK”, ci „Keep America America” („Păstraţi America Americă”), care e asemănător, dar diferit ca sens. Diferenţa de o singură literă îi conferă o altă semnificaţie.

În jurnalistica noastră asemenea subtilităţi ar trece neobservate. „Ştacheta” profesională, deontologică e plasată atât de jos încât puţini o iau în seamă. Presa moldovenească e un câine de pază care latră deseori la comandă. Este uimitor cât de „curajoşi” şi inventivi sunt unii jurnalişti cu permisiune de la stăpânii lor. Cei de la NIT au excelat în acest sens, dar, din păcate, nu sunt excepţii. Putem aduce multe exemple când jurnaliştii noştri fac abstracţie de normele etice, pentru a epata, a ieşi în evidenţă, dar şi pentru a denigra sau a calomnia în mod deliberat nişte persoane urâte de şefii sau patronii lor (ceea ce nu e cazul jurnalistei americane).

Şi mai grave ni se par „critica oarbă”, acuzele gratuite, fără discernământ, la adresa tuturor, fără niciun fel de argumente sau probe, dar şi fără intenţia de a le căuta. Abordarea „toţi sunt o apă şi un pământ”, este pe cât de facilă, superficială, pe atât de nocivă, toxică, fiindcă provoacă lehamitea, descurajează atitudinea conştiincioasă, condamnă iniţiativa, ignoră meritul, ruinează temelia guvernării democratice, subminând încrederea faţă de justeţea deciziilor luate de ea. Dacă îi descrii pe toţi liderii drept corupţi, bandiţi, nu înseamnă că lupţi cu corupţia şi banditismul, ci că îi egalezi, îi pui pe acelaşi cântar pe corupţi şi pe oamenii cinstiţi. E cum i-am învinui pe toţi bărbaţii sau femeile căsătorite de adulter, în baza faptului că unii dintre ei îşi înşală soţiile sau soţii.

Sigur, se cere un efort mult mai mare să investighezi, să-i identifici şi să-i scoţi la lumină pe adevăraţii corupţi, pe cei care iau mită, care bagă mâna în buzunarul public, dar fără de aceasta nu avem dreptul să ne numim presă liberă. Unii jurnalişti care îşi fac titlu de glorie prin faptul că „bat în toţi”, fără a prezenta probe, nici măcar nu-şi dau seama că astfel îşi îndeplinesc rolul de „idioţi utili”, că sunt folosiţi pentru a-i discredita „la pachet” pe liderii mai influenţi, pentru a curăţa drumul mafiei. Alţi jurnalişti însă o fac în mod conştient şi sunt plătiţi pentru aceasta. Murdărindu-i pe toţi, îi avantajăm pe cei murdari.

(N.N)

The following two tabs change content below.