Numărul persoanelor infectate cu HIV/SIDA este în descreştere

sida

Numărul de persoane infectate cu HIV/SIDA este în ușoară scădere în R. Moldova, potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP). Astfel, în primele nouă luni ale anului 2015, infecția a fost confirmată în cazul a 545 de persoane, comparativ cu 654 din perioada similară a anului precedent, mai puțin cu 109 de cazuri.

În același timp, de la declanșarea epidemiei și până în 2014, au fost înregistrate 9389 de cazuri HIV/SIDA, din care 2491 de cazuri s-au soldat cu decese. În republică, se menţine răspândirea HIV pe cale de transmitere heterosexuală, fiind cel mai afectate persoanele tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă.

Cele mai multe cazuri noi și vechi de infecții HIV sunt atestate în rândul consumatorilor de droguri injectabile și în rândul lucrătoarelor sexului comercial (LSC). În acest an, pentru populația republicii sunt accesibile gratuit doar serviciile de testare la HIV și consiliere, incluse în Programul Unic de asigurare obligatorie de asistență medicală. Acestea sunt prestate în 62 cabinete de consiliere și testare şi ONG-urile de profil, transmite mednews.md

Astăzi, 1 decembrie, este sărbătorită Ziua Internaţională de Combatere a SIDA.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)