O angajată a Consiliului raional Râşcani făcea bani pe seama fostelor victime ale regimului comunist

Businessman exchanging bribe with female coworker

O funcţionară din Râşcani a pretins şi a primit bani ce nu i se cuvin de la persoane solicitante de compensaţii ca urmare al persecuţiilor politice. Banii extorcaţi şi primiţi de la solicitanţi proveneau inclusiv din sumele aprobate şi alocate spre plată în calitate de compensaţii băneşti pentru victimele persecuţiilor politice reabilitate, transmite procuratura.md.

Procuratura Anticorupţie a anunţat despre finalizarea urmăririi penale şi expedierea în judecată a cauzei penale de învinuire a unei angajate a Consiliului raional Râşcani, care, împreună cu soţul său, ar fi comis trafic de influenţă şi excrocherie.

Potrivit celor constatate de procurori, în intervalul iulie 2013–septembrie 2015, susţinând că poate influenţa responsabilii din cadrul comisiilor raionale, controlorilor şi inspectorilor Curţii de Conturi, precum şi Inspecţiei Financiare de pe lângă Ministerul Finanţelor, învinuita a pretins şi primit bani ce nu i se cuvin de la două persoane solicitante de compensaţii ca urmare a persecuţiilor politice.

În total, potrivit procurorilor, inculpata a primit de la cei doi solicitanţi 230.000 de lei, sumele fiind transmise prin intermediul soţului său. Banii extorcaţi şi primiţi de la solicitanţi proveneau inclusiv din sumele aprobate şi alocate spre plată în calitate de compensaţii băneşti pentru victimele persecuţiilor politice reabilitate.

De asemenea, aceasta mai este învinuită că, la începutul lunii martie curent, acţionând în complicitate cu soţul său, sub pretextul existenţei unui control din partea organelor de control ale statului ce verifică dosarele persoanelor solicitante de compensaţii băneşti ca urmare a persecuţiilor politice comise în privinţa rudelor acestora, a pretins prin înşelăciune de la aceleaşi persoane beneficiare de asemenea compensaţii, încă 8.000 de lei.

Pentru această sumă, inculpata le-a promis să intervină pe lângă comisia de control pentru a nu le micşora cuantumul indemnizaţiilor calculate şi aprobate spre achitare. La demersul Procuraturii Anticorupţie, inculpata a fost suspendată provizoriu din funcţie, în prezent fiind cercetată în stare de arest la domiciliu, iar soţul acesteia, care este pensionar al Ministerului Afacerilor Interne, are interdicţia de a părăsi R. Moldova. Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, inculpaţii riscă până la şase ani închisoare.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)