O aluniţă îţi poate curma viaţa


„Nu i-am acordat aluniței multă atenție. Mă gândeam că e ceva normal, cresc eu, crește și ea”

Are multe alunițe pe corp și nu s-a gândit niciodată că acestea ar putea să-i pună viața în pericol. Știa că trebuie să se ferească de soare și să nu le rupă. Însă, în urma unei vizite la dermatolog, Ina a fost diagnosticată cu virusul Papiloma uman.

Elena Mogâldea

stagiară

„La 10 ani, m-am bucurat că mi-a apărut încă o aluniță”, povestește Ina, o tânără de 27 de ani care a venit la Chișinău pentru o consultație la medicul specialist. Nu a fost alarmată de faptul că la 16 ani alunița a început să se mărească și să se întunece. „Nu i-am acordat multă atenție. Mă gândeam că așa e normal, cresc eu, crește și ea”, zâmbește Ina.

În 2011, Ina s-a adresat medicului dermatolog. „Medicul mi-a vorbit despre Papiloma uman. Habar nu aveam despre acest virus!”, îmi spune tânăra cu ochii țintiți spre ușă. Dermatologul urmează să-i comunice rezultatele analizelor pe care le-a dat în urma unei cure de tratament.

Papiloma Uman este un virus frecvent întâlnit, care infectează celulele pielii și mucoasele organelor genitale.

Numărați alunițele

Principala cale de transmitere este contactul sexual neprotejat. O altă posibilitate de transmitere este pe cale ereditară, de la mama infectată la făt. Atât femeile cât şi bărbații pot fi purtătorii acestui virus fără a şti acest lucru. Adesea persoanele infecate nu atrag atenție la simptomele caracteristice acestei maladii. Boala se manifestă prin apariția unor leziuni cărnoase numite veruci, condiloame sau negi în zona genitală, de culoare gri, roz sau roșu viu, cu o consistență moale. De obicei, nu sunt dureroase, dar pot provoca mâncărimi, arsuri sau sângerări ușoare.

Dermatologii atenționează că prezența a peste 100 de alunițe pe suprafața pielii ar trebui să-i alarmeze pe pacienți. Expunerea îndelungată la soare ar putea agrava situația. „Nicio aluniță nu trebuie neglijată, trebuie să urmărim atent evoluția acesteia”, susține onco-dermatologul Ecaterina Tcacenco.

Tratament costisitor

După ce medicul a atenționat-o pe Ina că virusul Papiloma uman poate fi începutul unui cancer, tânăra nu a stat mult pe gânduri și a făcut toate investigațiile necesare. „Am mers la o clinică privată. Nu contează ce sumă am achitat pentru toate procedurile, important e să te tratezi la timp”, a subliniat Ina.

Pentru a înlătura alunița, tânăra avea nevoie de operație. Nu s-a lăsat pe mâna chirurgului, deoarece risca să se aleagă cu cicatrici. Buzunarul i-a permis să achite o procedură costisitoare de înlăturare a aluniței – chirurgie cu radiounde. „Dermatoscopia computerizată cu microscopie epiluminiscentă este o tehnologie computerizată performantă care permite analizarea alunițelor, stabilirea gradului lor de risc”, susține Ecaterina Tcacenco.

„Nu m-a durut și nu mi-a rămas niciun semn”, ne arată Ina locul în care cândva a avut o aluniță ce i-a făcut bătăi de cap.

„Alunițele sunt considerate un simbol al frumuseții și al personalității, dar nu trebuie să neglijăm potențialul cancerigen al acestora”, atenționează oncodermatologul Ecaterina Tcacenco.

 

Sfatul medicului

„Pentru a evita agravarea situației, persoanele care au depistat anumite complicații pe suprafața pielii trebuie să se adreseze de timpuriu la medicul specialist. Unele alunițe banale ar putea să evolueze în cancer”, a subliniat oncodermatologul Ecaterina Tcacenco. În cazul rănirii sau ruperii unei alunițe, nu trebuie să intrați în panică. Dacă sângerează, încercați să opriți hemoragia prin apăsarea cu un tifon ce a fost îmbibat într-o soluție dezinfectantă. Mai apoi, tot ce trebuie să faceți este să vă prezentați la medicul de familie care o să vă dea o îndreptare la dermatolog pentru a analiza leziunile cutanate și eventualul potențial cancerigen. Dacă anumite alunițe au fost diagnosticate de către dermatolog ca având potențial cancerigen, nu trebuie sa vă expuneți la soare.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)