O „greşeală” de 5,6 milioane

Peste 5,6 milioane de lei nu au ajuns anul trecut în bugetul de stat din cauza unei „erori” strecurate în textul unei legi aprobate de Parlament.

Documentul se referea la activitatea cazinourilor din R. Moldova şi ar fi trebuit să prevadă o taxă anuală de 360 de mii de lei pentru fiecare masă de joc, dar, în loc de această sumă, în text a fost indicată o cifră de două ori mai mică, de 180 de mii de lei.

Propunerea de a micşora taxa venise de la deputatul neafiliat Veaceslav Untilă, dar nu a fost susţinută de Parlament, cu toate acestea a nimerit în textul final al legii, votat de preşedintele Parlamentului şi promulgat de preşedintele interimar, Mihai Ghimpu.

În încercarea de a drege busuiocul, şeful Comisiei pentru economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, a venit astăzi în faţa deputaţilor cu un proiect de modificare a acelei legi, astfel încât taxa pentru masa de joc să fie stabilită în valoare de 360 de mii de lei.

Documentul însă a provocat nemulţumirea deputaţilor comunişti care au cerut crearea unei comisii speciale care să investigheze în ce mod s-a produs eroarea. Pentru că solicitarea lor a fost ignorată de majoritatea parlamentară, fracţiunea comunistă a părăsit sala de şedinţe a Legislativului.

 

„Este grav ceea ce s-a întâmplat. Ioniță a venit să repare acum situația, dar nu este suficient. Trebuie să găsim vinovatul, iar faptul că s-a refuzat crearea unei astfel de comisii vorbește despre o încercare de a ascunde vinovatul”, a declarat deputatul comunist Sergiu Sârbu, care a mai semnalat jurnaliştilor că modificarea de astăzi a legii a fost votată în lipsă de cvorum.

Pe de altă parte, Ioniță susţine că important este că greşeala a fost reparată, iar acum trebuie identificată o procedură prin care să fie recuperate cele 5,6 milioane pierdute. „Această procedură există pentru că modificarea pe care am votat-o astăzi are efect reparatoriu”, a declarat deputatul, precizând că greşeala din lege i-a fost comunicată încă anul trecut de Guvern, care a sesizat şi Curtea Constituţională în acest sens.

Deşi comuniştii afirmă că Mihai Ghimpu este vinovat de faptul că a promulgat o lege falsificată, fostul preşedinte interimar susține că nu intra în obligaţia lui să verifice textul legilor aprobate.

Totodată, el susține ideea creării unei comisii care să investigheze circumstanțele în care în proiectul propus spre semnare au ajuns alte cifre.

M.R.

The following two tabs change content below.