O altă bornă de hotar «СССР» a apărut la Comrat 

Autoritățile regiunii autonome găgăuze au inaugurat recent la Comrat un monument dedicat grănicerilor sovietici. Lucrarea reprezintă o placă din granit pe care este gravată harta URSS și un pilon de hotar cu stema acestui stat defunct.

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a sesizat Procuratura Generală în cazul acestui monument dedicat grănicerilor sovietici. Reprezentanții Agenției spun că monumentul a fost instalat ilegal pentru că nu avea autorizațiile necesare. Administrația locală nu a coordonat acest proiect cu guvernul conform legislației privind monumentelor publice, a declarat directorul acestei agenții, Ion Ștefăniță.

Amintim că un monument cu aceleași litere «СССР» a fost ridicat cu sprijinul lui Renato Usatîi la Bălți. Lucrarea din această urbe face parte din cadrul unui complex amenajat pe o suprafaţă de 750 de metri pătraţi. Elementele acestuia sunt din piatră de Cosăuţi, iar basorelieful din bronz.

Monumentul conţine o placă ce reprezintă profilul poetului și actorului rus Vladimir Vîsoțki alături de „cei trei cai nărăvaşi” (citiţi CCCP – URSS)”, expresie dintr-un cântec al acestui interpret. Realizarea proiectului a costat 800 de mii de lei. Această lucrare fusese ridicată de asemenea ilegal.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)