Numărul moldovenilor expulzaţi din Rusia continuă să crească

constructii.f.nadea roscovanuPersecuţia se amplifică // Serviciul Federal de Migraţiune a lansat recent un nou serviciu informaţional, care permite verificarea statutului străinilor ce vizitează Rusia

Numărul moldovenilor expulzaţi din Rusia continuă să crească. Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a afirmat că durata de ședere a migranților în Rusia ar trebui să fie redusă. „Cu toate acestea, nu putem spune că Federaţia Rusă, pe această cale, exercită presiuni asupra Republicii Moldova”, a menţionat pentru JURNAL analistul politic Oazu Nantoi.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, aceasta se întâmplă din mai multe cauze, unele dintre acestea fiind încălcările care au fost înregistrate în sistemul informaţional al Serviciului Federal de Migraţiune. Însă cetățenilor Republicii Moldova nu li se oferă explicaţii privind cauzele aplicării interdicțiilor de intrare. În Rusia sunt peste zece instituţii care pot stabili astfel de restricţii. Moldovenii sunt puşi într-o situaţie dificilă, fiind obligaţi să se descurce singuri la graniţă.

Colaborarea „eficientă” dintre Rusia şi R. Moldova

Guvernul Republicii Moldova a lansat un mecanism special conform căruia unităţile de transport terestru care se întorc în Republica Moldova să aibă locuri disponibile pentru a transporta acasă moldovenii neadmişi pe teritoriul rus. Potrivit executivului de la Chişinău, până în prezent, discuţiile şi consultările moldo-ruse au fost axate pe obţinerea accesului la informaţia privind restricţiile impuse cetăţenilor moldoveni.

Ambasada Republicii Moldova atenţionează moldovenii care intenţionează să meargă în Federaţia Rusă cu scopul de a munci sau a călători că au posibilitatea să verifice online veridicitatea invitaţiei, a permisului de muncă, a licenţei de angajare, precum şi motivul pentru care intrarea în Rusia le-a fost interzisă. Serviciul Federal de Migraţiune a lansat recent un nou serviciu informaţional, care permite verificarea statutului străinilor ce vizitează Rusia – www.services.fms.gov.ru.

Informare online

Pe pagina web a serviciului migraţional rus, cetăţenii Republicii Moldova sunt avertizaţi că aceste răspunsuri au doar caracter de informare. Pentru informaţii complete, ei se pot adresa birourilor teritoriale ale Serviciului Federal de Migraţiune.

Președintele Rusiei Vladimir Putin a propus ca migranții să fie angajați în bază de patentă. Preşedintele Rusiei a mai declarat că durata de ședere a migranților în țară ar trebui să fie limitată, iar cei care vor încălca regulile de ședere pe teritoriul Rusiei vor avea interdicția de a intra în țară de la trei până la zece ani, în funcţie de gravitatea infracțiunii.

„Nu putem rupe relația noastră specială cu fostele republici ale Uniunii Sovietice, însă trebuie să consolidăm controlul asupra cetățenilor străini, la fel cum o fac toate țările civilizate. Statul trebuie să știe de ce și pentru cât timp cetățeanul străin se va afla pe teritoriul său”, a spus Putin. Potrivit lui Putin, în fiecare regiune, costul patentelor va fi diferit, iar acestea vor fi valabile doar pe teritoriul regiunii în care a fost emis.

Realităţi post-sovietice

Solicitat de JURNAL, analistul politic Oazu Nantoi a menţionat că trebuie să ne amintim de faptul că ex-ambasadorul Federaţiei Ruse în RM, Valeri Kuzmin, a ameninţat direct Chişinăul cu crearea problemelor pentru concetăţenii noştri care lucrează în Rusia.

„Dacă observăm cum se comportă Rusia în spaţiul ex-sovietic şi dacă ţinem cont de faptul că RM, timp de decenii, se confruntă cu aceleaşi probleme – situaţia din sectorul energetic, plecarea concetăţenii noştri la muncă în Rusia, dependenţa exagerată de piaţa Rusiei –, pentru soluţionarea cărora nu s-a făcut nimic, Rusia are mână liberă să influenţeze procesul politic din RM, iar cetăţenii noştri devin ostatici. Nu putem să ne aşteptăm ca Federaţia Rusă să recunoască faptul că exercită presiuni asupra Republicii Moldova. Sunt nişte realităţi post-sovietice. Din păcate, clasa politică moldovenească este incapabilă să depăşească aceste probleme”, a adăugat observatorul.