Numărul de decese ale copiilor din Moldova este mai mare decât în ţările europene

Copiii din zonele rurale şi din familiile sărace au şanse mai mari de a deceda înainte de a împlini vârsta de cinci ani, potrivit studiului „Analiza echităţii în sănătatea mamei şi copilului”, lansat la Chişinău de UNICEF şi Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate. Autorii studiului notează că, deşi la nivel naţional tendinţele sunt pozitive, există inegalităţi semnificative la nivel regional, care îi defavorizează pe copiii săraci şi pe cei din zonele rurale.

Astfel, un copil din zona rurală are de 1,5 ori mai mari şanse de a muri înainte de vârsta de cinci ani decât unul din zona urbană, iar un copil dintr-o familie săracă este de două ori mai supus riscului de a deceda până a atinge vârsta de cinci ani decât un copil dintr-o familie înstărită.

Potrivit studiului, copiii din regiunea de sud au cea mai înaltă rată de mortalitate din toate regiunile din Moldova, rata mortalităţii acestor copii fiind comparabilă cu ratele din Egipt şi Maroc. Copiii din Chişinău au cele mai mari şanse de supravieţuire în primii cinci ani de viaţă.

Autorii studiului menţionează că subnutriţia este încă des întâlnită în rândul săracilor. Familiile cu venituri mai mici cheltuiesc de 4,5 ori mai puţin pe produse alimentare, comparativ cu familiile care o duc mai bine. Copiii săraci au şanse de 1,7 ori mai mari să fie anemici înainte de vârsta de cinci ani decât cei din familiile mai bogate.

Numărul de decese ale copiilor din Moldova este mai mare decât în ţările europene. Un număr mare de decese la domiciliu (20% din numărul total de decese infantile) este provocat de cauze care ar fi putut fi prevenite dacă părinţii ar fi avut mai multe cunoştinţe despre îngrijirea copiilor şi ar fi solicitat la timp asistenţa unui medic. (DECA-press)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)