Numele și prenumele fondatorilor întreprinderilor din Republica Moldova sunt publice și gratuite

18kzc0zdatgspjpg

După aproape jumătate de an de rezistență din partea Centrului Național de Protecție a Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), datele despre numele și prenumele fondatorilor întreprinderilor din Republica Moldova sunt publice și gratuite, informează Consiliul Economic al Prim-ministrului. Deși anterior aceste date erau oferite contra cost, acum informația despre cele aproximativ 200 de mii de companii este deschisă și poate fi accesată pe portalul guvernamental www.date.gov.md.

La multiplele solicitări ale reprezentanților mediului de afaceri, Consiliul Economic al Prim-ministrului Republicii Moldova a venit cu inițiativa de a publica datele despre fondatori (numele și prenumele), în scopul implementării Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali nr. 220-XVI  din  19.10.2007, conform căreia informația aceasta are un caracter evident deschis și public, fiind accesibilă nelimitat pentru orice persoană. Or, în momentul în care informația în cauză era eliberată la cerere și contra plată, accesul public și deschis al acesteia era limitat semnificativ și crea premise pentru fraudă, corupție și trafic de influență.

Publicarea deschisă a datelor este o măsură anticorupție eficientă, necesară și importantă pentru asigurarea unui mediu de afaceri transparent și sigur. Astfel, ar putea fi limitat traficul de influență din sistem, prevenită corupția. Totodată, publicarea informației despe fondatori va spori încrederea reciprocă între antreprenori, prevenind fraudele frecvente la momentul actual. Pe lângă mediul de afaceri, vor avea de câștigat consumatorii, societatea civilă și mass-media, care vor avea acces liber și gratuit la datele despre fondatorii întreprinderilor din Republica Moldova.

La etapa actuală, instrumentul acesta este unul rudimentar, constituind un simplu fișier excel care va fi actualizat lunar. Ulterior, această informație va fi prezentată în forma unui registru electronic, cu o interfață mai simplă.

Decizia de a face publice numele și prenumele fondatorilor vine ca urmare a nenumăratelor scrisori, demersuri, solicitări atât din partea Consiliului Economic, cât și din partea mediului de afaceri, societății civile și reprezentanților mass-media. Mai multe asociații de afaceri, ONG-uri și instituții media au semnat și o declarație comună, prin care au solicitat deschiderea informației privind numele și prenumele fondatorilor societăților comerciale din Republica Moldova, în scopul implementării reale a legislației în vigoare.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)