O aniversare în sectorul Centru al Capitalei

IMG_0854Recent, Biblioteca Publică „Ovidius” din sectorul Centru al capitalei a marcat cea de a 20-a aniversare de la fondare. Cu această ocazie, a fost organizată Săptămâna Ușilor Deschise cu genericul Biblioteca „Ovidius” – 20 de ani. Ad augusta per angusta”. În cadrul Săptămânii au fost desfășurate conferințe, lansări și prezentări de carte, întâlniri cu scriitori și personalități, activități artistice, vernisaje de pictură, fotografie, confecții manuale, bijuterii…

Manifestărileau fost susținute de Pretura sectorului Centru și de Biblioteca Municipală „B.P.Hasdeu” și au început cuConferința Națională Bibliotecile între două continente: practici info-documentare (RM vs SUA), moderată de directorul general al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, Mariana Harjevschi. O altă conferință, cu genericul „Salvați școlile românești din stânga Nistrului”, a avut drept protagoniști pedagogi, părinți și elevi de la Liceul „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol, instituție refugiată în satul Doroțcaia, Dubăsari, unde de 12 ani închiriază un spațiu pentru instruirea copiilor.

Pe parcursul zilelor următoare, șirul de evenimente s-a ținut lanț: lansări de carte și întâlniri cu cititorii au susținut scriitorii Mihai Ștefan Poiată, autorul romanului „Voiaj de nuntă în trei”, propus spre lectură în cadrul programului municipal „Chișinăul citește o carte”; Aurelian Silvestru, cu cea mai proaspătă carte a sa – Pragul sau alte Fărâme de Suflet); Iulian Filip, cu cartea sa „Urmele mele frumoase”; Alexandru Plăcintă, cu noua sa carte pentru copii, „Povestea lui Aidin”; colaboratorul bibliotecii, ziaristul Ion Borș, care a prezentat cărțile sale de poezii și ghicitori, „Buburuza” și „Animale multe, la bunelu-n curte”; scriitoarea gălățeană, o prietenă mai veche a bibliotecii „Ovidius”, care și-a lansat cartea de proză pentru copii „Mura” și volumul de poezii „Aproape de cer”.

Un eveniment total original l-a constituit și lansarea proiectului intergenerațional „Vreau să-mi citești”, moderat de Viorica Moraru (inițiat din colaborarea între Biblioteca Municipală „B.P.Hasdeu” din Chișinău și Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj). Scopul acestui proiect constă în intensificarea atractivității lecturii prin dezvoltarea capacităţilor inter-relaţionale între părinţi, bunici şi copii. La primul atelier din cadrul acestui proiect au participat 6 familii din capitală. Proiectul presupune desfășurarea unor actiivități în cadrul a 5 ateliere.

Beneficiarii tuturor acestor întâlniri și evenimente sociale și culturale au fost cititorii și vizitatorii fideli ai bibliotecii: micuții de la grădinița nr. 227 și de la grădinița-școală nr. 226; elevii din clasele I și II de la Gimnaziul nr. 53 și nr. 7, elevi de la liceele „Mihai Viteazul” și „Prometeu”; studenți de la Colegiul de Construcții, de la Colegiul Politehnic și de la Universitatea Pedagogică din Tiraspol (cu sediul la Chișinău). Evident, au gustat din discuții interesante și au avut posibilitatea să pună cele mai provocatoare întrebări. Scriitorii le-au oferit cărți cu autografe și au donat Bibliotecii „Ovidius” și bibliotecilor școlare mai multe exemplare din cărțile lor.

Pe tot parcursul Zilelor Bibliotecii, instituția a fost onorată de personalitățile capitalei, în calitate de invitați speciali fiind scriitori, ziariști, profesori universitari, învățători, decani de vârstă, părinți ai copiilor: Vladimir Beșleagă, Claudia Partole, Silvia Grosu, Ana Brăiescu, Ludmila Bolboceanu, Valentina Postolache, Larisa Silvestru, Ludmila Chiciuc, Ana Sâli, Liliana Perjun, Nina Josu, Tatiana Ambroci, Andrei Viziru.

Partea artistică a fost asigurată de Diana Văluță, deținătoarea Premiului Mare la Festivalurile „Crizantema de Aur” de la Târgoviște și „Crizantema de Argint” de la Chișinău, de compozitorul Ilie Văluță și cantautorul și compozitorul Igor Grosu. De asemenea, de tinerii interpreți și laureați ai unor concursuri internaționale, Carolina Gorun, Cristina Buciucci, Victor Novițchi, Mihaela Proca.

Festivitatea de gală a aniversării a 20-a de la fondarea Filialei „Ovidius”, cu genericul Vicesimus annos @ Bibliotheca Ovidius, a decurs într-o atmosferă emoționantă și prietenoasă. Au fost citite mesajele de salut din partea Primăriei Chișinău – Vera Gurievschi, specialist principal la Direcția cultură, și din partea Preturii sectorului Centru – Vladimir Tofan, șeful secției cultură, tineret și sport. Cu multă dragoste și-a amintit de cei 19 ani de șefie la această bibliotecă Elena Butucel, prim vicedirector general al Bibliotecii Municipale „B.P.Hasdeu”. Au urmat partenerii: Valeriu Pelivan, directorul Colegiului de Construcții; poetul Ianoș Țurcanu, moderatorul cenaclului „Ovidius”; jurnalista radio Zina Izbaș; Valentina Butnaru, președintele Societății Limba Noastră cea Română, moderatoarea cenaclului „Eminescu-2000”; poeta gălățeană Vera Crăciun și mulți alții. Directoarea Liuba Ciobanu a salutat publicul și a felicitat atât colectivul bibliotecii, cât și cititorii și utilizatorii ei, înmânând 20 de diplome pentru cei mai fideli parteneri ai Bibliotecii, în cei 20 de ani de activitate. Biblioteca Municipală a oferit un televizor LCD pentru Clubul Cinefililor „Cinemateca de vineri”.

Săptămâna Ușilor Deschise a fost una fructuoasă, în care s-a manifestat profesionismul bibliotecarelor de la „Ovidius” și munca lor a fost apreciată pe măsură. Însă toate acestea nu ar fi fost posibile fără susținerea partenerilor bibliotecii. Sincere mulțumiri tuturor celor care și-au adus contribuția la reușita manifestărilor, cu ocazia aniversării. Astfel, am contribuit cu toții la scrierea celei de-a 20-a file în analele istoriei Bibliotecii „Ovidius”.

Liuba CIOBANU, Directorul Bibliotecii „Ovidius”

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)